HomeНовиниВ РайоніЗа ефективну роботу – належну зарплату!

За ефективну роботу – належну зарплату!

( 0 Votes )

26 червня відбулося чергове засідання колегії райдержадміністрації, учасниками якого, крім голови РДА Володимира САВОНІКА, голови райради Василя КОВЕНЬКА та членів колегії, стали прокурор району, сільські і селищні голови, начальники відділів та управлінь райдержадміністрації і керівники територіальних органів міністерств, установ та організацій.

Розглядалися чотири питання: про підсумки організації та якості гарячого харчування в загальноосвітніх навчальних закладах району у 2013-2014 навчальному році (Анатолій РИЖИЙ, начальник управління  освіти молоді та спорту РДА); про стан пасажирських перевезень у районі та забезпечення перевізниками перевезення пільгових категорій населення (Олександр МАРКОВЕЦЬ, начальник відділу містобудування та архітектури, будівництва та інфраструктури РДА, і Наталія ШАМА, начальник управління соціального захисту населення РДА); про дотримання державних гарантій в оплаті праці, її легалізації та своєчасності виплати (Наталія Шама, начальник управління соціального захисту населення  РДА) та про стан виконання в районі завдань, визначених актами і дорученнями Президента України, а також інших актів законодавства у сфері державної кадрової політики (Світлана РИМАРЧУК, керівник апарату РДА).

ТАКИМ чином під контроль потрапив блок важливих, однак суто гуманітарних питань. І жаль, що не всі запрошені з’явилися на засідання, і не всіх, хто там мав бути, запросили організатори.

От хоча б проблема шкільного харчування. Варто згадати, що вона з’явилася не вчора. При попередньому керівництві РДА вона стояла так само гостро. І причина всьому – недосконала тендерна система, за якою визначаються організатори учнівського харчування. Ця відповідальна робота після тендерних «боїв» хоч і доручається місцевим майстрам  кухоні, насправді ж вони виступають лише посередниками між переможцями тендерів і користувачами послуг. Уже не перший рік перемагають далекі і не зовсім зрозумілі грошовиті дяді. А перемігши -- передовіряють обов’язки виконавцям-найманцям (цього року 16 шкіл обслуговує КП «Володимирецький КГХ», а 27 – підприємець В.С. Шама).

За словами Анатолія Рижого, якість харчування у школах поліпшилась, однак до загального оптимізму далеко. Не вистачає не лише холодильного і технологічного обладнання, а й молочних та рибних страв у шкільному меню. Більше того, майже сотня учнів у Журавлиному, Сошниках та Острівцях позбавленні такої законної можливості пообідати у шкільній їдальні. А у березні-квітні у «верхах» повторно грались у дорослу тендерну гру й… обділили тим самим дітей, замінивши їм обіди скромною грошовою компенсацією.

Дивно, але навіть з уст голови райради Василя Ковенька зірвалося нарікання, що живе діло по забезпеченню учнівського харчування, бува, підміняється не зовсім виправданими претензіями з боку фірми-організатора (ТЗОВ «Перша  компанія «Максимум»), а райрадівські листи до фірми з якогось дива не доходять. От і маємо: обід став смачнішим, однак учасникам колегії хотілося б, щоб тендерні торги проводилися в області, а їх переможці, як мовиться, були поруч. Поки що шкільного годувальника визначає столиця, а повноважного його представника на колегії не було.

