HomeНовиниВ РайоніВолодимиреччина бореться з наслідками сніговію (оновлено)

Володимиреччина бореться з наслідками сніговію (оновлено)

( 0 Votes )

Дощем нас поливають, як правило, хмари з заходу. А от минула субота й неділя підкинули «сюрприз» зі сходу. Район накрила потужна хуртовина, і були моменти, коли снігоочисна техніка насилу справлялася з роботою, яку щедро підкидав Дід Мороз. Прокладеш сніговий коридор в один бік села, а повертаєшся назад – дорога вже у нових переметах! І все ж, у трикутнику Каноничі-Новаки-Озеро-Дубівка-Кідри люди розмірено і наполегливо протистояли сніговому шквалу і штормовому вітрові, який навально намітав бархани-кучугури, мовби насміхаючись над страшилками про парниковий ефект і безсилля новоявлених зим.

 – У нас 15 кілометрів доріг із твердим покриттям і 8 кілометрів ґрунтовок. Туди й назад – 50 кілометрів! Але загодя домовилися з власником приватного трактора, обладнали його снігоочисною лопатою і тепер – аби лиш вистачало снаги і пального! – розповів голова Озерської сільради Віктор Стібиш. Такого снігопаду вже давненько не бачили, але людська організованість здатна протистояти хуртовині.

Не злякалися витівок Діда Мороза і в Новаках, де подбали про домовленість із місцевим СВК, і в Каноничах та Дубівці, де «снігову угоду» уклали з СВК і ШБД-2. В одному з найвідданіших сіл, Кідрах, як і в Озері, ставку теж зробили на власні сили: долати снігову стихію допомагає тракторист-приватник. Як нам повідомили, автобуси хоч і з трудом, але пробивались у ці села. Через Кідри пройшла навіть рівненська маршрутка. А ще відрадно, що «гострих сигналів», пов’язаних з електричним, продуктовим чи медичним забезпеченням, від населення не надходило, хоча один деньок у Новаках і Каноничах довелося перебути без магазинного хліба.

Словом, відоме прислів’я, що де дбають, там і мають, підтвердилося в умовах пережитого аномального снігопаду. Дбайливого Дід Мороз ніколи не застане зненацька!

Григорій ОСТАПЕНКО, понеділок 17.12.2012 

 

(Станом на 19 грудня 2012 року, 17:00)

Завірюха почала лютувати у нашому районі ввечері в суботу і заспокоїлась лише в понеділок надвечір. Такої зими у нас уже давно не було. Старожили кажуть, що десь років двадцять тому була схожа за кількістю снігу і переметів.

Через снігові заметілі багато людей у неділю та понеділок не змогли вчасно добратися на роботу, особливо з сіл у Володимирець. Ускладнився рух автотранспорту й подекуди взагалі був перекритий. Зокрема, у селах Великі Цепцевичі, Жовкинях, Великому Жолудську, Берестівці впродовж двох днів не було ні однієї маршрутки. У Красносілля пробилася одна – степангородська.

Майже у всі ці села в неділю не було завезено хліб (машини хлібопекарів застрягли у снігових заметах). Люди пекли його самі, як наші предки в минулому столітті.

Та в понеділок ситуація налагодилася. Приємно відзначити, що в усіх цих населених пунктах люди своїми силами і своїми коштами старалися очистити дороги в селі від снігу. У багатьох дворах є свій особистий сільськогосподарський транспорт, який вкотре став у нагоді селянам. Навіть головні сполучні дороги трохи «пробили» своєю технікою. Адже всі розуміли, що в такій ситуації опинився весь наш район і підмога грейдерів буде не скоро.

На щастя, ситуація з електропостачанням була безперебійною. Лише у Володимирці в суботу не було світла з 16 до 21 години. Та в селі Острівці електропостачання пропало в неділю по обіді, а в понеділок увечері було відновлено.  

У другій половині понеділка ситуація на території даних населених пунктів була більш-менш  задовільна. Снігопад вщух, і головні дороги в усіх напрямках нашого району були звільнені від снігової пастки.

Працювала снігоочисна техніка і на Застир‘ї. Щоправда, транспортний зв‘язок Мульчиць із райцентром вдалося відновити аж у вівторок по обіді, поінформував нас сільський голова Василь Шкіль. Трактор, посланий Сергієм Жмураком, сільським головою Більської Волі, на межі із землями Мульчицької сільради не зумів пробити снігові перемети і повернувся назад. Тривалих аварійних відключень електроенергії теж не було.

А от у Балаховичі та Острів автобус досі не ходить: станом на кінець середи в ці села пробито вузьку одноколійну дорогу, доступну лише для легковиків; автобуси маршруту «Кузнецовськ-Острів» у ці села не заїжджають, розвертаючись назад у Рафалівці.

Важкий однополосний рух на кінець дня середи залишається і від Заболоття до Рафалівки. Місцями там проїзд доступний лише по вузькому тунелю, де двом автомашинам не розминутися.

На даний час відновлювальні роботи надзвичайної ситуації тривають.

Що ж, справжньою зимовою хуртовиною порадував нас грудень! Упродовж цього тижня синоптики обіцяють зниження температури до -17 градусів, але вже без опадів.

Леся ГАВРИЛЮК.

 


 

На світлинах: перемети на дорозі між с. Довговоля  та райцентром; снігові "гори" під Суховолею.

 

 

 

 



 

У вас недостатньо прав для коментування.