HomeНовиниВ РайоніУ Володимирецькій лікарні – найсучасніша відеогастроскопічна система (+фото)

У Володимирецькій лікарні – найсучасніша відеогастроскопічна система (+фото)

( 0 Votes )

 

Попри реформи у медицині, матеріально-технічна база КЗ «Володимирецької центральної районної лікарні» зміцнюється.

Наприкінці 2016 року для лікарні закупили сучасну відеогастроскопічну систему німецької фірми Karl Storz для обстеження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка).

Компанія Karl Storz є провідним виробником в області ендоскопії. Обладнання цієї фірми уже успішно використовується в лікарні, завдяки ньому проводяться малоінвазивні втручання (операції без розрізів) на жовчному міхурі, гінекологічних органах, простаті та інші. Встановлена відеосистема є одна з трьох встановлених на Західній Україні. Її вартість становить 1 мільйон 150 тис гривень. Придбали систему за кошти з місцевого бюджету, завдяки розумінню проблеми та погодження депутатами Володимирецької районної ради.

Нині медичне обладнання вже працює. За місяць було обстежено більше 100 осіб.

 

 

 

– Раніше пацієнтам з захворюваннями шлунково-кишкового тракту доводилося ковтати так звану «кишку» для діагностики захворювання, лікар напружуючи свій зір роздивлявся дуже дрібне зображення через окуляр ендоскопа і не завжди міг побачити патологію на ранніх стадіях. Тепер це вчорашній день.

В новому апараті і шланг з відеокамерою набагато тонший і легше вводиться, і новітнє обладнання навіть дозволяє підсвічувати конкретну ділянку спеціальними фільтрами для виявлення патологій. Завдяки чому можна детально роздивитись зображення з відеокамери на моніторі в HD-якості, яке проходить цифрову обробку та в декілька разів збільшується, що дуже важно для ранньої діагностики онкологічних захворювань, які важко роздивитись звичайним оком лікаря (та, зрештою, і при інших патологіях така ж ситуація), розповів лікар-уролог Юрій Білик.

Завдяки даній системі лікар не напружує свій зір, а добре бачить картинку на моніторі, окрім того можна проводити запис обстеження та архівувати його і при необхідності показати іншим лікарям для прийняття спільного рішення чи певних уточнень, а також відео обстеження можна зберегти на диск і взяти з собою, наприклад, для подальшої консультації в іншому закладі, – зазначив лікар-ендоскопіст, хірург Сергій Ромасюк.

Головний лікар Іван Караїмчук та заступник головного лікаря з лікувальної роботи Юрій Білик відзначають, що для лікарів та закладу це справжній подарунок і прорив в якості надання медичної допомоги. Така система готова продіагностувати в рік більше 1000 пацієнтів.

Один із перших пацієнтів, Василь із Вараша, розповів про своє обстеження:

– Сам я немісцевий. Потрапив в лікарню раптово. Оскільки був нетранспортабельним, то тут і залишився на реабілітацію. Умови лікуванні у цьому закладі прекрасні. Лікарі та медсестри дуже добре виконують свою роботу. Крім того, сучасне відеогастроскопічне обладнання дає можливість виявити захворювання на ранніх стадіях. Перевагою його є ще й те, що не треба довго чекати результатів. Я вдячний усьому персоналу за те, що поставили мене на ноги, – поділився враженнями вдячний пацієнт.

 

А лікарі найбільше вдячні депутатам районної ради, які погодилися на придбання сучасної системи обстеження кишково-шлункового тракту за кошти з районного бюджету.

Ольга ПЕШКО.

Фото автора

 

У вас недостатньо прав для коментування.