HomeНовиниВ РайоніПоліський мейнстрим

Поліський мейнстрим

( 0 Votes )

Потрапивши на Полісся, лише тут зрозуміла, що не можна зробити об’єктивні висновки про духовність і світогляд народу, не побачивши побуту полісян і не поспілкувавшись з ними. Тут в наявності є все, що нині вважається національною атрибутикою, – калина в багатьох дворах, різноманітні вишиванки не як модний тренд, а як святковий одяг (його екзотичність відчувається в інших регіонах України). А поліській пісенності і обрядовості можна лише позаздрити.

Та разом з цим свіжому оку заїжджого до поліського краю насамперед кидається місцевий побут. Тут, у далекому від європейських благ цивілізації селі, поруч зі старенькою дерев’яною хаткою може вирости кількаповерховий маєток, побудований за найсучаснішими технологіями.

На багатьох стареньких «шевченківських» хатинах – спрямовані у космічні обрії дзеркала супутникових антен. А біля таких простих будиночків часто стоїть новеньке авто наймодніших світових брендів.

Певним мейнстримом (це масові тенденції у культурі для контрасту з альтернативою, немасовими напрямками) можна назвати й встановлення металопластикових вікон, дверей тощо в таких старих дерев’яних хатках (хоча Європа вже давно віддає перевагу саме дерев’яним, екологічно чистим матеріалам).

Особливу увагу привертає місцева традиція по-різному обживати та вдосконалювати свою частину від спільного будинку. Так, в залежності від достатку господарів дві половини однієї хати можуть мати не лише різне оформлення (наприклад, сайдинг і декоративна «шуба» з малюнками), а й різний технічний стан. Звісно, кожен, виходячи з товщини свого гаманця та уподобань, намагається своє «гніздо» облаштувати якнайкраще. Через що інколи й виникають ось такі контрасти, зіткнення епох і цивілізацій, якщо до цього питання підходити жартома.

Вашій увазі – невеличка підбірка і спостереження за місцевими побутовими мейнстримами.

Побутовий мейнстрим поліського села на Володимиреччині
 
Побутовий мейнстрим поліського села на Володимиреччині
 
Побутовий мейнстрим поліського села на Володимиреччині
 
Побутовий мейнстрим поліського села на Володимиреччині
 

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.