HomeНовиниВ РайоніУ Володимирці висвятили Свято-Анастасіївський храм! (+фото)

У Володимирці висвятили Свято-Анастасіївський храм! (+фото)

( 0 Votes )

Четвер, 16 червня, став особливим днем у житті парафіяльної громади  Анастасіївського храму селища Володимирець. За кілька днів до Трійці митрополит Сарненський і Поліський Анатолій освятив  престол та новозбудований храм на честь преподобномучениці Анастасії Римлянки. Разом із настоятелями церков прибули до райцентру, щоб стати свідками пам’ятної події. Події, якій передували роки копіткої праці, прийняття складних рішень, вирішення фінансових питань.

Упродовж восьми років на цьому місці кипіла робота настоятеля та пастви. З раннього ранку до пізньої ночі. А поряд, у невеличкій обладнаній під церкву капличці, регулярно відправлялася Служба Божа.

– Це був не вишуканий храм, а вбога занедбана будівля поряд із пам’ятником воїнам-афганцям, – пригадує подружжя Адам Бенедиктович та Катерина Михайлівна Тишковці. – Але разом з молодою, енергійною людиною, нашим отцем Василієм,  ми не втрачали віри, постійно читали акафісти, призиваючи благодать святого Духа. І ось  сьогодні виріс такий величавий храм із своєрідними характерними обрисами, який звіддаля впадає у вічі й будить особливі почуття.

До увінчаного золотими куполами храму коридором із пелюстків та листочків квітів піднімається високопреосвященний Анатолій, владика Сарненський і Поліський. Архіпастиря зустрічають на порозі теплими словами та хлібом-сіллю. Переповнене приміщення церкви… Спів хористів… Усі не тільки хотіли побачити, як відбувається освячення, а й взяти участь у святковій літургії. Архієрейська служба зворушує до глибини душі своєю величчю. Там, де був лиш один священик, нині – собор на чолі з владикою, настоятелем і протоієреями. Чин освячення увібрав у себе облаштування престолу для Святої трапези, його омовіння, помазання й облачення та укладання під Престол святих мощів мученика Кукші. Як освячується домівка священиком через помазання святим єлеєм печатей, покладених на стіни, так і на стіни храму нанесли печаті. І це священнодійство промінилося на обличчях віруючих почуттям причетності до надзвичайної події, яка трапляється раз на десятки чи й сотні літ. На людських одухотворених лицях можна було прочитати: «С нами Бог.., яко с нами Бог». І від цього розквітала душа, співала, молилася і наверталася від пустоти – до почуття серця, від зневіри – до радості, від безвиході – до надії. З куполів линула молитва до Бога, мовби долаючи всі негаразди, якими переповнене сьогодення.

І ось – довгоочікувана мить: єпископ освятив святая святих кожної церкви – престол. Як серце є основним органом людини, без якого неможливе життя, так і в храмі Божому –  святий престол, на якому здійснюється головне таїнство Православної церкви – свята євхаристія.

Владика Анатолій очолив святкову Божественну літургію, а співслужили йому настоятель храму Василь Парчук, намісник Великоцепцевицького Свято-Покровського чоловічого монастиря архімандрит Антоній Грибан, благочинний Володимирецького благочиння Олександр Зуєвич та духовенство Володимирецької, Сарненської, Чернівецької і Волинської єпархій.

По завершенні архієрей звернувся до прихожан з повчальною та мудрою проповіддю. А відтак спільною для всіх радістю стало нагородження настоятеля церкви отця Василія високою церковною нагородою – митрою. За словами владики, це заслужена нагорода протоієрея Василя Парчука, адже зроблено дуже багато. Храм увінчаний іконами, новим престолом і панікадилом, а підлогу з турботою про прихожан оснащено підігрівом. У планах отця Василія – розпис храму, облаштування іконостасу та зведення дзвіниці. А владика на честь такої події отримав із рук настоятеля пам’ятний подарунок – ручку, інкрустовану поліським бурштином. Божественну літургію супроводжували неперевершені голоси  дочок, зятів та сватів родини Парчуків. І взагалі Анастасіївський храм славиться своїм кліросом, згуртованим професійним регентом матушкою Галиною. Хвалу Всевишньому тут возносять Володимир Хоружий, Валерій Парейко, Галина Рижа, Катерина Тишковець та інші знані в нашому краї люди.

Високими церковними нагородами архієрей відзначив активних парафіян та жертводавців храму. Левова частка трудів, коштів і моральних зусиль у цій благородній справі належить саме їм. А ще приємно, що учасниками освячення новозбудованого храму стали голови РДА та райради Володимир Хоружий і Василь Ковенько, селищний голова Олександр Осмолович.

Того ж дня митрополит зустрівся з медичною родиною району у Будинку культури і привітав охоронців здоров’я з професійним святом, а також виступив на ФМ радіо «Бурштиновий шлях» з вітальним словом, приуроченим до свята Трійці.

 
 
 
 
 
 
 

 

Олена ЯРОВА.

Фото з сайту Сарненської єпархії.

 

У вас недостатньо прав для коментування.