HomeНовиниВ РайоніОголоси бойкот грипу!

Оголоси бойкот грипу!

( 0 Votes )

Осінь – сезон контрастів. З одного боку, в цю пору року досить часто випадає можливість потішитися теплими та сонячними днями, з іншого – затяжні дощі, сирість і холод не сприяють хорошому настрою. Недаремно поняття «осіння нудьга» (вона ж депресія) вже давно стало не лише літературним визначенням, а й медичним терміном. А від просто поганого настрою до хвороби – один крок. Тому саме з приходом осені багато хто з нас стає легкою «наживою» для різноманітних вірусних інфекцій, насамперед тих, що передаються повітряно-крапельним шляхом: грипу та ГРВІ.

 За останні кілька років інтенсивність захворюваності ГРВІ та грипом в Україні і в світі істотно зросла. Найбільша остання епідемія грипу спостерігалась в Україні в сезоні 2009-2010 року. Тоді захворіло близько 6 млн. осіб (17 відсотків всього населення), більше тисячі людей померли від ускладнень хвороби. Початок епідемічного підйому було зареєстровано вже наприкінці жовтня 2009 року. Нагадаю, що епідемічний поріг із захворюваності на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) в Україні взимку 2011-2012 років не було перевищено в жодному з регіонів, в тому числі і по Володимирецькому районі. За сезон 2010-2011 років від ускладнень грипу по Україні померло 20 людей, що в 50 разів менше, ніж у 2009-2010 роках, коли в Україні була епідемія "свинячого грипу".

Серед інфекційних захворювань 96% складають грип та ГРВІ; така ж тенденція і в нашому районі. На 41-42 тижнях 2012 року по Володимирецькому району реєструються поодинокі випадки ГРВІ.

На сучасному етапі зазначені інфекції залишаються актуальними та зберігають такі характеристики, як масовість, сезонність, багаторічна циклічність. Грип  залишається єдиною інфекцією, яка щороку викликає епідемії. Особливо небезпечним є ускладнення грипу для дітей, осіб похилого віку та людей з хронічними захворюванням. В епідемічному сезоні 2012-2013 років в Україні спеціалісти прогнозують появу декількох вірусів – два різновиди грипу А та грип В.

Очікується переважна циркуляція вірусів грипу А(Н3N2). Половина епідемій в Україні спричинені саме цим вірусом, але штам його буде новим – А/Вікторія/361/2011 (H3N2). Вірус є новим не тільки для України, але й для країн Південно-Східної Європи і Росії. Цей штам вже циркулював у Північній Америці та у Великій Британії, дуже рідко в минулому сезоні зустрічався в Європі і до нашої країни не потрапив.  Населення не має до нього імунітету і може частіше хворіти.

Не виключена можливість циркуляції вірусів грипу А(Н1N1) 2009 р. та В/Вісконсін/1/2010, але їх роль в епідемічному процесі буде другорядною. Всі перелічені штами увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2012-2013 рр. як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин, а саме: А/Каліфорнія/7/2009 (H1N1); А/Вікторія/361/2011 (H3N2); В/Вісконсін/1/2010.

 Особливу увагу слід звернути на необхідність щеплення медичних працівників, осіб, які належать до груп ризику, – людей старше 65 років незалежно від наявності чи відсутності хронічних захворювань; хворі будь-якого віку, що перебувають у стаціонарних медичних установах; вагітні; діти до 3-х років; діти дошкільних закладів та школярі, люди, які страждають хронічними захворюваннями легенів або серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, включаючи цукровий діабет; хворі на стафілококову інфекцію; пацієнти з імунною недостатністю; пацієнти з ожирінням. Згідно наказу МОЗ України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні», щеплення проти грипу відносяться до рекомендованих. Імунізація населення проти грипу здійснюється за власним бажанням  та за кошти самого населення (або підприємств, організацій, установ).

    Вакцинація рекомендується як індивідуальний захист населення від захворювання на грип. При 80% охопленні щепленнями в колективі здатна значно знизити його та звести захворювання до поодиноких випадків. Ефективність вакцинації в минулому році склала 98,0%. Захисний імунітет після введення вакцини виробляється через 2-3 тижні й утримується до 6 місяців, а то й до року. Щеплення має проводити медперсонал у лікувально-профілактичних закладах виключно після огляду лікаря та з його дозволу.

Звичайно, окрім вакцинації, на сьогоднішній день є багато й профілактичних противірусних препаратів. Але їх не слід приймати без розбору, за порадою подруги або наслухавшись та надивившись рекламних оголошень. Ми тим самим робимо собі «ведмежу послугу». Наприклад, стереотип про те, що антибіотики ледве чи не панацея від усіх хвороб, критики не витримує. Принаймні, стосовно вірусних інфекцій. Він на них взагалі не діє, тому його зовсім не потрібно приймати в перші дні захворювання. А щодо, противірусних препаратів, можна використовувати такі, як ремантадин, інтерферон, анаферон, арбідол, афлубін, І.Р.С-19, амізон, аміксин ІС. Це препарати, які стимулюють власні захисні сили організму та придушують розмноження вірусу в клітині. Але і їх потрібно приймати після консультації лікаря та по певній схемі.

