HomeНовиниВ Районі«Мульчицький» із Застир’я

«Мульчицький» із Застир’я

( 0 Votes )

Не помилюся, якщо скажу, що СВК «Мульчицький» тримає все Застир’я. Це правда: за Стиром у селі Мульчиці функціонує сільськогосподарський виробничий кооператив. Його по-старому називають «радгосп». Керує ним Володимир Шмига, який віддав «Мульчицькому» господарству більше чверті віку.

 Завдяки Володимиру Івановичу, стверджує пенсіонерка Надія Шершень, живе і працює наш «радгосп». Ще ходять на роботу доярки. А по-інших селах такі спеціалістки давно по хатах сидять. У нас ще ореться земля і засівається. А якби ви бачили, яка у нас морква вродила!..

 З моркви й почали розмову.

Це правда. Посіяли ми навесні два гектари моркви. Близько шістдесяти соток вимокло і пропало. А на вцілілій площі мали хороший урожай, зібрали і приготували до реалізації 35 тонн коренеплодів. Сумлінно працювали рільники і доглядали культуру Євгенія Булан, Віра Чевжик, Галина Булан та інші трудівниці. Ми віддали декілька тонн моркви районній лікарні, ще пару тонн у нас купила Полицька колонія. Вісім тонн у нас купила кінноспортивна школа Кузнецовська. За домовленістю цим цінним овочем трішки розрахувалися й за борги. А що залишилося, згодовуємо худобі. Бо дуже дешево 1,60 грн. за кілограм іде наш труд. Копіткий і нелегкий. А корови за моркву хоч молока дадуть.

Сьогодні радіти якимсь успіхам рано, бо панує така атмосфера, що натуральна вітчизняна продукція нікому не потрібна. А в кожну рослину вкладений труд і значні матеріальні затрати. І свято йде. А настрій не дуже святковий, коли є що реалізувати, а ніхто нічого не купує. Щороку засіваємо площі житом, пшеницею, вівсом. На силос сіємо кукурудзу, – продовжує розмову голова СВК Володимир Шмига. – Перед землею ми святий обов’язок хлібороба з честю виконали. Прикро, що в день нашого професійного празника доводиться з острахом дивитися у майбутнє…

У нас на фермі сьогодні утримується 361 голова ВРХ, із них 145 корів. Їх доглядають і доять шість операторів машинного доїння: наш ветеран і наставник Надія Овсянік, Марія Мольчиць, Галина Денисюк, Катерина Мольчиць, Марія Овсянік, Катерина Конда. «Дубномолоко» у нас забрало близько ста тонн молока, за яке розраховується. Це молокопереробне підприємство може навіть дати наперед кредит, а найголовніше не потрібно за свою продукцію вибивати кошти, які з часом значно обезцінюються. Добре працювати з партнерами, які тебе розуміють.

 


 

У наш селянський день хочу особисто подякувати пенсіонерам та механізаторам. Додам і похвалу пастухам Івану Бубці, Василю Овсяніку, Івану Мольчицю, Віктору Мольчицю. Вони чесно і добросовісно виконали свій обов’язок, їм щиро вдячний наш колектив, що у літні місяці вони підставили своє плече і допомогли господарству.

Незамінні у нас і доглядачі-пастухи ВРХ Купріян Перчиць, Іван Мороз, Василь Овсяник. Доглядають молодняк ВРХ Катерина Кульковець та Надія Клімук.

                Хотілося б згадати кожного, хто трудився і віддав свої найкращі сили рідній застирській землі, своєму господарству і землі. Користуючись нагодою, щиро вітаю усіх селян, працівників полів і ферм, підсобних господарств, механізаторів, будівельників та ветеринарів, усіх, хто нині тримає українське село.

Голова Мульчицького СВК щиро подякував за розмову і поспішив в насіннєву інспекцію, а потім у Дубровицю: для сільгоспвиробників, які орендують землі у пайовиків, нині чи не найактуальніше питання оренди земельних паїв.

Г. Штерн

На світлині: останні акорди виробничого року у механізаторів Мульчиць.

 

У вас недостатньо прав для коментування.