HomeНовиниВ РайоніУ Малому Жолудську стріляли по бурштинщиках. Є потерпілі (+фото,відео)

У Малому Жолудську стріляли по бурштинщиках. Є потерпілі (+фото,відео)

( 0 Votes )

У четвер 23 липня з неофіційних джерел нам стало відомо, що у селі Малий Жолудськ відбувається міліцейська «зачистка» мийників бурштину. Услід за міліціонерами (їх був цілий автобус) ми поїхали на клондайки, щоб особисто усе побачити.

 Уже більш як два тижні люди перешіптуються, що в район приїхало до двох сотень представників різноманітних силових структур (від спецпідрозділу міліції по охороні надр до спецпідрозділу СБУ «Альфа»). Вони проводили відпрацювання нелегальних бурштинових клондайків на території району на виконання вказівки президента України.

 Ще 2 липня Петро Порошенко дав правоохоронним і контролюючим органам два тижні, щоб перекрити контрабанду бурштину на Західній Україні. Про це він повідомив, під час наради із силовиками у Львові. Під час доповіді заступника міністра внутрішніх справ Олексія Руденка Президент заявив, що жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського, прокурорського «кришування» та «фришування» з боку СБУ, а також без прикриття на рівні державних адміністрацій.

Але на місцях фактично нічого не змінилося, окрім того, що люди стали більш агресивні і злі. За повідомленнями жителів громад, на територіях яких добувають бурштин, не обійшлося без стрілянини, про яку, втім, усі воліють мовчати.

 Правоохоронні органи підтвердили інформацію про те, що 23 липня близько 11 години  працівники міліції Кузнецовського міського відділу з обслуговування міста Кузнецовськ та Володимирецького району УМВС України в Рівненській області  приїхали у  село Малий Жолудськ, аби в урочищі Ольос заборонити місцевим бурштинокопачам добувати камінь мотопомпами. Однак дістатися до вказаного місця міліції так і не вдалося – у селі  дорогу перекрили місцеві жителі.

Дивно, що люди були агресивно налаштовані і до преси, побачивши кореспондента з фотокамерою. Одразу почулися від багатьох вигуки: «Забирайтеся і їдьте, нема вам тут що робити». Але ж преса ніяк не причетна до міліцейських зачисток клондайків чи легалізації видобутку бурштину. До числа професійних обов’язків журналіста належить максимально можливе (без ризику для життя та здоров’я) висвітлення проблеми, інформування громадськості та загострення уваги чиновників, причетних до вирішення цієї проблеми.

Отже, якщо люди хочуть легально добувати сонячний камінь, журналісти – на їхній стороні як інформаційні партнери якнайшвидшої легалізації видобутку бурштину. Якщо ж «янтарщики» бояться журналістів, проявляють до них агресію, перешкоджаючи виконувати свої професійні обов’язки, то постають сумніви: а чи справді місцеві клондайщики (і мийники, і звичайні копачі) так уже зацікавлені в легалізації сонячного каменю? Чи справді готові відкрито боротися проти хабарництва і кришування людей у погонах? Чи, може, усіх влаштовує нинішній статус-кво? Адже при небажанні влади навести лад у сфері надр і правовій анархії в районах залягання дорогоцінного (у прямому сенсі) каменю легше водичку мутити, щодня грабуючи країну на мільйони доларів…

Мешканці кажуть, що незадовго до приїзду міліції у тому ж Ольосі було чути кілька пострілів. Дехто з людей переконаний, що в урочищі, окрім «янтарщиків» з помпами, були також і працівники міліції (можливо, навіть перевдягнуті у цивільне, як уже практикувалося раніше, за свідченнями бурштинокопачів). За їх словами, там було близько 30 чоловіків. Усі були одягнені у маски та бронежилети. Спочатку вони кинули шумову гранату, а вже тоді полунали постріли.

(фото надано учасниками інциденту)
 

Під час протистояння дехто з обурених чоловіків скаржився, що вони ремонтують дорогу у селі за власні кошти, а їм, мовляв, ще й не дають дозвіл на видобуток бурштину.

Уже через годину на місце протистояння в центрі села починають з’являтися самі поранені. Двом із них поранили ногу, одному  передпліччя,  ще одному куля влучила в голову. Ніхто з потерпілих заяву писати не наважується. Кажуть, що не бачать в цьому ніякого сенсу, оскільки її можна легко знищити.

– Хіба це нормально, 4 патрони одразу по людях вистрелити? Ніякого попередження взагалі не було. Стріляли одразу, цілилися по нас, – розповідає один із потерпілих.


 У міліції зазначають, що їм  поки що невідомо, хто знаходився в урочищі Ольос, хто стріляв і поранив людей.

 – Ми і надалі будемо проводити такі операції. Сьогодні виїжджало декілька підрозділів. Так, працівники міліції в одному із лісових масивів біля села Каноничі затримали трьох неповнолітніх осіб, які за допомогою мотопомпи видобували бурштин, – розповідає начальник Володимирецького ВМ УМВС України у Рівненській області Валентин Ващук.

Після двогодинного  протистояння бурштинщиків і правоохоронців підрозділ міліції повернувся назад у місце дислокації. Потерпілим викликали «швидку» й надали медичну допомогу.

Тим часом люди зазначають, що пропускати міліцію на клондайки не збираються і наступного разу. Вони готові стояти до останнього, і навіть, якщо буде потрібно, купувати зброю й відстрілюватись.

Що нас чекає попереду – швидка реакція президента на таке «силове безсилля» правохоронців і, як наслідок, нарешті голосування у Верховній Раді за законопроекти по легалізації видобутку бурштину, чи збройні конфлікти «янтарщиків» з міліцією, кримінальні переділи територій із сонячним каменем  і криваві міжусобиці та розграбована земля – дізнаємося вже незабаром. Адже події в цьому бізнесі розвиваються в динамічній прогресії, і наслідки для держави будуть страшними.

Розграбовані надра, локальні кримінальні війни і дестабілізація Західної України тільки на руку зовнішньому ворогу.

Чи й внутрішньому, який свідомо саботує важливі і для людей, і для наповнення бюджету країни законопроекти, культивує хабарництво, «кришування» і тіньові схеми мільярдних оборотів валюти на чорному ринку скупки бурштину щомісяця? Адже масштаби проблеми виникли далеко не сьогодні (не віриться, що про них нічого не знали спецслужби). Але сьогодні вони вийшли «з тіні» і вже загрожують національній безпеці країни.

Пора уже щось робити, панове депутати!

Ольга ПЕШКО

Сергій СКІБЧИК

 

У вас недостатньо прав для коментування.