HomeНовиниВ РайоніПрокуратура: як поновити порушені права і свободи

Прокуратура: як поновити порушені права і свободи

( 0 Votes )

Робота із розгляду звернень вважається одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури. Спрямовується вона на захист прав і свобод людини і громадянина, зміцнення законності та правопорядку.

Як реалізовуються вищезазначені прокурорські обов’язки на практиці в нашому районі, розповів старший прокурор прокуратури Володимирецького району Артур Стельмащук.

Скажіть, будь ласка, з якими питаннями найчастіше до вас звертаються жителі нашого району?

Найбільше звернень через неналежне, на думку заявника, здійснення правоохоронними органами досудового розслідування у кримінальних провадженнях. Також заявники скаржаться на дії і рішення органів місцевого самоврядування виконавчої влади та контролюючих органів. Серед наболілих питань – не завжди ті, які вирішуються відповідно до компетенції саме нашою установою. Тому в подібних випадках ми скеровуємо звернення до того органу, який займається даним питанням.

Загалом за 2013 рік до прокуратури району надійшло 105 звернень громадян, з яких 4 приєднано до матеріалів кримінальних проваджень, 32 – направлено до інших відомств для вирішення по суті; фактично вирішено 69 звернень, з яких 2 за результатом розгляду задоволено. Заявникам звернення не повертались.

Найбільше скаржників було серед жителів Володимирця та ближчих до райцентру сіл. Віддалені населені пункти частіше надсилають звернення поштою.

Знаю, що звернення громадян можуть залишатись без розгляду. В яких випадках це трапляється?

– Без розгляду залишаються ті звернення, що надійшли від особи, визнаної недієздатною; не містять даних про особу (прізвище і його місцезнаходження, адресу) – тобто рахуються анонімними. Також не розглядаються звернення з незрозумілим текстом або у яких відсутні дані, достатні для їх розгляду чи прийняття обґрунтованого рішення (про орган, що прийняв оскаржуване рішення, про час його прийняття тощо). До речі, у 2013 році таких звернень, що залишились без розгляду, не було.

При наявності ж достатніх підстав та встановленні порушення прав заявника вимоги звернення задовільняються. Як я вже казав, за 2013 рік задоволено 2 звернення. Це, звичайно, мало, однак треба розуміти, що під час розгляду звернення часто не виявлено достатніх підстав для його задоволення. Звернення не завжди сформульовані коректно, належним чином, суть їх часом просто незрозуміла.

Який шлях проходить зареєстроване в прокуратурі звернення?

– Перш за все відповідним чином реєструється. Далі передається прокурору району, який визначає з числа прокурорських працівників прокуратури району виконавця. В подальшому особа, що буде безпосередньо розглядати звернення, з’ясовує, чи підлягає дане звернення розгляду, чи є підстави для скерування його за належністю, чи є підстави для відмови або залишення звернення без розгляду.

Взагалі за кожним зверненням в прокуратурах усіх рівнів може бути виконана одна з таких дій: прийнято до розгляду; передано на вирішення до підпорядкованої прокуратури; направлено до іншого відомства; приєднано до скарги, що раніше надійшла, або до матеріалів кримінального провадження. На завершення скаржник завжди отримує в зазначені законодавством строки письмову відповідь про результат розгляду його звернення прокуратурою району.

Що при собі треба мати для написання звернення?

– Обов’язкового переліку таких документів немає. Та хотілося б, аби кожен заявник одразу долучав до свого звернення ті документі, що, на його думку, мають відношення до розгляду звернення. Це пришвидшить розгляд справи, забезпечить оперативний її розгляд. В будь-якому випадку ці документи все одно будуть збиратись та опрацьовуватись працівником прокуратури, який закріплений за даним зверненням.

Що б ви порадили нашим читачам?

– Чітко розуміти, що хочете отримати за результатом розгляду свого звернення, продумати докази, обґрунтувати підстави, з яких надається звернення. Треба розуміти, що не завжди відповідь буде такою, як бажає скаржник, оскільки прокуратура діє в рамках закону, а не в утіху тимчасових людських бажань. У свою чергу, за наявності підстав прокуратура вживатиме усі передбачені законом заходи до поновлення порушених прав і свобод кожного громадянина.

Дякую за бесіду.

Розмовляла Світлана КРИВИЦЬКА

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.