HomeНовиниВ РайоніПанахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці

Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці

( 0 Votes )

Друга каденція Януковича почалася з великої брехні, глумом над конституційними правами громадян і державною мовою у Верховній Раді. Депутати ВР без перекладача говорили іноземною мовою, що не допускається ні в Росії, ні в країнах Заходу.

Програмний курс правлячої партії регіонів обіцяв нові робочі місця. Натомість внаслідок реформування і оптимізації багатьох галузей життя йде значне скорочення штатів, зростає безробіття, а служби зайнятості продукують «нові робочі місця» хіба на папері.

Лише у нашому районі зникли з карти «горгаз», тублікарня, районний відділ міліції, десяток СВК. Оптимізували кадри в усіх без винятку районних структурах, включаючи й РДА. Закрили деякі дільничні лікарні, початкові школи, відділення зв’язку.

З квітня по листопад 2013 року уряд Януковича-Азарова цілеспрямовано притримував через казначейства всі фінансові операції, що спричинило затримку зарплат бюдетникам і соціальних виплат, звернень до суду, сплати штрафів за прострочку податкових відрахувань до бюджетів усіх рівнів. Це вилилося у банкрутство десятків виробничих структур і сходження з арени сотні підприємців. Укріпилася корупційна вертикаль. Нормою стали відкати, що часто сягали 30-50 відсотків від суми тендеру.

Нову генерацію суспільства, студентство і молодь кормили байками про вступ до асоціації західних країн, покращення життя, широкий вибір роботи за кордоном, дешевше навчання в сусідніх західних країнах та навчання без хабарів.

Ця урядово-президентська брехня, якою нас годували декілька місяців, і вивела студентів на площу столиці, коли гарант Конституції не підписав у Вільнюсі документ про асоціацію з ЄС. Число невдоволених дволикою політикою влади за лічені години досягла сотень тисяч (спочатку переважно із студентського загалу).

Якби президент підписав угоду, фермери та виробники не платили б мито в сумі по 800 доларів за одну транспортну одиницю, що перетинає кордон.

Це стосується й навчання у Європі. По грошах в Україні навчання дорожче, ніж у Польщі та Англії. А українські дипломи про вищу освіту досі не визнаються за кордоном. Ось через що обурилося студентство та старші школярі. Їх число з кожним днем зростало. Вже потім до них приєднається опозиція.

Та буде пізно.

Замість діалогу Янукович і його радники застосовують проти мирних студентів силові розгони Євромайдану, проливається кров. Озброєні загони внутрішніх військ, «Беркута», міліції, спецслужб, перші вбивства та жертви, поранені молоді люди шокували цивілізований світ. Нелюдське поводження силовиків із протестуючими, вбивства медиків і журналістів, які виконували свою роботу, – за три місяці протистоянь чаша терпіння і замовчування правди переповнилася. Почалися збройні протистояння. До дітей приєдналися дорослі, люди різного віку, соціального стану і віросповідань.

Піднялася Україна. Команда Януковича організовує Антимайдан, де кожному прибулому виплачуються гроші. Президент України летить на перемовини з російським колегою Владіміром Путіним, а через день служба СБУ оголошує про проведення Антитерористичної операції, територія охоплення якої не обмежується локальною зоною столичного Майдану. Фактично по всій країні вводиться надзвичайний стан; проїзд у столицю блоковано для всіх видів транспорту.

Та на Майдан прибувають і прибувають люди, поповнюючи сотні самооборони. Вони просочуються крізь щільне сито міліцейських кордонів і банд «тітушок» і, вмираючи під кулями снайперів-убивць, вперто йдуть на штурм. Десятки смертей, сотні поранених, і плач матерів, сини яких гинуть з обох боків барикад. Так народжувалася нова нація, так писалася кров’ю синів і дочок нова історія України. Польові госпіталі, як і сотні років тому, відкриваються у храмах, народ повстає у регіонах. На бік мітингувальників переходять частини міліції, інших силовиків. Саме тоді у світі заговорили, що серце Європи б’ється у Києві. Країна на порозі громадянської війни…

Замість врегулювання конфлікту президент і його піддані наймають найманців –снайперів. А служба безпеки України розпочинає свій ганебний акт; строчать автомати і рвуться гранати. До сотні убитих. До тисячі поранених. Десятки активістів викрадено, їх і понині розшукують рідні.

