HomeНовиниВ РайоніЗ наслідками стихії енергетики справляться

З наслідками стихії енергетики справляться

( 0 Votes )

 

Людство все більше й більше залежне від енергетики. Відімкнуть у містах електроенергію – вся інфраструктура там замре в енергетичному колапсі. Дещо легше вижити у селах (ми вже маємо гіркопамятну практику віялових відключень у дев’яностих минулого століття). Але й там населення все більше і більше залежне від струму: хтось користується електроопаленням, а робота інших нерозривно пов’язана з електрикою.

Якщо у радянські часи силові підстанції та лінії  електропередач планували з розрахунку 2 кіловати на одного споживача (мова йде про приватні будівлі), то сьогодні, за свідченнями аналітиків енергетичних компаній, енергоспоживання невеликого котеджу на 2-3 кімнати становить вже мінімум 10-12 кіловат. Відтак у забудовників виникає багато незручностей з підключенням електроенергії до будинків, а старожили часто скаржаться на низький струм у мережах. Воно й зрозуміло: старі трансформатори та лінії не розраховані на таку енергоємність сучасних споживачів, їм просто не вистачає потужності. Перебоїв в електропостачанні додає й негода.

Про нюанси енергетичного ринку на Володимиреччині ми й розмовляємо з начальником Володимирецької дільниці ПАТ «АЕС Рівнеенерго» В.В. ІВАНИЦЬКИМ на передодні професійного свята – Дня енергетика.

– Василю Володимировичу, затяжна заметіль на цих вихідних, певно, чимало лиха накоїла?

– Ви знаєте, обійшлося без значних пошкоджень: на щастя, сніг був дрібним і сухим, тож вітер його змітав із дротів і дерев. У Володимирці внаслідок негоди знеструмлено лінію електропередач (ЛЕП) потужністю 10 кВ, сталося також аварійне відключення Любахів і Острівець. Щоб у школах працювало опалення, ми спільно з відділом освіти встановили там бензинові генератори для живлення циркуляційних насосів. Причини аварії наші ремонті бригади усунули до кінця понеділка. Ліквідацію наслідків стихії утрудняли затори на дорогах та снігові замети у пояс на полях під лініями. Навіть спецтехніка ледве-ледве пробивала собі шлях.

– А вистачає у Вашому підрозділі аварійних бригад і техніки на випадок подібних стихійних лих?

– На нашій дільниці працює 5 оперативно-виїзних бригад (10 чоловік), 3 лінійних бригади (15 чоловік) та група спеціального транспорту. Ще є електротехнічна група по обслуговуванню підстанцій 110/35/10 кВ. Всього ж у підрозділі нараховується 75 працівників. З поставленими завданнями справляємося, а на випадок масштабних аварій чи стихії і сто чоловік буде мало. Лінії зношені (найстаріша побудована ще у 1967 році), підстанції теж, але будемо сподіватися на краще…

– Василю Володимировичу, розкажіть, яке господарство вам доводиться обслуговувати.

– Наш район – один з найбільших і по території, і по енергоспоживанню (3 місце в області). На території одного лише Володимирця знаходиться 19,5 тисяч побутових споживачів; всього по району та місту Кузнецовську їх 32,97 тисяч. Маємо 650 кілометрів повітряних ліній (ПЛ) потужністю 10 кВ, 950 кілометрів – ПЛ-0,4 кВ, а також 414 трансформаторних підстанцій. Крім того, у нинішньому році ми почали укладами договори на обслуговування з власниками електромереж, тож сьогодні маємо вже 4 таких договори. До речі, трансформатор у Берестівці, який знаходиться на балансі сільради (пам’ятаєте, ви про нього писали у «Володимирецькому віснику» у липні нинішнього року?), ми теж взяли на обслуговування, тож проблему «нічийної» підстанції знято.  За 11 місяців 2012 року наш район і місто Кузнецовськ «прокачали» через свої лінії електропередач 145 мільйонів кіловат-годин. Всю енергію ми щодня купуємо на енергоринку; втрати становлять трохи більше 15 відсотків. Тож хочу попросити наших споживачів і надалі сумлінно та вчасно розраховуватися за використану електроенергію (сьогодні маємо 90% проплат від населення і 97% – від юридичних осіб). А для покращення енергопостачання та оперативності усунення аварій слід вчасно повідомляти про дефекти лічильників і обриви проводів.

– Знаю, що в районі ведеться велика робота по заміні старих електроліній. Можна детальніше?

