HomeНовиниВ РайоніСЕС залишиться у Володимирці!

СЕС залишиться у Володимирці!

( 0 Votes )

СЕС  залишиться у Володимирці, – так засвідчив у своєму інтерв’ю колишній головний державний санітарний лікар району Микола ЛОГВІНОВ та відповів на ряд запитань.

 – Миколо Євдокимовичу, проясніть ситуацію щодо реформи Державної санітарної служби, бо кузнецовський санітарний лікар Борис Сухоруков у своїй статті у міських «Вістях» стверджує, що Володимирець – не кращий варіант для розміщення нової санітарної установи.

 – Скажу відверто. Дійсно, з 19 грудня цього року припиняє свою діяльність та існування санітарно-епідеміологічна служба України у тій формі, в якій вона функціонує сьогодні. Все це проходить у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в державі. Така реформа проводиться і в Міністерстві охорони здоров'я, яким видано наказ від 21.09.2012 №176-0 "Про ліквідацію бюджетних закладів, установ і організацій, що належать до сфери управління МОЗ України". Кабінет Міністрів України узаконив це рішення і своїм розпорядженням від 03.10.2012 №744-р передав цілісні майнові комплекси усіх санітарно-епідеміологічних станцій новій організації – Держсанепідемслужбі. Саме така структура, яка не підпорядковуватиметься МОЗ, має бути створена з 1 січня 2013 року, і вона дещо змінить свої функції: з контролюючого органу, яким була СЕС, стане більш декларативно-просвітницькою. Що тут вдієш? Новий час – нові вимоги. По законах 90-річної давності ніхто жити не буде. Тому районні СЕС в області об’єднуються у сектори, і Володимирецька СЕС, згідно з названими документами, має бути базовою.


Прикро, не хотілося б про це говорити, але це – правда, і головлікар Кузнецовської СЕС Борис Сухоруков дійсно приїжджав до нашої санепідемстанції і фотографував котельню та інші приміщення, які ми власними силами зводили і ремонтували. Вважаю, що його висловлювання стосовно нашої районної СЕС ненедоречні і нічим не обґрунтовані.

Але чим ви підтвердите, що володимирецькі санепідемпрацівники кращі за кузнецовських?

Я не ставив би так питання: «кращі» - «не кращі». Просто наведу приклади, а ви робіть висновки.

У Володимирецької СЕС давня і славна історія, яка бере початок з 1944 року. З того часу наші працівники на варті здоров’я населення і досить результативно боролися з рядом інфекційних хвороб, особливо небезпечних по Хейбергу.

На сьогодні з 39 працівників 27 мають вищу категорію, а 6 – першу. Двоє працівників відділення гігієни харчування контролюють 233 об’єкти, серед яких 175 підприємств торгівлі, 53 підприємства громадського харчування і 5 підприємств харчової промисловості. До того ж, вони розкидані по всьому району.

До цього списку додаймо 153 освітні заклади (43 загальноосвітні школи, 43 шкільні їдальні, 42 оздоровчі заклади, 18 ДНЗ, ВПУ, школа-інтернат, 4 пришкільні заклади), 227 об’єктів комунальної гігієни (11 водопроводів, 13 перукарень, 55 лікувально-профілактичних закладів, 15 аптек, 3 вокзали, 5 АЗС, 53 культзаклади,11 очисних споруд) і тисячу колодязів. І це буде неповний перелік об’єктів, які тримає у полі зору наша СЕС. Здійснюємо також моніторинг по вмісту радіонуклідів у продуктах харчування та продовольчій сировині у всіх населених пунктах району. Взято 1802 проби і проведено 164 інструментальних дослідження на замовлення вищих інстанцій. Але й власні дослідження по класу небезпеки перевиконано. І мета наша – створити таку атмосферу, при якій небезпечним інфекційним захворюванням не буде місця в районі.

Миколо Євдокимовичу, ви можете підтвердити сказане документально?

Звичайно. Якщо взяти таблицю заразних хвороб, то практично по всіх показниках маємо позитив. Навіть по таких захворюваннях, як короста чи педикульоз, у наших селах вогнищ інфекції значно менше, ніж у Кузнецовську. А ще радує те, що всі наші лабораторії і відділи атестовані й мають відповідну акредитацію.

А щодо роботи в 30-кілометровій зоні РАЕС?

– Зрозуміло, вона проводиться, зокрема у вигляді щорічної паспортизації населених пунктів та жителів району. При цьому визначається якість питної води, молока в індсекторі, продуктів харчування з власних полів і городів та дарів лісу. Нагадаю, що це стосується замірів інкорпорованого радіактивного цезію-137, а стронцій-90 у віданні обласної СЕС. Наша санепідемстанція включена у систему протиаварійних заходів на рівні 30-кілометрової зони.

А яка ситуація з «Білим озером»? Хто обслуговує цю турбазу?

– Вона також на нашій території, тож у віданні Кузнецовської СЕС лише та частина турбази, яка належить до компетенції РАЕС (такі повноваження їй передані після аварії на ЧАЕС у 1986 році з умовою, що РАЕС проведе дезактивацію забруднених земель довкола озера). Для цього Кузнецовській СЕС було виділено транспорт і спеціальні кошти на придбання лабораторного обладнання і дозиметричних приладів. А все інше (берег, очисні споруди та об’єкти у Білоозерському заповіднику) контролюємо ми.

  Дякую за інтерв’ю.


Записала Г. ШТЕРН.


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.