HomeНовиниВ РайоніНаввипередки зі смертю на дорогах Володимиреччини

Наввипередки зі смертю на дорогах Володимиреччини

( 0 Votes )

«Водій мотоцикла не вибрав безпечної швидкості руху та не врахував дорожніх умов, не справився з керуванням, вилетів на обочину і зіткнувся з деревом. В результаті аварії мотоцикліст загинув, а пасажир опинився в реанімації».

Приблизно такого змісту повідомлення оперативно-рятувальних служб чи не щотижня з’являються у пресі. Причому гинуть і травмуються в основному молоді люди, часто – підлітки, які купують потужні спортивні мотоцикли, не розраховані на наші розбиті дороги. Та й самі водії не завжди мають посвідчення водія. От і поповнюють сумну статистику дорожньо-транспортних пригод у районі.

Так, ми свідомо загострюємо ситуацію, щоб привернути увагу батьків і самих водіїв скутерів та мотоциклів. Ми свідомо не уникаємо жахливих подробиць аварій. Бо якщо сьогодні не відреагувати, то завтра знову хтось злетить із траси й розіб’ється на смерть на мотоциклі. Це – страшна реальність, на яку ще можна вплинути разом.

За даними Володимира Чишейка, державтоінспектора ВДАІ з обслуговування міста Кузнецовська та Володимирецького району, з початку року на території Володимирецького району та міста Кузнецовська сталося 21 ДТП з потерпілими (23 травмованих). З них за участю мотоциклістів та водіїв скутерів – 13; в аваріях загинуло 3 людини. Торік на цей же період 1 чоловік загинув та 1 був травмований.

Страшна статистика, чи не так?..

У лікарів вже навіть термін специфічний появився на потерпілих у ДТП за участю мотоциклістів: «хрустики». Скільки їх потрапляє в реанімацію – вже ніхто й не рахує. Аварії на двоколісних транспортних засобах – звичне явище. І страшне.

Страшне для тих, хто коли-небудь потрапляв у такі аварії, отримував травми і бачив розбиті, залиті кров’ю шоломи, поламані руки-ноги, понівечену груду металі із того, що колись називалося мотоциклом. Страшне для тих, кого вже підрізали «шумахери» на двоколісних конях, спричиняючи аварійну ситуацію. Страшне для матерів...

Десятки, а то й сотні мотоциклів щомісяця купуються жителями району. З них лише одиниці реєструються у ВРЕР ДАІ; так само одиниці власників мотоциклів йдуть на навчання в автошколу.

Але саме тут час запитати в батьків: невже вам не страшно купувати дитині швидкісний мотоцикл, на якому в нашому районі просто ніде безпечно їздити? Невже ви самі дозволяєте сідати за кермо підлітку, який не має водійського посвідчення, отже – становить потенційну небезпеку для інших водіїв та пішоходів?

Ви можете сказати: дитина власноруч заробила на скутер чи мотоцикл, це її власність і я не маю права забирати ключі. Але такими діями (хоч це і страшно звучить) ви самі даєте дитині благословення на той світ.

Саме байдужість і пасивність батьків породжують вседозволеність і легковажність юних водіїв на автошляхах і вулицях. Бо якщо батько-водій сам не навчив сина їздити та правилам дорожнього руху, то він ніколи не дозволить йому сісти за кермо. Забрав ключі – а хлопця в автошколу. Так і мотоцикл ціліший буде, і батьки безпечніше себе почуватимуть. Адже правила дорожнього руху писані кров’ю загиблих водіїв.

Не варто поповнювати страшну статистику дорожньо-транспортних пригод за участю мотоциклістів. Не варто ганяти розбитими трасами на всій доступній швидкості ваших залізних коней.

Це гонка зі смертю наввипередки. І рано чи пізно безпечні та легковажні водії у ній програють…

Сергій Скібчик.

Андрій катеринич,

начальник відділення ДАІ з обслуговування міста Кузнецовська та Володимирецького району.

Матеріали по темі:


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.