HomeНовиниВ РайоніДілили гроші на ремонт поліклініки та дороги

Ділили гроші на ремонт поліклініки та дороги

( 0 Votes )

 

7 липня відбулася президія районної ради. Головуючий Василь Ковенько озвучив 10 питань порядку денного та повідомив, що чергова сесія районної ради відбудеться орієнтовно 8 серпня. У роботі президії також взяли участь голова РДА Володимир Савонік, керівники деяких управлінь та запрошені.

Поруч з питаннями погодження договорів оренди приміщень комунальної власності члени президії розглядали та обговорювали і такі важливі проблеми, як закінчення реконструкції поліклініки КЗ «Володимирецька ЦРЛ» та будівництво доріг у районі.

Зокрема, мовилося, що в області визначилися з першочерговими пріоритетами будівництва об’єктів медицини (у Володимирці – поліклініка ЦРЛ, у Рокитному – лікарня). Але одна з умов – співфінансування цих об’єктів. Тому було запропоновано прийняти рішення президії районної ради про передачу субвенції обласному бюджету за рахунок вільного залишку у розмірі 3 мільйони 71 тисяча гривень на завершення реконструкції поліклініки під лікувальний корпус з подальшим затвердженням на сесії районної ради. Всього на цей об’єкт з обласного бюджету та за рахунок коштів зони спостереження потрібно ще 17 мільйонів гривень.

Як пояснив головний лікар КЗ «Володимирецька ЦРЛ» Іван Караїмчук, нині триває коригування проектно-кошторисної документації. Зокрема, було проведено геодезичні вимірювання на території лікарні, які засвідчили, що паралельно з будівельно-монтажними роботами на поліклініці (їх вартість складає біля 7 млн. грн.) потрібно виконати також водовідведення ґрунтових вод, щоб не підтоплювало пологове відділення та, власне, й сам лікувальний корпус.

Але найбільша треба вкласти в обладнання. Адже поліклініка реконструюється під лікувальний корпус по типу «чистих палат», які передбачають і стерильне покриття, і сучасну вентиляцію, і новітнє обладнання.

Ще торік медобладнання підрядники вже закупили і привезли. Однак кошти за нього казначейство так і не перерахувало (почалася активна фаза Майдану), тож устаткування змушені були повернути виробнику. Тепер долар значно зріс, відповідно, підскочила в ціні й медапаратура (а вона вся імпортна) – за неї треба заплатити 13 мільйонів гривень. Відтак загальна інвестиція в сучасний лікувальний корпус зросла на 20 млн. грн.

Почувши, що всі кошти із зони спостереження (компенсація ризиків від сусідства з РАЕС) будуть використані на поліклініку, деякі члени президії обурилися: мовляв, поки кошти надійдуть, поки тендер проведуть, вже й зима застукає, коли будувати.

А про дороги, як заявив депутат Петро Сиротюк, багато говоримо, а нічого не робимо. І поскаржився: очолюване ним підприємство на свій страх і ризик виконало будівництво щебеневих доріг у 3 населених пунктах та ще на 3 вулицях залатало ямки асфальтом у Володимирці. А коли мова зайшла про підписання договорів на ремонти, то в області їх відмовилися фінансувати: мовляв, грошей на це не передбачено. Між тим у часи радянські пріоритет влади завжди був на будівництві та ремонті саме доріг і вулиць. А поки рак у верхах свисне, дорога Антонівка – Володимирець при «допомозі» знахабнілих мийників бурштину перетвориться у географічний напрямок, а не об’єкт соціально важливої інфраструктури…

Депутат Олександр Бобрик обурився, що жодного року жодна копійка із зони спостереження не була використана на дороги району, хоча вони сьогодні виходять у ранг першочергових проблем, адже при нинішніх непростих часах мають забезпечувати роль евакуаційних артерій.

На це була відповідь від начальника фіну правління Олени Шикало, що з комунального бюджету можна виділяти кошти на будівництво та утримання автошляхів лише на дороги та вулиці, що знаходяться у комунальній власності. Всі інші автодороги мають фінансуватися виключно з державного бюджету.

Голова райради Василь Ковенько додав, що питання догори Антонівка – Володимирець буде вирішуватися окремо. Адже усі автошляхи району, крім комунальних, – власність Служби автомобільних доріг Рівненської області. За його словами, є сподівання, що дорогу на Антонівку таки відремонтують до кінця року.

Що стосується ямкового ремонту інших автошляхів та вулиць, то тут говорити про конкретику важко: більшість сільських рад відмовилися передавати в район кошти із своїх «дорожних статей». Так би вдалося кущовим методом серйозно підлатати дорогу в одному селі у нинішньому році, а наступного – в іншому  населеному пункті. Та чомусь кожен сільський голова надіються тільки на свої сили і кошти (часто геть мізерні), забуваючи, що гуртом і батька легше бити…

У різному депутати обговорили нову практику укладання контрактів з керівниками комунальних підприємств та закладів та інші питання.

Сергій СКІБЧИК.

 

У вас недостатньо прав для коментування.