HomeНовиниВ РайоніБурштиновий фронт. Війна триває

Бурштиновий фронт. Війна триває

( 0 Votes )

Місяць часу голова облдержадміністрації рік тому дав силовикам та місцевій владі на боротьбу з нелегальними старателями на рівненському Поліссі, повідомлялося в обласних ЗМІ. Небезпідставно вважалося, що легальний, узаконений видобуток бурштину поповнюватиме бюджети всіх рівнів, а відтак з’являться додаткові кошти на виконання соціальних проектів. Влада, по суті, запевнила громадськість, що в області жорстко боротимуться з «чорними» копачами – самозайнятими старателями, які, видобуваючи бурштин, залишають після себе гектари знівеченої, а то й взагалі нежиттєздатної землі.

Однак сплив не лише місяць, а й рік, а з бурштинового «фронту», крім чергових «намірів» і «запевнень», не чути жодного обнадійливого повідомлення. Правоохоронцям коли щось і вдавалося, то хіба що затримати невдаху-копача з десятком грамів цінного каменю (для прикладу, поблизу Клесова не так давно затримано старателя з мотопомпою і вилучено… аж 30 грамів бурштину!).  Більше того – змінилася влада, а ряди копачів поповнюються новими ловцями бурштинового щастя. У нас в районі їх уже тисячі. І є випадки, що й учорашні посадовці, успішні бізнесмени, дипломовані фахівці, нітрохи не соромлячись, беруться за лопати. Пахне гарними грошима! А держава замість того, щоб оперативно зорієнтуватися в ситуації і спрямувати її на користь суспільству, майже готовий законопроект про легалізацію бурштинового промислу тривалий час тримає «під сукном».

Наївно думати, що на рівні парламенту й уряду всерйоз розраховують, що охорону земних надр покладено на місцеву владу і вона з цим справиться. Годі втішатися й тим, що за нинішньої політичної обстановки, пов’язаної насамперед із Кримом, хтось кинеться врегульовувати бурштинову проблему. Однак вона існує. Вона зачіпає інтереси не тільки лісового і сільського господарства, а й власників земельних паїв, бо ж і на їхніх угіддях подекуди промишляють старателі, а земельна служба заявляє про випадки незаконного продажу ділянок-паїв під бурштинокопальні.

За таких умов вдавати, що нічого не сталося, вже не виходить. Проблема «чорного» старательства переходить межі людського терпіння. Загострюється прагнення сельчан захистити орні землі, без яких сільські сім’ї будуть у скруті. Але розгортається і спротив сільських громад засиллю приїжджих копачів, які виявляють аж ніяк не громадський, а тільки власний корисливий інтерес. Ситуація зависла на грані масштабного мордобою. Тож хочеш-не-хочеш, доводиться шукати якогось виходу. Тож 5 березня відбулося засідання райрадівської комісії з питань земельних відносин, розвитку села, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів, на якому йшлося якраз про бурштин.

Зустріч була представницькою. Крім голови райради Василя Ковенька і очільника комісії Олександра Миська, на ній були начальник Кузнецовського міськвідділу міліції Олег Кульбашний, прокурор району Сергій Міськевич і начальник районного управління Держземагенства Оксана Береза. Були й голови постраждалих від бурштинокопачів місцевих рад. Однак, забігаючи наперед, не скажу, що її учасники завдяки цій зустрічі озброїлися вичерпними рекомендаціями і практичними рішеннями. На жаль, не раз звучало, що незаконний бурштинопромисел ліквідувати не вдасться. А звідси й відповідне завдання – самовільний  промисел по можливості треба обмежити і не дати йому розростися ще більше.

Озвучено вражаючі факти. Якщо на 30 грудня 2011 року площа понівечених копачами земель становила 60 га, то через рік вона зросла до 108 га, а ще через рік – 384. Як бачимо, майже геометрична прогресія! Зазначалося, що ці землі треба рекультивувати, але не налагодивши промисловий видобуток бурштину, про рекультивацію можна забути.

За словами головного нашого міліціонера Олега Кульбашного, при нинішніх масштабах старательства силами лише Кузнецовського МВ проблему не вирішити: чисельний склад міліції для цього надто малий. Треба йти шляхом так званого відпрацювання району із залученням не лише працівників міліції, а й громадськості (як приклад, наводився досвід Жовкинівської сільради). Має бути і покарання за збут та придбання бурштину. Але привертає увагу й спостереження, яке озвучив каноницький сільський голова Василь Дуляницький. На території сільради розкопано більше 25 гектарів земель. Але якщо призупиняється видобуток бурштину помпами, то й копачі з лопатами перестають копати – бояться.

Хоч як голова райради Василь Ковенько просив учасників наради давати конкретні пропозиції, їх, власне, не було. А сільські блок-пости, які пропонується виставляти силами все тієї ж громадськості у спілці з правоохоронцями, не додають оптимізму навіть членам комісії. Якщо такий пост сформувати навіть не з копачів, а з їхніх родичів, чи варто від такого формування сподіватися дієздатності? Як зазначалося, копальні працюють цілодобово. Самовільне старательство зачепило майже кожну сімю. А в умовах тотального безробіття і можливого скорочення соціальних пільг, зарплат і пенсій боротьба з бурштинокопачами без вирішення проблеми на державному рівні скидається на ідею фікс.

Голова комісії Олександр Мисько пропонував запросити у район 52-й відділ: мовляв, хай вилучать трохи помп та лопат; після їх приїзду люди на деякий час перестають копати. Але більшість, обмінявшись думками, схилилася до створення народної патрульної служби, яка разом із дільничними інспекторами займеться роз’яснювальною роботою на місцях. На територіях, де орудують копачі, такі ініціативні групи планується створити до 11 березня. А ще вирішено звернутися до управління Служби безпеки України в Рівненській області з питанням про притягнення до відповідальності осіб, які займаються скупкою та незаконним збутом бурштину. Не виключено, це і є те головне, що необхідно зробити, якщо з незаконним старательством боротися всерйоз. Тільки замість високопарних слів треба реальна діловитість.

Вчора мало відбутися чергове засідання депутатської комісії. Очевидно, сільські голови відзвітувалися б про створення ініціативних груп у своїх селах та перші їхні кроки по захисту покладів бурштину від розграбування. Очевидно, розглядалися б і конкретніші питання їх подальшої діяльності. Однак засідання з невідомих нам причин перенесено на пізніший термін.

Олексій ГОРОДНИЙ

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.