HomeНовиниВ Районі«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики» (+фото, відео)

«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики» (+фото, відео)

( 0 Votes )

У вівторок бурштинодобувачі з лопатами і відрами вже вкотре зібралися на протестну акцію проти бездіяльності влади (учасники казали, що раніше збиралися біля РДА почути думку влади, але їх розігнала міліція).

Вимог ставилося дві: легалізувати добування бурштину, щоб нікого не записували у злочинці, та прозвітувати, на основі яких правовстановлюючих документів працює ТОВ «Центр «Сонячне ремесло», скільки коштів перераховує до бюджету і що робить для рекультивації порушених земель.

На таку вже досить звичну «бурштинову акцію протесту» прибули і голова райдержадміністрації Володимир Савонік, і голова селищної ради Олександр Осмолович, і начальник Кузнецовського міськвідділу міліції Олег Кульбашний та керівник Володимирецького селищного відділення міліції Юрій Матузко.

Голова РДА Володимир Савонік заспокоював людей і запевнив, що пропозиції по легалізації бурштину від області і нашого району зокрема, вироблені на недавній обласній колегії, вже передані депутатам Верховної Ради і будуть заслухані на цьому пленарному тижні. Пропонується вивести бурштин із розряду дорогоцінного каміння, щоб дозволи на його добування можна було видавати на місцях, і встановити кримінальну відповідальність за незаконну скупку, перевезення та зберігання бурштину. Але це справа не одного дня і навіть тижня.

Володимир Савонік закликав людей утриматися від нелегального видобутку до врегулювання ситуації у правовому полі. Однак люди йому заперечили, що чекали легалізації роками і ще роки чекати не можуть, бо в кожного є потреба у заробітку, комусь на хліб, а комусь на лікування доньки. Нехай спочатку помпами заборонять мити...

Покричавши, мітингувальники мирно розійшлися (якщо не врахувати погроз журналістам за "несанкціоновану" зйомку).

Як повідомив начальник Кузнецовського МВ Олег Кульбашний, люди вели себе неагресивно, тож ніяких правових наслідків візит на чужу територію і тимчасове блокування адмінбудівель для громадян не мав.

За словами працівників Центру "Сонячне ремесло", якоїсь шкоди підприємству мітингувальники не нанесли і спроб самовільно копати на чужій території теж не було.

За попередньою інформацією, протестувальників обдзвонювали напередодні телефоном і повідомляли, що "Сонячне ремесло" закрили, і начебто на його території вже можна копати. Як повідомляють користувачі сайту http://www.polissya.net, серед бурштинодобувачів було найбільше жителів Мульчиць та Борової.

За даними управління Держкомзему у Володимирецькому районі, ТОВ "Центр "Сонячне ремесло" зареєстроване на території Володимирецького району. Міністерством охорони навколишнього природного середовища України товариству надано спеціальний дозвіл на користування надрами № 5021 від 25 вересня 2009 року. Рішенням Рівненської обласної ради від 10 жовтня 2008 року №979 ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» надано гірничий відвід площею 98,9 га для промислового видобування бурштину родовища «Володимирець Східний» на термін дії спеціального дозволу Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Рівненській області від 28 жовтня 2008 року та Держгірпромнагляду від 14 листопада 2008 року № 01/03-07.12/9721 на 20 років. Площа проекції гірничого відводу становить 98,9 гектара. Земля під кар’єр та його споруди відводиться частинами. Площа земельного відводу кар’єру та його споруд, відвалу рослинного ґрунту та прикар’єрний майданчик на період вводу в експлуатацію складає 18 гектарів.

На даний час ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» на термін дії згаданого спеціального дозволу орендує на термін дії спеціального дозволу на користування надрами земельну ділянку площею 18 гектарів за рахунок земель лісогосподарського призначення ДП СЛАП «Володимирецький держспецлісгосп» за межами селища. Розпорядженням Кабміну від 3 травня 2012 року № 295-Р ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 18 га. Розпорядженням Кабміну від 7 листопада 2012 року № 880-Р дану ділянку було вилучено і передано в оренду «Сонячному ремеслу» на строк дії спеціального дозволу на користування надрами. Володимирецьку РДА зобов’язано укласти договір оренди зазначеної земельної ділянки.

Договір оренди земельної ділянки першої частини площею 18 гектарів між Володимирецькою райдержадміністрацією і «Сонячним ремеслом» був укладений 25 листопада 2012 року і зареєстрований у Єдиному державному земельному кадастрі 3 грудня 2012 року.

За інформацією селищного голови Володимирця Олександра Осмоловича, згідно договору оренди земельної ділянки до бюджету селища щороку сплачується 236 тисяч 513 гривень 4 копійки. У грудні 2012 року до бюджету селища було перераховано 228 тисяч гривень сільгосплісовтрат; у січні 2013 року – 300 тисяч гривень. Загалом до бюджету селища за рік поступає 528 тисяч гривень; з початку 2012 року до районного та обласних бюджетів надійшло біля 250 тисяч гривень сільгосплісовтрат.

 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»

 

«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»
 
«Сонячне ремесло» знову блокували «янтарщики»

Сергій СКІБЧИК

Відео  Д. МАРИНЯК

 

Матеріали по темі:

 

У вас недостатньо прав для коментування.