HomeНовиниВ РайоніНа Володимиреччині оголошено мораторій на видобуток бурштину

На Володимиреччині оголошено мораторій на видобуток бурштину

( 0 Votes )

Шановні жителі району!

Звертаємося насамперед до тих людей, які займаються видобутком бурштину: тих, що копають лопатами і тих, що миють помпами, а також до скупників сонячного каменю. Звертаємося до священиків та духовних пастирів, які сьогодні мають чи не найбільший вплив на утвердження духовних цінностей жителів нашого краю.

Земляки!

Ми всі розуміємо, що вкрай критична ситуація з нелегальним видобутком бурштину склалася в основному через недосконалість законодавства у цій сфері.

Звичайно, ніхто не хоче ризикувати своїм здоров’ям і навіть життям, потайки розкопуючи земельні угіддя і усвідомлюючи про серйозну кримінальну відповідальність за це.

Але так сталося, що досі видобуток сонячного каменю не легалізовано в Україні. Відтак нелегальні «клондайки» понищили родючі землі, пасовища і лісові масиви, а місця добування бурштину сьогодні нагадують мертві місячні ландшафти.

Ми також всі прекрасно знаємо, що одні йдуть копати бурштин, щоб заробити собі на мішок цукру та борошна. Але в той же час інші приїздять з помпами, аби збагатитися ціною руйнації десятків гектарів за день, платячи при цьому за «кришування» і тим самим породжуючи корупцію.

Чи за те наші земляки боролися і гинули на Майдані?

Чи в такій розграбованій країні ми хочемо жити завтра?

Чи пробачать нам діти наші спустошену землю замість тяжкою працею зароблених паїв?

Певно, що ні.

Нині наша держава переживає складний період становлення та створення нової моделі влади. Сьогодні загострена ситуація в Криму. Сил органів правопорядку та загонів самооборони часто не вистачає для ефективної боротьби з мародерством і злочинністю.

Тому закликаємо сьогодні всіх, хто копає, продає і скуповує сонячний камінь: давайте зупинимо видобуток нашого поліського золота, нашого сонячного бурштину до моменту врегулювання цього питання на законодавчому рівні. Нова влада уже працює над цим питанням. Але в державі є й більш нагальні проблеми.

Земляки!

Закликаємо вас підтримати добровільний мораторій на видобуток бурштину в нашому районі і не давати цього робити заїжджим старателям шляхом створення сільських загонів самооборони. Нехай копач відкладе лопату, ті, що миють, хай залишать мотопомпи у гаражах, а скупники на цей час прикриють свій бізнес.

У свою чергу, влада району зобов’язується  врегулювати питання легалізації видобутку бурштину та запропонувати людям можливість легально заробляти, сплачувати податки і знати, що після розкопок не залишиться мертва пустеля. Щоб виробити прийнятний механізм видобутку бурштину і подальшої рекультивації земель, ми будемо залучати до цього процесу усіх бажаючих: копачів, громадськість, пропозиції сільських і селищних рад, на території яких проводяться розкопки. Напрацювавши спільне бачення, передамо наші пропозиції в обласну раду та у Верховну Раду України; про прийняті міри і заходи обов’язково проінформуємо громадськість району. Тож звертайтеся з пропозиціями у свої сільради, за прикладом Жовкинь створюйте в селі громадські організації – і управляйте самі, адже процес нелегального видобутку бурштину дедалі більше стає неконтрольованим.

Віримо, що ви підтримаєте нашу ініціативу – заради нашого майбутнього, яке кується сьогодні. Але ми  хочемо діяти не за допомогою каральних методів і жорстких заборон, а за участі вашої доброї волі і свідомого почуття патріотизму.

Заради наших дітей, багатих лісів і родючих земель завтра.

Слава Україні!

Представники влади, депутатів та громадськості району.

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.