HomeНовиниВ РайоніВолодимиреччина в диму: горять торф’яні поля (фоторепортаж)

Володимиреччина в диму: горять торф’яні поля (фоторепортаж)

( 0 Votes )

 У зв’язку із тривалою сухою погодою, на Володимиреччині зафіксовано кілька осередків пожеж на торфовищах та в лісових масивах. 

Зважаючи на те, що торфові поклади місцями досягають значної глибини, для гасіння необхідно залучати значні фінансові, технічні та людські ресурси і не має стовідсоткової гарантії, що найближчим часом у цьому ж місці знову не спалахне вогонь. 

 Загоряння торфовищ ліквідувати дуже складно. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди. Вони можуть тягнутися місяцями і в дощ, і в сніг. Лісову пожежу легко загасити тільки на початковій стадії розвитку. Коли ж вогонь набрав силу і загоряються дерева, загасити пожежу дуже складно.

Наразі гасіння лісових масивів триває поблизу населених пунктів Луко та Воронки. До ліквідації пожеж залучено пожежну техніку держлісгоспів Володимирецького Дубровицького, Сарненського районів, а також Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Завдяки спільним зусиллям вдається тримати ситуацію під контролем та відвертати загрозу розповсюдження пожеж до населених пунктів.

Статистика свідчить, що більшість лісових і торф’яних пожеж виникають через людський фактор. Тому Володимирецька райдержадміністрація звертається до Вас з проханням дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки в межах будь-якої природної території, обмежити відвідування лісових масивів та в'їзд до них транспортними засобами. У разі виявлення пожежі просимо повідомити про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101» та по можливості залучити населення до ліквідації наслідків займання.

Не завдавайте шкоди навколишньому середовищу, не створюйте небезпеку для себе та оточуючих Вас людей! Винуватці підпалів понесуть кримінальну відповідальність за свої діяння чи бездіяльність, а на майбутнє це буде уроком для всіх.

 

Сектор внутрішньої політики Володимирецької РДА

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Гасити торф'яну пожежу самостійно дуже не рекомендується. Краще обійти її стороною, рухаючись проти вітру, так, щоб він не наздоганяв вас вогнем і димом та не перешкоджав орієнтуватись на місцевості. При цьому треба дуже уважно оглядати дорогу попереду себе, промацуючи її тичиною або палицею.

Головним способом гасіння підземної торф'яної пожежі є обкопування території огороджувальними канавами. Канави копають шириною 0,7— 1,0 м і глибиною до мінерального ґрунту або ґрунтових вод. Саму пожежу гасять шляхом перекопування палаючого торфу і заливання його великою кількістю води. Оскільки температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів, вода, яка потрапляє на зону горіння згори, випаровуюється, не встигаючи досягнути вогнища. Для ліквідації торф'яної пожежі необхідні дуже великі обсяги води.

Найкращим способом боротьби з торф'яними пожежами вважається запобігання їм. Необхідно завчасно розділяти поклади торфу протипожежними урвищами, які бажано заповнювати водою. (довідка Вікіпедії)

 

У вас недостатньо прав для коментування.