HomeНовиниВ РайоніНа Володимиреччині побували іноземні туристи (+фото)

На Володимиреччині побували іноземні туристи (+фото)

( 0 Votes )

У рамках розвитку зеленого туризму Володимиреччина відкриває двері перед усіма бажаючими зазирнути в глибинку розкішного Полісся й відчути велич його відкритої душі. За сприяння Відділу культури й туризму Володимирецької РДА наш зелений край відвідала делегація іноземців, членів Асоціації збереження історії залізниць України, серед яких були німці, поляки, словаки, французи й англійці. 

13 іноземців навідалися в край поліський, аби торкнутися історії вузькоколійних залізниць. Гостинною стала для них наша «Кукушка». Делегація туристів воліла проїхати увесь маршрут від Зарічного до Антонівки, виходили чи не на кожній зупинці за новими і новими враженнями. Хто знає, чим їм так приглянулося пишно-зелене звичне нам Полісся?

«Я на Україні був чотири рази, але в Антоновці вперше. На довго запам‘ятаю ваші пісні, настрій, милих людей», ­­­– ділиться враженнями Ян Гужек із Кракова. Перекладач поділяє настрій обох сторін і посміхається на слова кожного з нас. Приємно відчувати доброту, прихильність, хочеться у посмішці й широті української душі передати запрошення приїздити сюди знову й знову.

Гайкур з Німеччини перший раз на Україні побував ще у 1997 році, потім ще заїжджав. Каже: «Але ця поїздка на Україну стала особливою. Запам‘ятається жива природа, ландшафти, автентичний регіон з оригінальними збереженими традиціями, історично значуща вузькоколійка. І на «Бурштиновий шлях» приїду в будь-якому разі». Ось що дійсно краще за всі компліменти нашій гостинності – бажання повернутися до нас.

 Вольфрам з Австрії виконував місію перекладача у поїздці, тож його ми розпитували найбільше. «Я в Україні був більше півсотні разів, але сьогодні враження неймовірно гарні. Так, як сьогодні, мене ще ніде не зустрічали. Ці пісні, танці… А які у вас фахівці! А залізничники! Я давно вже займаюся дослідженням історії залізниць України, особливо вузькоколійок. А тепер ось ми, ентузіасти, поставили перед собою завдання створити музей біля депо і на його спорудження та оснащення йдуть всі наші прибутки. Моїм туристам подобається, що я завжди тримаю тісний контакт з Україною. Ми готуємо цілий буклет, в якому розробляємо карту з маршрутами подорожей по Україні, подаємо навіть невеличкий корисний словничок. Ми прагнемо, щоб турист був обізнаним, знав хоча б трішки українську мову, мав певний словниковий запас, міг знайти спільну мову з українцями, наприклад, елементарно замовити собі вечерю в ресторані. Для цього ми подаємо не лише переклад слів, а й їхню транскрипцію задля правильної вимови українських слів. Ми зацікавлені, щоб людина, яка подорожувала Україною, могла правильно переказати,  де вона побувала і що побачила. Я особисто люблю вашу мову, адже вона така мелодійна».

Завітали гості і в музей вузькоколійки, що в Антонівці. Думаю, членам Асоціації збереження історії залізниць України було особливо цікаво зазирнути в історичні надбання нашого краю. Начальник відділу культуриі і туризму Володимирецької РДА Людмила Босик висловила щирі враження від знайомства з гостями, їхнього візиту. «Як справжні українці, ми не можемо відпустити вас без подарунків, тому до наших щирих привітань, душевних пісень і танців, і до гостинців, що ми презентували в дорозі, від відділу культури і туризму Володимирецької РДА хотілося б додати ще кілька невеличких презентів – у торбинці  повезіть із собою на свою батьківщину наш національний автентичний продукт, нехай це буде для вас приємним і смачним сюрпризом (думаю, всі здогадалися, що гостей почастували мациком), а в додаток ще й невеличкі путівники, які повідають вам про наші найпривабливіші місцини». Наостанок Людмила Василівна припрошувала всіх гостей зі своїми родинами й друзями на відкритий регіональний етно-тур-фест «Бурштиновий шлях», який цього року відбудеться з 26 по 28 червня.

За словами Людмили Василівни, справа співпраці з іноземцями не є новою, а в даному випадку це ще й результат співпраці з Асоціацією збереження історії залізниць України. «В грудні 2015 року я мала чудову нагоду бути учасником форуму карпатських вузькоколійок, який відбувався в Яремче, ­­– розповідає Людмила Босик, – а від поліського регіону представником була я і начальник Рівненського управління культури й туризму Ярослав Мельник. Там ми презентували наш «Поліський трамвай» і фестиваль «Бурштиновий шлях». А півтора місяці тому учасники форуму й члени Асоціації вийшли на зв‘язок зі мною із проханням підтримати ініціативу про співпрацю листом-клопотанням. Звісно, ми відгукнулися. І з того часу почалися напрацювання по підготовці до зустрічі цієї експедиції. Вольфган Венделін є куратором цих експедицій і так само зацікавлений у розвитку зеленого туризму і зокрема в нашій місцевості. А після певних обміркувань, я вирішила посилити цю експедицію ще й культурною програмою, ми запропонували дещо більше, ніж просто гостинність. Нам хотілося створити якусь родзинку в їхній поїздці, і власне всі побачили результат: гості залишилися задоволеними, враженими, і навіть здивованими. Тепер хочу вірити, що більшість повернеться до нас за більш детальним знайомством. Я згадала весь свій німецький і як могла пояснювала їм, що на кожній зупинці їм слід було б зупинитися як мінімум на день, аби відчути повною мірою колорит наших людей і нашої країни. І якщо вже до нас приїздять європейці, ми переконаємо їх в тому, що українці ­­–  люди хороші, гостинні, відверті, добрі».

Сподіваємося, гості повезуть із собою в Європу лише приємні враження. Щирі посмішки українців зі світлин і відзнятих туристами фільмів не раз нагадають, як у вагончику «Кукушки», що гойдається і гуде, чимчикуючи поліським краєм, на всю душу співали пісні володимирецькі аматори. Серед гостинців для туристів неспроста був мішечок з різнотрав‘ям. Аромати липи, меліси, чебрецю, м‘яти будуть нагадувати, як пахне Україна: добром, теплом, затишком і гостинністю.

 
 

 

Наталія АНДРЄЄВА.

 

У вас недостатньо прав для коментування.