HomeНовиниВ РайоніНа Володимиреччині весняно-польові роботи в розгарі

На Володимиреччині весняно-польові роботи в розгарі

( 0 Votes )

Весна ще у березні покликала у поле орачів: солярка і бензин дорожчають щодня. І сонце сушить землю. Тож, не зважаючи, що до Благовіщеня не пора землю будити, у наших селах на пісках рільники вже приступили до роботи.

Першими сезон весняно-польових робіт розпочали хлібороби державного дослідного господарства «Городецьке».

За покликом сонця (фактично по строках Херсонської та Запоріжської областей) степняк по крові, директор радгоспу Микола Сонько, розпочав роботи на полях озимого жита, пшениці та тритекале.

– Головне – не спізнитися у часі, – коментує директор Микола Віталійович. – Ми придбали карбамід та аміачну селітру, і за перші чотири дні підживили озимину. На площі із 800 гектарів ще залишилося 120 га підживити. 680 гектарів на очах пішли в ріст. Що значить добриво, пожива.

Відмітьте, будь ласка: на совість попрацювали механізатори Володимир Володимирович Бірук, Юхим Юрійович Кривко та Михайло Іванович Савчук.

Щоб не простоювала техніка і менше було «мертвого часу», ми організували безперебійний підвіз добрив. За цю ділянку роботи відповідали дуже порядні і працьовиті люди Віктор Миколайович Кореневський, Михайло Іванович Бірук, Микола Васильович Лобач. Водії не були споглядачами, а вискакували наверх і допомагали сівачам завантажити добрива.

 Нелегка робота у розсівальників мінералів – Олександра Михайловича Кузьмича, Юрія Федоровича Бірука. Сьогодні цим процесом керує новий агроном Майя Михайлівна Кіріченко.

Позавчора ми приступили до посіву вівса. І не одного «Чернігівського» чи «Скакуна». Поставили собі за мету відновити площі багаторічних посівів і відродити славу ДДГ «Городецьке». Значить, із високоякісним вівсом та добривами висіваємо й насіння багаторічних трав на площі 53 гектари. Зараз овес із травами висіває Юхим Юрійович Кривко, а за ним коткує (трамбує) поле Михайло Іванович Савчук. Зерно зберемо, а трава піде по стерні. Наступного року матимемо власне насіння багаторічних трав, яке сьогодні коштує дуже дорого.

Уся наявна землеобробна техніка працює на полях. Під кукурудзу та бобові культури культивують площу Іван Степанович Мельник, Михайло Іванович Бірук, Іван Олексійович Мартинюк та Віктор Миколайович Кореневський. На часі вивіз органіки на дослідні площі, підживлення і впорядкування площ для випасу великої рогатої худоби. Усе це вимагає техніко-агрономічної участі, оперативності у виконання робіт.

Тому персонально хочу подякувати за сумлінну працю керівникам відділку №3 – Миколі Івановичу Гузею та відділку №2 – Антоніні Степанівні Тарасюк. Також похвали заслуговують Віктор Іванович Мороз та Віктор Васильович Рогульчик.

І в ці дні продовжується робота по перевірці та очистці посівного матеріалу, яку проводять Олександр Степанович Томашевський та Ніна і Зоя Мойсюк. Завжди вдячний за добре слово, підказку і розумні пропозиції та настанови всім спеціалістам, особливо нашому ветерану Володимиру Федоровичу Біруку, який по сьогодні для нас усіх служить прикладом сумлінного ставлення до праці і високої дисципліни.

…Поля весняного клич! Які приємні оті грайливо-тривожні звуки роботи тракторних двигунів – провісників весняно-польових робіт. На їх гул злітається все птаство – від чорних граків, галок, ворон та шпаків до поважних агрономів-буслів. Працюють трактори, значить, йде робота. Значить, буде хліб, поки будить округу пісня трактора.

 

Триває посівна у Довговолі

 

Галина Тєтєнєва

с. Городець

На фото Сергія СКІБЧИКА: триває посівна у Довговолі. 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.