HomeНовиниВ РайоніРафалівці – 114! (+фото)

Рафалівці – 114! (+фото)

( 0 Votes )

У розпалі літа, сонця і квітів, у день Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла в Рафалівці відбувся престольний празник і День селища.

Не дивлячись, що свято випало на будній день, для рафалівчан він став дійсно святковим. Кожен із них пішов у свою церкву. А частина зранку разом з селищним головою Василем Совгутем відвідали Свято-Петропавлівський храм, де із 20 священиками проводив Богослужіння митрополит Сарненський і Поліський Анатолій.

Треба віддати належне: вперше за всю історію Рафалівки у будній день тут зібралося більше трьох сотень мирян. Вони слухали слово Боже довкіл церкви, на площі аж до базару.

О 17 годині вечора, коли трохи спала спека, рафалівчан та гостей селища на 114-ті іменини Рафалівки запросив місцевий будинок культури. Довкіл нього розмістилися численні дитячі атракціони, торгові точки, місця розваг. За порядком ще з обіду тут наглядали члени добровільної патрульної дружини, яку очолює колишній міліціонер Сергій Бондар.

Ареною свята стала прикрашена сцена із візиткою «Рафалівці – 114 років». Як зазначили ведучі, на день народження селища запрошені справжні родини культармійців. Сюди із своїми номерами прибули самодіяльні артисти з Балахович, Лозок, Суховолі, Великого Жолудська, творчий колектив «Ветеран» Рівненської атомної електростанції та інші.

Феєрично відкрили празник учасники юнацького хореографічного колективу Рафалівки, запаливши присутніх вогником хорошого настрою і подальших цікавих видовищ.

 По традиції тримав вітальне слово селищний голова Василь Совгуть, а настоятель храму-іменинника отець Володимир благословив присутніх. Разом із матушкою-регентом і молодіжним церковним хором три священики благовістом послали всім «Многая лєта». Що-що, а голоси і підготовка молодіжного церковного хору дійсно є перлиною співочо-музичного надбання колишнього райцентру. Молодці!

Як вже на днях села ведеться, містечко не уступало в знаках подяк своїм шанованим жителям. Повіншували наймолодших жителів Рафалівки Данила та Богдану, що народилися нещодавно. Не забули відмітити старійшин Уляну Довбенюк та Василя Кравця. І кожному з них зі сцени линула пісня і лунало щире слово, як на адресу щасливих молодожонів, так і ветеранів сімейного життя.

Приємно було спостерігати, як Рафалівка вшанувала ветеранів війни і праці на чолі з Антоніною Сніжко.

Та не все так добре у цьому світі. Є ще прикрості. Є хвороби. Є – війна. І на сцену запросили воїнів АТО. Вручили подарунки. А мені стало дуже боляче. Більшість із них вийшли на сцену у спекотний день у … чоботах і грубій формі. Воювали. Поприходили, слава Богу, живими. А держава не спромоглася навіть на елементарне … на прості шльопанці і легку футболку для своїх захисників…

Потім представник народного депутата ВР Василя Яніцького Юрій Антонюк зі сцени зачитав список хворих дітей, кому була надана невеличка матеріальна допомога. На сцену люди із своєю бідою соромляться вийти, тож приймали допомогу тут, «на марсовому полі».

А ще була лотерея. Цікава й безпрограшна. Із козою, поросятком, кроликом, садовим та спортивним інвентарем, посудом, тощо.

І стовп щастя був. На його верхівку повісили пакети із призами і до них добиралися сміливці. Поталанило всім чотирьом верхолазам.

Над Рафалівкою спускався вечір. А музика лилася і лилася. Близько 21-ої години до народної дружини прибули додаткові поліцейські патрулі, охороняти правопорядок і спокій.

Прощаючись з Рафалівкою, яка має багату і цікаву історію, навіть не хотілося від’їжджати. Адже раніше це був районний центр Рівненщини, досить перспективний. І згадалися слова єврейського поета, засновника радянської єврейської літератури Ошера Шварцмана, похованого на кладовищі за залізницею: «Рафалівко, Рафалівко, ти місто чи село?» Так хочеться, щоб із сьогоднішнім потенціалом і можливостями воно відродило свою трудову лаву і стало потужним виробничим містом.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Записала Галина Тєтєнєва

На фото автора та Михайла Герасимчука: фрагменти святкування Дня Рафалівки.

 

У вас недостатньо прав для коментування.