HomeНовиниВ РайоніВ районі спостерігається небезпечна тенденція росту пожеж

В районі спостерігається небезпечна тенденція росту пожеж

( 0 Votes )

Велике занепокоєння пожежно-рятувальної служби району викликає стрімке збільшення кількості пожеж, яке спостерігається на території Володимиреччини. За січень місяць 2014 року в районі виникло 10 пожеж, якими нанесено тільки прямих матеріальних збитків на суму понад 50 тис. грн. На жаль не обійшлось й без людських жертв, на даних пожежах виявлено трьох загиблих. За аналогічний період 2013 року сталося лише 5 пожеж, якими нанесено збитків на 25 тис. грн. На пожежі було виявлено 1 загиблу особу. Як бачимо, спостерігається небезпечна тенденція росту пожеж та збитків від них аж на 100 %.

Переважно, основними причинами виникнення загорянь стали: порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації пічного опалення – 5 випадків, необережність при курінні – 2 випадки, порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електромереж та електроприладів – 2 випадки. Нажаль саме через власну безпечність люди залишаються без майна, без даху над головою. Часто пожежі закінчуються трагічно, особливо, коли винуватці перебувають у нетверезому стані.

Зокрема відразу дві пожежі сталося напередодні вихідних, в п’ятницю 31 січня. Обидві через несправності пічного опалення.

Так, о 10:16 надійшло повідомлення за номером 101 про пожежу в смт.Володимирець. Загоряння виникло в надвірній будівлі в приміщенні літньої кухні. Рятувальники, які вже за кілька хвилин були на місці події вжили всіх необхідних заходів, щоб не дати вогню поширитися на значну площу, а за деякий час і повністю ліквідували пожежу. Вогонь встиг пошкодити лише перекриття на площі близько 2,5 м.кв.

Цього ж дня до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу в с.Озеро. Горіла дерев’яна будівля лазні. На місце події відразу виїхав черговий караул вонеборців. До того як пожежу вдалося загасити вогонь знищив покрівлю та перекриття будівлі.

Зважаючи на те, що випадки пожеж від пічного опалення частішають, фахівці Держслужби з НС закликають громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення та стежити за його належним протипожежним станом. Не залишайте печі, які топляться, без догляду та не доручайте нагляд за ними малолітнім дітям. Не користуйтеся печами, які мають тріщини. Не розміщуйте паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосередньо перед топковим отвором. Не використовуйте для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топливника. Забороняється застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини. При влаштуванні пічного опалення не використовуйте для димових труб азбестоцементні й металеві труби та не прокладайте димоходи опалювальних печей поверхнею горючих основ. Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм. Підлога з горючих матеріалів повинна захищатися під топковими дверцятами (топковим отвором) металевим листом розміром 0,7 x 0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі. Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону. Дотримуйтесь цих простих, але необхідних правил, і ви збережете свою оселю та майно від вогню.

Пам’ятайте! Нехтування простими засторогами призводить до трагічних наслідків. Вогонь не прощає недбалості, а тим більше халатності. 

В тому ж разі, коли пожежа сталася, негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером «101» !

 

Андрій Муравинець

ст. лейтенант служби цивільного захисту

Начальник РС ГУ ДСНС України у Рівненській області

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.