Звичайно, не можна зневажати і так званими ліками «з бабусиної скриньки» (природними адаптогенами), які залишаються засобами номер один у боротьбі із застудними захворюваннями. Та й  лікар, окрім противірусних препаратів, обов’язково порадить пацієнту, який «підхопив» грип або сильну застуду, старий добрий рецепт – чай з медом та лимоном, з калиною, малиною. Тобто, багаті вітаміном С натуральні продукти, незамінні в боротьбі із застудою.

Прекрасну зміцнюючу та профілактичну дію мають і настоянки таких природних криниць вітамінів, як китайський лимонник, ехінацея, елеутерокок, а також цибуля та часник, які, на велику радість тих, хто не може вживати їх у натуральному вигляді, тепер доступні у вигляді капсул. При цьому на їхніх цілющих властивостях таке «упакування» ніяк не позначається.

Прекрасним лікарським засобом є також і чорна смородина – ще одне багате джерело вітаміну С. Соком свіжої смородини лікують навіть легкі форми ангіни, а розім’ята за допомогою міксера разом із цукром сира смородина є прекрасним допоміжним компонентом у комплексній терапії проти грипу та ГРВІ. Лікувальними властивостями володіють також свіжовижаті соки столового буряка і моркви: змішані в певній пропорції з рослинною олією, медом, іноді, для посилення ефекту, – з доданням цибульного та часникового соку, інгаляції із відварами лікарських трав (багульник, ромашки, м’яти, шавлії тощо). Налаштувати організм на найшвидше видужання допоможуть усі види цитрусових, страви з риби та бобових, а також молочні продукти, багаті лакто- й біфідобактеріями. І, звичайно, хороший настрій – найкращий стимулятор природного імунітету та ворог усіх хвороб.

Основні прояви грипозної інфекції: головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і понос.

Як можна заразитися вірусом грипу чи ГРВІ?

Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів). Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються, до їх зникнення.

Як попередити зараження грипом?

Слід уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції; обмежити відвідини місць великого скупчення людей; часто провітрювати приміщення; часто мити руки з милом; прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками; уникати обіймів, поцілунків і рукостискань; прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути; якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

Як запобігти розповсюдженню грипу в дитячих установах?

Під час епідемічного підйому захворюваності на грип нові діти в дошкільні установи не приймаються; виключається переведення дітей із групи в групу; припинити відвідування дитячої установи сторонніми особами; в дошкільних установах велике значення має щоденний огляд дітей при їх приході до неї зранку, і при щонайменших ознаках захворювання діти в колектив не приймаються; приміщення, в якому знаходяться діти, повинні бути добре вентильованими, їх необхідно провітрювати декілька разів протягом дня; необхідне вологе прибирання приміщень не менше двох разів на день; необхідно дотримання дітьми правил особистої гігієни (часте миття рук впродовж дня); на час епідемії (пандемії) персонал установи має носити марлеві пов'язки; персонал установи повинен бути щеплений проти сезонного або грипу А Н1N1 (при наявності вакцини); особам, що були в контакті з дитиною, у якої підтверджений діагноз грипу А Н1N1, необхідно провести курс  вище вказаними противірусними препаратами.

На час епідемії (пандемії) дитячі установи закриваються.

Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дітей грипом?

Треба навчити дітей часто мити руки з милом протягом 20 секунд; батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей; навчити дітей кашляти і чхати в серветку або руку (батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей); навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора-два метри; хворі діти повинні залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи); утримуватися дітям і батькам від відвідин місць скупчення людей.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип?

При перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря; залишити хвору дитину вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога. Не відправляти дитину в школу або до дошкільної установи; хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей. Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни; не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним; особа, що доглядає за хворим, повинна носити двошарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом; маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою; проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу; щодня робити вологе прибирання приміщень оселі; повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості; мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого; створити хворій дитині комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим; якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), ні в якому разі аспірин,після цього викликати лікаря; до приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо); не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки  лікар!

Які ознаки захворювання у дитини повинні примусити негайно звернутися за медичною допомогою?

Прискорене або утруднене дихання. Синюшність навкруги рота, інших шкірних покровів. Поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі. Висока температура тіла. Відмова дитини від пиття. Неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання. Надмірне збудження дитини або поява судом. Поява блювоти, частого рідкого стільця. Скарги дитини на сильний головний біль. Відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.

Досвід минулих років показав, що навіть здорові підлітки та дорослі люди помирали від грипу через несвоєчасне звернення до лікаря та недооцінку ситуації.  Тому будьте завжди обачливі і бережіть себе.

    За більш детальнішою консультацією можна звернутися до лікаря-інфекціоніста Володимирецької  районної поліклініки, або зателефонувати за телефоном 2-50-85.

Тетяна КАРАЇМЧУК,  лікар-інфекціоніст

 

У вас недостатньо прав для коментування.