HomeНовиниВ РайоніСтоматологічні реалії Володимиреччини

Стоматологічні реалії Володимиреччини

( 0 Votes )

9 лютого стоматологи відзначили своє професійне свято.

Зубний біль – найбільш неприємний з усіх, незалежно від товщини гаманця і ставлення до свого здоров’я. Для знечулення болю в хід йде все – від звичайних таблеток та сольових розчинів з різними «приправками» (йод, сода, кров червоного півня, зарізаного опівночі), до молитов, що промовлені при молодому Місяці.

Все це раз через раз таки притупляє біль і ми живемо спокійно ще певний час, знов і знов сподіваючись, що можна обійтися й без відвідування стоматолога. Та як показує практика, сподівання марні. І коли стан зуба запущено, ми наважуємось нарешті сісти в стоматологічне крісло.

Це і є основною проблемою нашого населення – звертатись до традиційної медицини в останній момент. Так говорить лікар-стоматолог, директор центру зуболікарських послуг «Дантист» Анатолій Ошурко (смт Рафалівка).

лікар-стоматолог, директор центру зуболікарських послуг «Дантист» Анатолій Ошурко (смт Рафалівка)
лікар-стоматолог, директор центру зуболікарських послуг «Дантист» Анатолій Ошурко (смт Рафалівка)
 

Нашумілий центр в новому приміщенні обживається з 2012 року. І обживається доволі успішно. Хто там не був, той багато чого втратив в плані вражень. Привабливий інтер’єр, гарні дорогі квіти, м’які дивани привітна дівчина-адміністратор, сучасні телевізори в залі – все за вищим пілотажем. Людям пропонують чай, каву. Відчуваєш себе обраним, а індивідуальний підхід до кожного пацієнта ніби підвищує самооцінку. Персонал в білосніжних халатах. Все чисто, ново. Ніби до музею прийшов. Коли тебе так зустрічають на ресепшені, то яке ж обслуговування буде там, в стоматкабінеті?

Там - враження продовжуються. Новесенькі, ніби щойно з заводу, стоматкрісла, чекають свого пацієнта (Анатолій Павлович саме в той день, коли спілкувались, ще привіз обладнання; загалом устаткування - від 2010 року і новіше).

Центр зуболікарських послуг «Дантист» (смт Рафалівка)
Центр зуболікарських послуг «Дантист» (смт Рафалівка)
 

9 лікарів медцентру надають всі стоматологічні послуги, які взагалі можливі на сьогодні (їх безліч). Є тут і своя лабораторія, де виготовляються протези… На одного лікаря в рік припадає до 2500 пацієнтів.

Даний заклад отримав нещодавно безстрокову ліцензію. Його працівники офіційно працевлаштовані, чим директор центру дійсно гордиться, тому що від того є користь і місцевому бюджету. Весь персонал (34 чоловіки) регулярно підвищує кваліфікацію, їздять навіть за кордон, звідки привозять новий досвід, знання, що сприяє на якість надання стоматологічних послуг.

Анатолій Павлович стверджує, що їхня приватна клініка відрізняється від державних тим, що у них пацієнту може бути виділено більше часу для лікування. Лікар же в державній поліклініці просто не може собі цього дозволити, бо в нього є план з прийому людей (хутшіше обслужити, бо за дверима ще велика черга). Стати пацієнтом медцентру можна за записом і за узгодженням годин, однак це успішно коригується при зміні планів.

Центр зуболікарських послуг «Дантист» (смт Рафалівка)
 

Найцікавіше ж питання - ціни на послуги і гарантії на результат роботи. Директор приватної клініки зазначає, що ціни у них доступні, значно нижчі від обласного рівня. Пацієнти приїжджають звідусіль, навіть з інших областей та країн (часто закордонні родичі місцевих жителів вважають за доцільне лікувати зуби тут). Вимоги переробити роботу бувають рідко. Загалом, такі проблеми у людей виникають при неналежному ставленні до своїх зубів або при незакінченому курсі лікування з різних причин. Гарантії на надані стоматпослуги надаються згідно законодавству.

Трохи іншу картину можна побачити в державній стоматполіклініці. Стоматкабінети при ФАПах та амбулаторіях по селах району мають нове сучасне обладнання. На сьогодні в районі функціонує 10 таких кабінетів, з яких 4 відкрито в 2013 році (відкриття нових планується й надалі). Районне стоматвідділення КЗ «Володимирецька ЦРЛ» на оновлення і модернізацію свого приміщення чекає як манни небесної. Завідувач Сергій Буднік каже, що мають таки дочекатися після завершення реконструкції основного приміщення ЦРЛ.

Загалом, і в районній стоматполіклініці завжди безліч людей. Працює талонна система. Сергій Іванович зазначає, що бюджет на 2014 рік для стоматвідділення ще не визначений. Установа на 30-40% забезпечена з держбюджету необхідними матеріалом для надання стоматологічної допомоги. Ситуацію трохи вирівнюють благодійні внески.

Заклад надає всі стоматпослуги по всім профілям медичної галузі. Пріоритетом районної стоматології на сьогодні є продовження впровадження профілактики, покращення ефективності та якості лікування стоматологічних захворювань, збереження мережі стоматкабінетів та її поширення, що й вдається керівництву райлікарні.

Штат терапевтичного відділення стоматполіклініки складається з 10 досвічених лікарів та трьох, що зараз проходять тут інтернатуру. Ще три лікарі працюють в зубопротезному відділенні. Весь персонал закладу регулярно підвищує свою кваліфікацію стоматологічними закладами України.

У Володимирецькій районній стоматполіклініці завжди безліч людей
У Володимирецькій районній стоматполіклініці завжди безліч людей
 

Сергій Іванович констатує, що 58 тисяч з 63 300 районного населення користується різними пільгами, це гарантує їм значні знижки на стоматологічні послуги (на ті їхні види, що надаються за кошти). Гарантія на надані послуги також діє.

В середньому на одного стоматолога в державній стоматполіклініці припадає 18 пацієнтів на день. В райполіклініці, між іншим, завжди є цілодобова стоматологічна допомога.

До речі, стоматологи обох згаданих медичних установ мають періодично проводити уроки здоровя в навчальних закладах.

Стосовно найпоширенішого серед місцевого населення захворювання зубів, обидва лікарі говорять про карієс – неприємну хворобу, яка напевно, нікого не обійшла.

Анатолій Павлович також згадав про комп’ютерний некроз – відносно нове захворювання, виникає в тих, хто багато часу проводить за монітором комп’ютера.

Кожен сам визначає, куди йому звертатись за стоматологічною допомогою. Багато є і вдоволених, і невдоволених послугами, цінами, іншими чинниками обох медичних установ. Та мало хто з нас згадує, що окрім лікаря, надати допомогу своїм зубам повинні ми самі, дотримуючись елементарних правил гігієни.

Отож, шановні стоматологи всього району, з професійним святом вас. Спокійних і вдячних вам пацієнтів. І пам’ятайте, саме від вас залежить, як надалі будуть сприймати вашого брата – як рятівника чи як мучителя.

Спілкувалася

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.