НЕОДНОЗНАЧНЕ враження і від розмови про автобусне перевезення пасажирів-пільговиків. Як зазначалось у звіті Олександра Марковця, в районі діє розгалужена мережа перевезень: 31 приміський і 5 міжміських автобусних маршрутів. Перевізники (усього їх вісім – троє юридичних і п’ятеро фізичних осіб) тримають у полі зору Київ, Луцьк і Тернопіль. Однак з обслуговуванням пільговиків, схоже, всі опинились у тупику. Річ у тім, що закон вимагає безумовного перевезення наділених транспортними пільгами людей, однак на ділі все далеко не так. Ось і нині склалася парадоксальна ситуація, коли держава виділяє кошти на обслуговування пільговиків, але не всі перевізники ними скористалися. Як випливало з їхніх претензій, левова частка коштів дісталася одному з них. От решту і вхопила небезпідставна образа. Очевидно, хтось недостатньо радився. Не всі нюанси болючого питання  враховані. Отож людей, як заявлялося, хвилює, що влада в районі змінилась, а недосконала владна практика лишилася. Якщо це правда, то, однозначно, щось треба робити. Адже потерпають не лише перевізники, які, недоотримавши компенсацію, не хочуть працювати даремно, а й пільговики, які, крім грошових втрат, зазнають ще й морального приниження.

НЕДОПУЩЕННЯ заборгованості по зарплаті начальник управління соцзахисту Наталія Шама віднесла до складових стабільного соціально-економічного розвитку району, але й тут – свої складнощі. Таких, що заборгували перед працівниками, два колективи: Володимирецький райавтодор (на 1 червня – 95,5 тис. грн. невиплаченого заробітку) і ДП «Городецьке» (9,8 тис. грн.). А от їхніх «побратимів», що розраховуються за працю нижче встановленого державою мінімуму (1218 грн.), -- більше десятка. З ними працювала комісія по погашенню зарплатної заборгованості. Намічалися шляхи підвищення заробітної плати, а керівників попереджали про відповідальність за порушення трудового законодавства. Але для них попередження – як для гуски вода. І все тому, що в районі існує неповна зайнятість у сфері сільгоспвиробництва і торгівлі. За згодою самих працівників (!) їх переведено на неповний робочий час. І так чинячи, всі знають, що йдуть дорогою чийогось не зарахованого трудового стажу і чиїхось майбутніх проблем із нарахуванням пенсій.

Ще одна гризота районної служби соцзахисту – нелегальна зайнятість частини наших земляків. У січні-травні спеціально створеною робочою групою виявлено 23-х роботодавців, які, користуючись найманим трудом, не оформляли людей на роботу. Таким чином до оподаткування залучено 45 «найманців». А всього їх із початку року вже ціла сотня. Тобто, і в нас зарплату дехто видобуває з конверта. І це питання не тільки трудової дисципліни, але й управлінської культури і людської порядності.

-- Проблема рівня оплати праці та своєчасної її виплати, звичайно, залежить від розвитку кожного підприємства і їх фінансового стану, -- зазначила начальник райуправління соцзахисту Наталія Шама, -- але якщо підприємство чи організація функціонує, то, незалежно від форми власності, керівник чи власник зобов’язаний дотримуватися чинного законодавства і забезпечувати працівникам нормальну зарплату і своєчасну її виплату.

ЩО СТОСУЄТЬСЯ державної кадрової політики, то в районі, за словами керівника апарату РДА Світлани Римарчук, оптимізовано структуру РДА. На сьогодні в апараті РДА 4 особи керівного складу, стільки ж відділів та п’ять секторів. Серед структурних підрозділів поза апаратом РДА -- три управління, шість відділів, один сектор та одна служба. Усього – 122,5 штатної одиниці. З них 98 – держслужбовці, на яких і покладається вся відповідальність за життєдіяльність району. Тож, як побажання і зобов’язання на майбутнє, йшлося про покращення добору молодих спеціалістів для навчання в Національній академії державного управління при Президентові України та в її регіональних інститутах, врахування при формуванні кадрового резерву професійного й освітнього рівня резервістів та стажу їхньої роботи за фахом, а також дотримання встановлених вимог  до учасників конкурсу на заміщення вакантних посад держслужбовців.

З усіх розглянутих питань головою РДА Володимиром Савоніком видано розпорядження, спрямовані на покращення роботи та усунення виявлених недоліків.

Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.