HomeНовиниВ РайоніВлада сильна міцними громадами - голова районної ради В.В. Ковенько

Влада сильна міцними громадами - голова районної ради В.В. Ковенько

( 0 Votes )


…Нарешті прийшла зима. І хоч грудневий сніг навіть ріллю не покрив, все ж дороги стали ковзкими і небезпечними. Та в деяких селах повороти уже зранку посипані піском. Їдеш і подумки дякуєш сумлінним дорожникам або соціальним працівникам. А ще – голові сільської ради, який зумів так чітко налагодити роботу в селі.

 От саме по таких ініціативних і відповідальних людях, які сьогодні працюють в органах місцевого самоврядування, й складається в суспільстві думка про владу в державі. Сільському меру, якого поважають, треба бути не тільки управлінцем, а й хорошим менеджером, який уміє заробляти гроші. Сучасний керівник на селі це людина, яка на реалізацію важливого проекту знаходить гроші через грантові програми, залучає інвестиції з районного чи навіть обласного бюджетів і використовує власні ресурси громади. А якщо голова сидить тільки для підпису на довідці, то в селі і дороги замете, і палива не вистачить на ФАП чи клуб.

Отже, в сільських голів великі можливості, а ще більша відповідальність. Про це ми й розмовляємо з головою районної ради В.В. КОВЕНЬКОМ напередодні Дня місцевого самоврядування.

 

– Василю Васильовичу, прем’єр-міністр Микола Азаров саме місцеву владу назвав відповідальною за заборгованість по заробітній платі бюджетникам. У багатьох регіонах медики та вчителі по кілька місяців сидять без зарплати. А як ситуація у нашому районі?

Сьогодні в районі немає заборгованості по виплатах працівникам бюджетної сфери (соціальні допомоги, по яких накопичилися борги, фінансуються з державного бюджету). І медики, і вчителі, і працівники органів місцевого самоврядування Володимиреччини заробітну платню отримують вчасно. Запевняю, що грошей в районній скарбниці вистачить до кінця року.

– А завдяки чому це вдалося зробити?

Це стало можливим завдяки збалансованості бюджету, який ми приймали на початку 2012 року. Було проаналізовано наші можливості й бажання, тому кожну статтю видатків було підкріплено гарантованими доходами. Тож на грудень грошей бюджетникам вистачить. Це є наслідком конструктивної співпраці адміністрації з депутатським корпусом, який розуміє завдання влади та громад і приймає виважені  та помірковані рішення на сесіях.

– Василю Васильовичу, триває реформування і державної служби в тому числі. Наскільки знаю, в новому році органи місцевого самоврядування наділять ще більшими повноваженнями, в тому числі й при формуванні власних бюджетів…

Давайте не будемо заглядати так далеко вперед і доживемо без потрясінь хоча б цей рік, Василь Васильович посміхається. От коли Верховна Рада у новому складі прийме бюджет 2013 року з мінімальними дефіцитом, тоді й можна буде говорити про реформи. Хоча якщо ви маєте на увазі оптимізацію штатів органів місцевого самоврядування, то зауважу, що нас вона майже не торкнеться: штати місцевих рад і так укомплектовані по мінімуму. За 11 місяців 2012 року надходження по місцевому бюджету сільських рад виконано на 70 відсотків, по району – на 100%. Та якщо говорити в цілому про реформу органів державної влади, то її результативність насамперед залежить від керівників на місцях. Треба ділити не владу, а відповідальність. Лише тоді буде видно результат спільної роботи.

– Давайте відзначимо кращих…

– Це було б дещо некоректно, адже працюють всі. А оцінювати своїх керівників на місцях мають насамперед громади. Маю відмітити, що за останній рік в районі зроблено дуже багато. За кошти державного, обласного, місцевого бюджетів та кошти Рівненської АЕС на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, громадських робіт упродовж 2010-2012 років в районі проведені поточні, капітальні ремонти та реконструкції об’єктів соціальної сфери.

– А конкретніше?

– Зокрема, в галузі освіти реконструйовано будинок культури та пришкільний інтернат під освітньо-культурний комплекс в с. Мульчиці (вартість робіт – 29,3 млн. грн.); введено в експлуатацію блок початкових класів у с. Бишляк (вартість робіт – 3,1 млн. грн.); реконструйовано гуртожиток ЗОШ № 3 під навчально-виховний комплекс школа-сад у смт Володимирець (вартість робіт – 11,7 млн. грн.); реконструйовано Більськовільську ЗОШ під навчально-виховний комплекс «школа-сад» (вартість робіт – 999 тис. грн.).

У 16 закладах освіти замінені старі вікна на вікна з підвищеними теплоізоляційними властивостями; проведено ремонти систем теплопостачання у Рафалівській, Собіщицькій, Великоцепцевицькій, Велихівській, Більськовільській, Красносільській, Любахівській, Суховільській ЗОШ, та ДНЗ «Казка» у Володимирці; проведено роботи по ремонту котелень в Озерській, Каноницькій, Суховільській, Берестівській та Зеленівській ЗОШ; придбано 14 автобусів (в т.ч. 7 – за кошти місцевого бюджету), організовано підвіз для 98% школярів, які цього потребують; усі навчальні заклади району забезпечені швидкісним доступом до мережі Інтернет.

– Та чи не найбільше зроблено у медицині, чи не так?

– Так. У сфері медицини району введено в експлуатацію амбулаторію загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) в с. Кідри (вартість робіт 1,15 млн. грн.); за кошти Програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2», кошти громади та місцевого бюджету проведено реорганізацію ФАПу с. Довговоля в амбулаторію загальної практики-сімейної медицини. Всього для проведення реконструкції та укомплектування АЗПСМ медичним обладнанням, меблями використано 300 тис. грн. з них 80,2 тис. грн. по програмі ООН, 10,6 тис. грн. кошти громади та 209,2 тис. грн. місцевий бюджет. АЗПСМ укомплектовано обладнанням на 100%. За бюджетні кошти та благодійні внески придбано медичної апаратури, обладнання, санітарного автотранспорту на суму 3 млн. грн.; за кошти місцевого бюджету придбано санітарний автомобіль підвищеної прохідності вартістю 139,7 тис. грн.

Проведено капітальні та поточні ремонти всіх відділень центральної районної лікарні, районної стоматологічної поліклініки, харчоблоку ЦРЛ, зовнішніх мереж водовідведення, ФАПів сіл Ромейки, Городець, Велихів, Дубівка, Каноничі, Полиці, Іванчі, М.Жолудськ, Зелене, Бишляк, Рудка, Озерці, амбулаторії загальної практики/ сімейної медицини с. Озеро, на загальну суму майже 4 млн. грн.

– Дякую за розмову! І маєте нагоду для привітання…

– У цей святковий день бажаю працівникам органів місцевого самоврядування і всім жителям району міцного здоров’я, щастя й добробуту, миру і злагоди, нових трудових звершень та успіхів у подальшому зміцненні місцевого самоврядування в ім’я розвитку нашої держави.


 

Записав Сергій СКІБЧИК.


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.