– Давайте про це я розповім, – включається у розмову заступник начальника дільниці з комерційних питань Олександр Самійлович ДЕМЕДЮК. – Можу вас запевнити, що наша Володимирецька дільниця сьогодні реалізує найбільше інвестиційних програм по Рівненобленерго: більше 30 відсотків усіх коштів компанії, виділених на реконструкцію та розвиток енергетичного господарства. За цей час нам вдалося повністю замінити лінії електропередач у 4 населених пунктах району: у Веретино, Балаховичах, Острові, Щокові та частину у с.Чудля. Всього збудували 28 кілометрів нових електроліній потужністю 0,4 кВ. У Балаховичах також встановили розвантажувальну підстанцію. До Володимирецької ЦРЛ проклали нову кабельну лінію потужністю 10 кВ. По всьому району міняємо й старі лічильники на нові, більш точні. Ще у нинішньому році ми винесли за межі території Любахівської школи лінію електропередач, яка йшла тут раніше і у випадку аварії чи стихії могла становити небезпеку для дітей. Роботи по ремонтах ЛЕП-10 кВ продовжуватимуться й в наступному році, адже через значну зношеність та зростаюче навантаження вони все частіше виходять з ладу.

– А як зараз працює схема з повідомленнями про нештатні ситуації? Чомусь усі дзвінки приймає диспетчер у Рівному…

– Справді: усі повідомлення йдуть через наш дзвінковий центр в обленерго. Ця схема якраз і створена для того, щоб розвантажити диспетчерів на лінійних дільницях від несуттєвих дзвінків. Вони мають працювати лише з аварійними нештатними ситуаціями (а це дуже відповідальна і нервова робота, повірте). Всі запитання наших споживачів записуються у дзвінковому центрі (ми теж їх бачимо в он-лайн-режимі), обробляються спеціалістами і переадресовуються відповідним службам і дільницям. Втім, і наші диспетчери мають чимало роботи. Ось ходіть до чергового, самі переконаєтесь.

 

На оперативному пульті саме чергував один із ветеранів серед районних енергетиків: Анатолій ХОМІЧ.

– Не подумайте, що в нас роботи поменшало, – каже Анатолій Лаврентійович. – Коли нам перенаправляють з дзвінкового центру повідомлення про позаштатну ситуацію, потрібно вчасно спрогнозувати можливі наслідки аварії і направити туди ремонтну бригаду (без допуску диспетчера вона не має права приступати до роботи; один із принципів компанії – безпека понад усе – ред.). Нам ще далеко до таких передових технологій, коли на комп’ютері одразу бачиш місце пошкодження, а тестування системи дозволяє точно оцінити збитки і підрахувати потрібні ресурси для ліквідації. Тож і досі в пригоді стає електрична схема розподілу електроенергії по всьому району. Хоч, може, вона уже й застаріла морально, але досі дозволяє «бачити» аварії на певних ділянках мереж в реальному часі і є точною міні-копією всієї енергосистеми району. До речі, певною мірою це і моє дітище: схему районних електроліній моделював я…

 Працюють ремонтники

Завжди вистачає роботи в електромонтерів. Там внаслідок надмірного навантаження електронагрівальними приладами загорівся розподільчий щит, там внаслідок короткого замкнення «вибило» трансформатор, а ще десь обірвало дріт чи згорів запобіжний автомат. Лунає команда диспетчера – і чергова бригад електриків вирушає на ліквідацію несправностей.

Сьогодні за ремонтом згорілого розподільчого щита в під’їзді однієї багато квартирки ми сфотографували електромонтера з експлуатації лічильників Миколу КИСІЛЯ, електромонтера Юрія ШЕЛЯХА. А керує ними майстер Володимирецької дільниці ПАТ «АЕС Рівнеенерго» Олександр Христянович. Робота відповідальна, але й хлопці досвідчені: Микола вже 28 років працює електриком, Юрій – 5, а їх начальник Олександр має 11 років досвіду.

 

За хороший імідж відповідають жінки

Чимало клопотів і в фахівців по обслуговуванню юридичних споживачів Володимирецької дільниці ПАТ «АЕС Рівнеенерго» Марії ЛЯШКО та Світлани ГОРЕЦЬКОЇ. Адже лише у Володимирці вони обслуговують 534 споживачі електричної енергії. На плечах цих жінок не лише сервісне та розрахункове обслуговування, а й підтримка тих каналів комунікації, які забезпечують компанії хороший імідж, а споживачам – належну якість послуг.

 

Cергій СКІБЧИК

Фото автора.

 

У вас недостатньо прав для коментування.