HomeНовиниВ РайоніЗелені свята у Новаках (+фото)

Зелені свята у Новаках (+фото)

( 0 Votes )

І великі, і малі з нетерпінням чекають свята Трійці. З особливим піднесенням жителі с.Новаки чекають Другий день цього свята, адже тут в Свято-Троїцькому храмі – престольний празник. Цьогоріч з Божого благословення святкове соборне Богослужіння очолив митрофорний протоієрей отець Василій, настоятель храму Великомучениці Анастасії Римлянки з Володимирця. Йому спів служили священники із Володимирецького та Кузнецовського благочинь з оспівуванням служби трьох хорів: місцевого, сусіднього Озерського та чоловічого церковного хору с.Заболоття.

Щоб прославити Святу Трійцю до храму поспішали жителі села, їхні численні гості, паломники із сусідніх сіл. Слід відмітити, що, зазвичай, в цей день стоїть надзвичайна спека, а цього року Милосердний Господь подарував прохолодний вранішній дощик.

У переповненому храмі звершилась Божественна Літургія. Отець Сергій, настоятель храмів сіл Красносілля та Липне виголосив проповідь. Святкове Богослужіння завершилось традиційним хресним ходом, окроплено всіх святою водою. Всім присутнім проспівали уставне многоліття. На завершення торжеств отець Василій та настоятель Свято-Троїцької церкви с.Новаки отець Іоан привітали усіх зі святом, побажали міцного здоров’я, радості і благополуччя та з Божою поміччю дочекатись наступного престольного свята та подякували за спільні молитви.

Цьогоріч особливе свято. Адже саме цього року виповнюється 10 років з часу, коли настоятель Свято-Троїцької церкви с.Новаки отець Іоан прийшов у це маленьке село. 16 квітня 2006 року отець Іоан відслужив свою першу літургію на вербну неділю у Новаках, а вже 24 вересня 2007 року відслуживши молебень покладено першу цеглину у будівництві існуючого храму. У 2011 році в Чистий Четвер на 12 євангелій перейшли з маленької каплички у нових храм, а 13 січня 2012 року архієпископ Сарненський і Поліський Анатолій, заклавши мощі у престол, висвятив храм.

Прихожани висловлюють велику подяку настоятелю Свято-Троїцької церкви с.Новаки отцю Іоану за його роботу в організації розбудови сільського храму та бажають йому та його родині многії літа, сили та здоров’я. А настоятель, в свою чергу, висловлює слова глибокої вдячності тим, хто приклав руку допомоги в будівництві церкви.

Рідне село моє! Розквітле, уквітчане... Саме такими милими поліській душі словами розпочали ведучі Свято села на перший день Святої Трійці у Новаках. Адже впродовж уже тридцяти років святкують іменини свого села новачани.

І цей рік не виняток. Від малого до великого зібралися перед сільською школою жителі Новаків і гості села, аби привітати один одного зі святом. І стільки люду назбиралось, що здається, і не проживає їх стільки у цьому маленькому селі.

Організатори свята попіклувались, аби кожному тут було чим зайнятись. Для найменших – надувні гірки, велокарти, батути, солодка вата, надувні кульки, тощо. А за дитячий малюнок на асфальті організатори вручали дітям морозиво. Для дорослих – різного роду спортивні розваги, чи спокійна дружня розмова за польовими столиками «Магнату».

За гарною традицією відбувся футбольний турнір в пам’ять першого сільського голови Володимира Троневича. Команди сіл Озера, Каноничів та Новаків розіграли між собою перехідний кубок. Сільський голова разом із сином Володимира Троневича Олександром привітали команду Новаків із перемогою та поверненням собі кубку, та нагородили команди дипломами з невеликими грошовими преміями. А у пам’яті односельчан доброю згадкою і зараз залишається світле ім’я Володимира Троневича…

А поки йшла гра – під лозами поблизу стадіону Печончик Петро готував футболістам традиційну запашну уху.

А тим часом наймолодші новачата із дитсадочку розпочали святковий концерт. Після привітань сільського голови Олексія Христяновича, директора школи Олени Саврук, районного депутата Валерія Лобача та начальника відділу культури та туризму РДА Людмили Босик, новоселам Босик Василю з дружиною Марією, Босик Петру з дружиною Мариною було вручено подарунки.

Вручили подарунки також і ювілярам, які стали на рушник щастя 25 років тому, а це – подружжя Базаки Василя з дружиною Надією, Печончика Валерія з дружиною Тетяною, Шкроби Івана з дружиною Галиною та Легкобита Станіслава з дружиною Наталією.

Привітали гарними подарунками і наймолодших жителів Новаків: сина Владислава подружжя Босика Анатолія з Ольгою, сина Романа подружжя Ковальчука Петра з Поліною та доньки Вероніки подружжя Босика Романа з Зоєю.

А найстаршою жителькою с. Новаки є Шабета Марія Іванівна, надзвичайно добра і трудяща жінка, яка ще в юні роки приїхала в село працювати вчителькою та до цього часу виконує нелегку селянську роботу, іскриться оптимізмом і надією.

Після привітань іменинників Лосінець Ліди та Босика Олексія, подарунки вручили і наймолодшим парам села: парі Бондара Максима з Світланою та парі Рудих Сергія з Надією.

Вручивши невеличкі подарунки, зі словами вдячності згадали на святі і сільських воїнів АТО, а саме: Базюна Василя, Будник Олега, Луковця Самійла; Семчука Володимира, Базаки Василя, Босика Олексія та Стадника Василя.

Із привітаннями вручили подарунок і завідуючій сільським ФАПом Ользі Безушко, адже саме у цей день вітали з професійним святом медичних працівників. А місцевий СВК «Україна» привітав свого працівника Марію Будник за її багаторічну сумлінну працю в сільському господарстві.

Незважаючи на спеку, вітали жителів села з концертними програмами місцеві виконавці та гості сіл Озеро, Каноничі та Кідри, а місцевий аматорський колектив «Ексклюзивні кадри» за пісню «Над землею тумани» у виконанні Сакової Наталії, зробили справжній «фурор» на святі.

Сільський голова Олексій Христянович висловив слова величезної подяки за можливість привітати гарними подарунками односельчан спонсорам: приватним підприємцям Олександру Троневичу, Сергію Шикалу, Валентині Базаці, Валерію Безушко, АЗС товариства «ЗАХІДЕНЕРГОПОСТАЧ» в особі Олега Хомича, АТП №15644, Володимирецькому СТ, хорошому земляку Юрію Босику, товариству «Флорія України» с.Заболоття, СВК «Україна», та всім тим, хто перейнявся бажанням допомогти у проведенні свята.

 
 
 
 

 

Сергій БОСИК,

Олексій ХРИСТЯНОВИЧ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.