HomeНовиниВ РайоніХто кришує земельні оборудки у Володимирецькому районі? (+фото)

Хто кришує земельні оборудки у Володимирецькому районі? (+фото)

( 0 Votes )

15 квітня відбулося засідання президії районної ради, на порядок денний якої було внесено 18 питань. Серед них - 15 питань, які виноситимуться на розгляд сесії районної ради, погодження договорів оренди приміщень у лікувальних закладах району, за­слуховування звітів керівників комунальних закладів району (ДЮСШ, МНВК «БАМ» та БШЮ), розгляд кло­потань та доцільність проведення 50-ої мотоестафети.

Щодо відповідних комунальних закладів, які раніше фінансувалися з видатків освітянського кошика, а те­пер їх утримання лягло на кошти місцевого бюджету і стало непосильною розкішшю, то, скоріш за все, після детального вивчення на відповідних депутатських ко­місіях, сесії буде рекомендовано їх закрити як нерен­табельні або перепідпорядкувати. Скажімо, вартість підготовки одного учня-водія у МНВК категорій А, В, С за два роки навчання обходиться бюджету більше 20 тисяч гривень, тоді як у профільних автошколах такі ж тримісячні курси обходяться у 5-6 тисяч гривень. А дитячо-юнацька спортивна школа вже кілька років не бере участі у змаганнях через брак коштів на виїзди.

По питаннях сесії в принципі не біло нічого сен­саційного (депутати розглядатимуть здебільшого бюджетні коригування, зміну меж деяких населених пунктів та затверджуватимуть різноманітні програми). Тож найбільш скандальним було засідання земельної комісії, яке передувало президії.

Комісія озвучила інформацію про дуже цікаву оборудку із дорогоцінними землями на території Старорафалівської сільради. Дорогоцінними в прямому сенсі, бо мова йде про схеми на мільйони доларів. Проблему цю гостро підняв депутат районної ради, голова по­стійної комісії з питань регламенту, діяльності право­охоронних органів та боротьби з корупцією, розвитку територій та європейської інтеграції Микола Волчецький, і підготував відповідний депутатський запит на ім'я голови Володимирецької райради.

Отже, схема така: громадянин хоче взяти кілька гектарів землі для ведення особистого селянського господарства за межами свого села. Оскільки наді­лами, які не входять у межі відповідних населених пунктів, розпоряджається не сільська рада, а райдержадміністрація, заявник звертається до РДА. Та ви­вчає питання і як нема зауваг, видає відповідне роз­порядження.

Через якийсь час той же заявник клопочеться пе­ред РДА про зміну цільового призначення, оскільки замість особистого селянського господарювання він уже хоче займатися «індивідуальним садівництвом». Цей статус дозволяє будувати на таких земельних на­ділах будиночки до 2 поверхів включно, згідно недав­ніх змін у законодавстві такі дачні будинки отримують власну адресу, а їх власники - законну «прописку». Перед тим ділянка ділиться на кілька менших діля­нок. Видається відповідне розпорядження голови РДА про зміну цільового призначення земель, і Управління Держгеокадастру укладає договори оренди з власни­ком. Тепер власник може спокійно продавати поділені шматки ділянки усім бажаючим. Така схема уже була реалізована на території Старорафалівської сільської ради, яка межує з Кузнецовськом, і принесла авторам ідеї шалені прибутки, адже сотка землі в місті атомни­ків коштує від 1 до 2 тисяч доларів.

Подібні схеми торгівлі «золотою землею» депутат побачив і в намірах садово-городнього товариства «Затишок» та ТОВ «Електропрактика». Цитую до­слівно: «Головним управлінням Держземагенства у Рівненській області (у 2016 році воно було реоргані­зоване в Управління Держгеокадастру - ред.) згідно договору оренди від 17 березня 2015 року для веден­ня товарного сільськогосподарського виробництва ТОВ «Електропрактика» надано в строкове Користу­вання земельну ділянку кількості 5,8155 га та обслу­говуючому кооперативу «Садово-городнє товариство «Затишок» в кількості 7,9188 га для ведення товарно­го сільськогосподарського виробництва.

Згідно інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, адреса знаходження земельних ділянок: Рівненська обл., Володимирецький р-н., Старорафалівська сільська рада (район автозаправ­ки «Журавлина» м.Кузнецовськ). Родючість земель, де знаходяться вищезгадані ділянки, значно нижча, ніж в інших місцях Володимирецького району, що ще раз підтверджує те, що земельні ділянки отримували­ся для використання не за призначенням. За дани­ми Кузнецовської ОДПІ, обслуговуючий кооператив «Садово-городнє товариство «Затишок» податкову звітність подає з прочерками, а за даними Старора­фалівської сільської ради земельна ділянка, отрима­на ними в оренду площею 7,9188 га, не оброблена для вирощування посівних культур. Незважаючи на це, розпорядженням голови Володимирецької РДА в березні 2016 року обслуговуючому кооперативу «Са­дово-городнє товариство «Затишок» дозволено вне­сти зміни до цільового призначення 7,9188 га земель із «для ведення особистого товарного сільськогоспо­дарського виробництва» на «для садівництва». Після цього невідомі особи, представившись засновниками товариства «Затишок», пропонували одній із жите­льок м. Кузнецовськ, яка 10-15 років без будь-яких документів використовувала частину ділянки для огороднього садівництва, придбати у них цю ділянку з розрахунку 52 тис. грн. за 0,01 га. [...]

Для довідки: ринкова вартість 0,01 га вищезгада­них земельних ділянок в районі м.Кузнецовськ - від 26 тис.грн. до 52 тис. грн. Сума збитків для громад ра­йону становитиме 36-72 млн. грн.!» - кінець цитова­ного документа.

Наче все законно і прозоро, а в результаті виходить поле для махінацій. Отака ціна одного підпису чиновника: шахраям може дістатися до 2 мільйонів доларів, а учасники АТО та інші претенденти ще роками добиватимуться права на законом гарантовану їм земельну ділянку.

У результаті депутати вирішили звернутися і проси­ти голову Рівненської ОДА зобов'язати обласне управ­ління Держгеокадарсту розірвати договори оренди земельних ділянок із вищеназваними орендарями та розподілити їх і передати учасникам АТО із Кузнецовська і району (всього їх у нас нараховується 300 чо­ловік).

Побачимо, як справа закрутиться далі...

 
 
 

 

Сергій СКІБЧИК, за матеріалами президії.

 

У вас недостатньо прав для коментування.