Сотня молодих людей полягла на Майдані у серці столиці України. Діти вийшли на Майдан, щоб домогтися торжества Закону і Права в Україні, перед яким мають бути усі рівні. І одержали кулю. Кулю, відлиту з наших податків на утримання силовиків, напівлегального «Беркута». Сотня молодих сердець обірвалася на барикадах у центрі Києва – що здавалося немислимим ще рік тому. Небесна сотня! Убієнні патріоти стали Героями України.

 А похорони по всій державі переросли у Всенародну панахиду. Церкви багатьох конфесій на своїх Синодах в Україні виключили в заздравній службі згадку про владу.

Четверо юнаків – Героїв Майдану – привезли з Києва і до нашого обласного центру. Велелюдним багатотисячним потоком рівнян проходила похоронна процесія.

21 лютого 2014 року, у Володимирці, о 17-тій вечора біля пам’ятника Тарасу Шевченку панахиду за Героями Майдану провели священики Володимирецького благочиння Київського патріархату на чолі з благочинним Віталієм Боднаром.

Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці
 
Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці
 

…По вулиці Чкалова тихо під’їжджають автомобілі з приспущеними державними прапорами України і чорними стрічками. За ними з хрестом і хоругвами пройшли хресним ходом парафіяни Свято-Миколаївської церкви та всі небайдужі до подій у державі мешканці райцентру. В гурті народу із запаленими свічками голова РДА Володимир Ткачук та голова райради Василь Ковенько.

Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці

 

Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці
 

Звучать молитовні заупокійні молитви за душ спочилих патріотів, що поклали свої молоді життя на олтар свободи, демократії і загинули від снайперської кулі та водомету води у тріскучі морози січня.

Троє із Небесної Сотні – рівняни: колишній працівник водоканалу, грузин Георгій Арутюнян (53 роки), 27-річний режисер театру Олександр Храпаченко і 42-річний підприємець, батько чотирьох дітей (дружина Вікторія носить п’яту дитину) Валентин Опанасюк… Всім їм снайперська куля вкоротила життя.

Четвертий – житель Березнівщини.

У Березному 21 лютого хоронили 29-річного керівника танцювального гуртка районного Будинку культури Івана Городнюка, який на барикадах Майдану попав під водометний обстріл, покрився льодом і захворів. Легені не витримали, не витримало серце.

Казань веде благочинний Віталій, який закликає всіх до миру і Божої любові, любові до ближнього та Батьківщини. Священики Володимирецької та Каноницької парафій отець Михайло та отець Андрій зачитують імена всіх ста Героїв Майдану –Небесної Сотні. У відповідь гучно лунає: «Герої не вмирають!», «Героям слава!».

Панахида по Небесній Сотні відбулася у Володимирці
 

Догоряють вогні на свічках і лампадках. Вечір сумом огортає багатолюдну площу. Боже, там міг бути кожен із нас, або син чи дочка, онук чи внучка!..

І хоча священик закликав до Миру і любові, підсвідомість думкою вириває ПРОКЛЯТТЯ на голови тих, хто вчинив бойню, пролив безневинну кров; тому Псу, що почав антитерористичний акт проти власного народу, проти мирних людей, що встали відстоювати свою Правду і Право на майбутнє…

Галина Тєтєнєва.

На фото Д. Мариняка: фрагменти панахиди за Небесною Сотнею.

 

У вас недостатньо прав для коментування.