HomeНовиниВ РайоніГородець жнивує (+фото)

Городець жнивує (+фото)

( 0 Votes )

…У розпалі літо золоте. І золотом пшениця грає. А довкіл зернового лану йде комбайн-богатир, німецького виробництва. Перед ним схиляється жниво, лягають на жатку колоски. Молотять їх барабани. І народжується чисте зерно, майбутній хліб. Вкотре ось так, тривожно і щемно стискається серце керівника Миколи Сонька, комбайнера Ігоря Волощука, водія Миколи Момотка… у битві за урожай беруть участь всі жниварі й механізатори. Ось коло польової дороги зупинив автомашину із застеленим кузовом Василь Самойдюк. Сюди щедрою рікою сиплеться чи не найдорожчий скарб, труд довгого хліборобського року золоте пшеничне зерно.

Здраствуй, новий Хлібе, Хлібе 2014 року! Так хочеться, щоб Ти, свіжий та запашний, лежав на столі у щасливих родинах. Щоб куштували Тебе у спокійній обстановці, у мирних оселях. Щоб не довелося Тебе, дорогий наш Хлібе, відправляти на фронт солдатам…

І в напутньому слові директора ДГ «Городецьке» Миколи Віталійовича теж звучали побажання жниварям: « З Хлібом! І в добрий час!»

Керівник зазначив:

У нас сьогодні відповідальна пора – відкриваємо жнивний фронт. Перед оцією ріднесенькою землею, перед односельчанами та державою ми триматимемо екзамен – у найкоротші строки, до колоска, до зернини маємо зібрати хліб. Навантаження велике. До збирання у нас 809 га зернових, із них 300 га жита, 200 – пшениці,100 тритекале, 209 вівса. Паралельно продовжуємо й заготівлю кормів силосу, сінажу….

Поблагословив жниварів і старійшнина хліборобського роду, який віддав господарству 55 трудових літ, Володимир Федорович Бірюк. Він сьогодні, за словами Миколи Сонька, заступник директора по загальних питаннях, відповідальний разом з Іваном Михайловичем Бірюком за кормовиробництво. Корми потрібні, і їх треба багато, бо ДГ «Городецьке» утримує понад 700 голів ВРХ, із них половина молочне стадо. Микола Сонько продовжує закупівлю в населення худоби корів, телят, бичків, в середньому по ціні від 16 до 20 гривень за кілограм живої ваги.

Пресується пашиста солома. Вона як сіно. Колись, за радянських часів у роки неврожаю з Херсонської, Кіровоградської та Миколаївської областей машинами і поїздами возили в наші колгоспи тюковану солому. Настав такий час, що з Полісся поїде ця солома у фермерські господарства Донецької та Луганської областей, які зазнали від війни значних збитків. Доведеться нам поділитися і хлібом. Про це вели мову жниварі із Чонгара Херсонської області, які наразі працюють в Городці.

…А жнива ідуть. Загінку за загінкою веде комбайн «Клаас». Радує врожаєм пшенична нива. Комбайнер прибирає долинку, бо якщо впаде дощ, туди вже ніяка техніка не ввійде. А ось нова картина. За «степовим кораблем» поважно курсують «чорно-білі агрономи» лелеки. Поспішають жниварі. В сусідніх районах, передає радіо, вдарила злива…

Автомашини із зерном прямують на вагову. І тут прикрий сюрприз. Працівниця вагової пішла додому… консервувати огірки. Її напарниця посиділа до обіду, «ноги в руки» і на ход. А дехто в селі зобижається, мовляв, місцевих на роботу директор не бере. А навіщо брати таких, які робити не хочуть?..

Сільське господарство не завжди подячна справа. В сільському господарстві й досі найнижчі розцінки за працю. Довгі місяці чекає селянин на вирощений урожай, а худоба його присутності і догляду вимагає щодня, без вихідних. І досі не придумали таких технологій, щоб замінили хлібороба-трударя на полі і фермі. Не придумали іншого способу вирощувати хліб; усі хочуть до хліба ще й       склянку молока, шматочок сала, помідора, огірка.

Ось полем помчала «польова кухня», аж посуд побрязкував. То коником фурман повіз обід жниварям.

Ми відновили роботу їдальні, прокоментував директор ДГ «Городецьке» Микола Сонько. Готуємо обіди жниварям та заготівельникам кормів. Випікаємо й хліб із своєї пшенички. Наші працівники беруть його «на зарплату», а інші купують. Хвалять нашу випічку, кажуть, смачна, як домашня. Зараз до нового сорту хліба з озимої пшениці додамо муки з тритекале.

Це з того тритекале, в якому браконьєри вбили дикого кабана і вам все поле витолочили?

Було діло. Справді, на цю ділянку занадилися дикі свині. Тільки вони ближче до лісу ходять. А вепр аж сюди забрів. Хтось із місцевих помітив, застрелили його і справді трохи шкоди наробили… Але вепр то невелика біда. У нас проблема в іншому: ворони не дають виростити кукурудзу. Налітають чорною хмарою, витягують із землі насіння кукурудзи. Вірте не вірте, доводиться наймати сторожу.

Є у нас вартовий на хлібному полі. Це дядько Колосок (Василь Гугайло), так його величають. Він тут живе недалеко, на хуторі, і за нашими полями наглядає… Що ж, поїхали на тік, побачите нашу красу. Ой, і пшеничка вродила. Класне зерно!

Ми оглянули першу гору зерна і поклонилися Хлібу.

Цю живу картину жнив бачила і для вас описала

Городець жнивує
 
Городець жнивує
 
Городець жнивує
 
Городець жнивує
 

Галина Тєтєнєва.

На фото автора: фрагменти жнив у Городці. 

 

У вас недостатньо прав для коментування.