HomeНовиниВ РайоніГолова Рівненської ОДА Сергій Рибачок відвідав Володимиреччину (+відео)

Голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок відвідав Володимиреччину (+відео)

( 0 Votes )

23 квітня район урочисто вітав обласного гостя та нового очільника Володимирецької райдержадміністрації: голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок особисто завітав до Володимиреччини, аби озвучити розпорядження в.о. Президента України про призначення Володимира Савоніка головою РДА.

Задля такої події в залі засідань РДА зібралась вся «верхівка» влади району, депутати та держслужбовці.

Після зачитування присяги В.Савоніком обласний голова виступив перед присутніми. Основна думка – тільки спільні зусилля в боротьбі за економічну та соціальну стабільність в державі, області та в районі принесуть результат.

Після промови всі бажаючі мали нагоду поспілкуватися з головою ОДА. Зокрема, піднімали питання про місцеві будівельні організації, які з різних причин не мають змоги виграти тендери на будівництво в районі, відтак мають проблеми з кредитуванням та виплатами зарплат. На це Сергій Рибачок відповів, що дане питання вже вирішується. Надалі робитиметься все, щоб податки залишались в районі та області, щоб надавалась перевага місцевим підрядникам та забудовникам, але ті, в свою чергу, мають бути конкурентоспроможними.

Голова ОДА люб’язно погодився поспілкуватись й з «Володимирецьким вісником».

Сергію Леонідовичу, як доїхали?

– Ой, страшенні дороги, ми про них говорили, поки їхали до Володимирця. І перше питання, що нами обговорювалось з головою ради і новим головою РДА, було саме питання доріг в районі. Мені порадили їхати на Володимирець через Рафалівку, і стан дорожнього покриття мене неприємно вразив. Знаю, що є й інша дорога до Володимирця, та вона ще в гіршому стані. Навіть не уявляю, що може бути ще гірше покриття. Отож, розумію, чому в першу чергу ви питаєте саме про дороги в районі.

Я рахую, що це питання вирішувати треба негайно. Єдиний найкоротший і реальний шлях у фінансуванні ремонту доріг я бачу у використанні частини коштів з субвенції на зону спостереження від АЕС. Досить значні кошти виділяються на такі райони. Тому велика частина цих грошей має йти на покращення їх благоустрою. Буду рекомендувати головам ради та адміністрації, щоб ці кошти надійшли на зазначені потреби.

- Окрім стану доріг район потерпає ще й від незаконного видобутку бурштину. Ви про нього начувані, адже це – проблема не лише Володимиреччини. Які бачите шляхи вирішення даного питання?

- З незаконним видобутком бурштину мають боротись правоохоронні органи. Самі бачите, що зараз відбувається з призначенням керівника Управління внутрішніх справ в Рівненській області. На мою думку, подібні інтриги відбуваються не без допомоги тих людей по області, що задіяні в різних кримінальних схемах. Тобто цей скандал штучно розігрівається і штучно створюється. Є люди, які зацікавлені, щоб керівника УВС в Рівненській області не було взагалі, або ж хочуть бачити на посаді «свою» людину, якого вони зможуть контролювати. І поки це питання не вирішено, так би мовити, під шумок відмиваються кошти, в тому числі і на бурштині. Такі люди вважають, що можуть влаштувати демонстрацію з 50 чоловік і вимагати на посаду свою кандидатуру. Притому, що начальником УВС має бути незалежна ні від кого людина. Вона має бути залежна лише від закону. І все. Допоки область не матиме начальника УВС, боротьба з організованою злочинністю фактично не несе в собі нічого.

Другий момент: як вирішити це питання. Ми всі розуміємо, що люди взялися за незаконне копання бурштину не від хорошого життя. Тому найпростіше побороти незаконність видобутку – зробити його законним. Потрібно прийняти відповідні зміни в законодавстві, дозволити його видобувати, але за певними правилами, чітко по закону. Такі люди були б зареєстрованими підприємцями, сплачували б податки, брали б окрему ділянку, яку потім рекультивували б. До того ж такі нові зареєстровані підприємці сплачували б податки за найманих осіб, які теж повинні бути офіційно працевлаштовані.

Також хочу додати, що зважаючи на бюрократичну систему в нашій країні, таким зареєстрованим видобувачам бурштину буде працювати легше: вони зможуть керуватись законом, а не на кожному повороті давати хабар посадовій особі, щоб та закрила на них очі.

- Навіть якщо й діятиме нове законодавство в сфері видобутку бурштину, то це питання одні тільки правоохоронні органи не зможуть контролювати …

- Я думаю, що сьогодні всі зацікавлені в припиненні тієї вакханалії, що відбувається зараз в районах видобутку бурштину. Тому, щоб зменшувався рівень злочинності, щоб йшли надходження до бюджетів районів, які потерпають від бурштинокопачів, має бути співпраця всіх відповідних установ та організацій з правоохоронними органами. Обласна державна адміністрація зараз також працює над цим питанням. На днях має відбутись спеціальна колегія, присвячена незаконному видобутку бурштину в області і пошукам виходу з цієї ситуації. Там же обговоримо й проблему незаконної вирубки лісу. Це два болючі питання для області, які треба негайно вирішувати. Якщо нам вдасться це зробити шляхом нових змін в законодавстві, думаю, до 50% обласного бюджету зможуть давати саме північні райони. І величезна частина таких коштів буде залишатись в тих районах. Це буде хорошим стимулом для їх розвитку.

Голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок відвідав Володимиреччину

- Будемо сподіватись. Можливо, також ви чули і про нашу недобудовану лікарню?

- Тільки сьогодні приступив до виконання своїх обов’язків голова РДА. У мене як у голови ОДА, відповідальність за 16 районів області, і у кожного з них свої болючі питання. Я розумію, що для Володимиреччини питання лікарні дуже важливе, але в області у кожному районі є аналогічні заморожені проекти. Відповідно, вирішення таких питань я ставлю перед головами райдержадміністрацій. Є новий голова РДА, нехай він вивчає це питання, нехай пропонує шляхи його вирішення; обласна адміністрація зі свого боку буде допомагати і сприяти. Але питання має вирішуватись тут, на місці.

- А як ви прокоментуєте можливу реформу місцевого самоврядування?

- Вона не можлива, вона реальна. Це повноцінний проект, бо місцеве самоврядування повинно мати ширші повноваження. Разом з тим треба усвідомлювати, що це відбудеться не зараз і не завтра. Необхідно внести зміни до Конституції, до законів. Моя особиста позиція – потрібно провести місцеві вибори. Тому що з нинішнім складом рад буде важко проводити цю реформу. Бо в громад багато питань до легітимності обрання цих представників органів місцевого самоврядування. Було дуже багато зауважень стосовно чесності, прозорості та незалежності виборів у 2010 році. Щоб повністю відновити довіру людей до органів місцевого самоврядування, необхідні нові вибори.

- Якщо реформа місцевого самоврядування передбачає ліквідацію райдержадміністрацій, то який сенс призначати нових голів РДА по області?

- Реформа нині тільки на стадії планування. Функції держави ніхто не відміняв: є ті обов’язки, які виконуються органами місцевого самоврядуванням, а є ті, що виконують наразі РДА. І до проведення реформи ці функції теж хтось має виконувати. Сьогодні треба було повністю опанувати ситуацію, тому що після революційних подій в Україні в багатьох районах ситуація виявилась розбалансованою. Через це нам необхідно було призначити нових керівників, які зможуть по-новому працювати. Можливо, у когось є питання стосовно досвідченості нових керівників РДА. На це я хочу відповісти, що ми зараз призначаємо тих людей, які не мають досвіду красти.

- Перерахуйте, будь ласка, основні принципи, за якими обирались нові очільники адміністрацій по районам.

- Це патріотизм, освіченість, порядність, незадіяність у корупційних, хабарницьких та інших злочинних схемах. Тобто це завжди – нова людина, людина нової генерації, яка не мала зв’язку зі старою системою. Коли проводилась люстрація в Польщі, Чехії, країнах Прибалтики, була задіяна така ж схема. Обирались молоді люди без досвіду. Відсутність його – не проблема. Всьому можна навчитись. Головне – щоб людина була чиста від корупційного тягаря. Тоді у нас буде більше шансів щось змінити. Можна було обрати на посади голів РДА досвідчених керівників, але до всіх таких у нас є питання. Обрання нових очільників РДА по області було складним, але я думаю, що всі нові призначені голови справляться з тими завданнями, які перед ними ставить і Уряд, і народ.

- Тим не менш, майже всі призначені Вами голови РДА мають приналежність до колишніх опозиційних партій …

- Я не бачу проблеми в тому, що людина є членом якоїсь партії. Партія – це насамперед обєднання громадян.

- Проте нова влада в Україні наголошує на свої новизні і несхожості з попередніми схемами керування державою. Тим не менш, вона керується старим принципом: «своїх» людей на всі посади. Приклад довго шукати не треба: і ви, і Володимир Володимирович – обидва від опозиційної партії ВО «Свобода»…

- Те саме відбувається і в країнах Європи: коли певна партія приходить до влади, з кого вона формує уряд та органи державної влади? Саме зі своїх представників, які беруть на себе відповідальність. І на виборах люди дадуть оцінку, чи ця влада добре працює, чи погано. Якщо ж партія отримає негативну оцінку, то від влади вона відходить і не повертається довгий термін. Це нормальна практика у всіх демократичних каїнах.

Окрім того, якщо брати всі 16 районів області, то в нас є очільники РДА не лише від однієї партії, а від різних. Є й безпартійні. І обиралося не за тим принципом, щоб на посади призначити людей від потрібної партії (яка, до речі, є акумулятором кадрового потенціалу). Керівники партій знають своїх людей, мають мережу в районах. Таким чином швидко налагоджується комунікація. Серед таких людей легше обирати. Як правило, це люди, що вже більш-менш підготовлені до державної служби.

- Дякую за бесіду! 

Спілкувалася

Олена СТЕЛЬМАЩУК

П.С. А тим часом громадянська мережа «Опора» підготувала та оприлюднила політичну карту Рівненської області, зазначивши цікаву статистику (що трохи розходиться зі словами С.Рибачка під час інтерв’ю): внаслідок кадрових змін на Рівненщині обласну та всі районні адміністрації області тепер очолюють представники колишньої опозиції (ВО «Батьківщина», «УДАР», ВО «Свобода») та партії «Наша Україна». Зокрема, 6 голів РДА - від ВО "Свобода" (без урахування самого Рибачка) 1 - від "Наша Україна" 4 - від ВО "Батьківщина" 3 - невідома політ приналежність 2 - вакантні посади всього - 16 районів
 
 

У вас недостатньо прав для коментування.