HomeНовиниВ РайоніОбережно — сказ!

Обережно — сказ!

( 0 Votes )

Наприкінці минулого тижня район облетіла звістка: у Городці виявлено сказ, одна жінка постраждала і знаходиться на лікуванні у Володимирецькій ЦРЛ! В суботу на місці події вже працювала комісія відповідних спеціалістів. В приміщенні школи провели роз’яснювальну роботу з жителями села, а спеціалісти здійснили подвірний обхід. Було проведено повне обстеження села та комплекс епізоотичних заходів. А в районі тим часом діяв штаб з локалізації та знешкодження надзвичайної ситуації.

 Інформація підтвердилася: у селі було виявлено сказ собаки. За рекомендаціями фахівців держсанепідслужби направлено на консультацію до лікаря-рабіолога у Володимирецьку ЦРЛ щодо можливої госпіталізації та проведення антирабічних щеплень 14 жителів села, які могли контактувати з потенційно хворими тваринами.  А на території Антонівського лісництва мисливці застелили лисицю з підозрою на сказ. Відстріл лисиць проводиться і в інших лісництвах з метою недопущення міграції хворих диких звірів.

Територію села Городець оголошено неблагополучною по сказу та введено карантинні обмеження. На даний час там проводяться відповідні заходи по локалізації захворювання.

Що ж, людина є частиною оточуючої її природи, і навіть хвороби з тваринами іноді у неї одні й ті ж. Наприклад, сказ. Це інфекційне захворювання, яке проходить з ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю.

Збудник захворювання вірус, який довго зберігається в холодну пору року в неприбраних трупах тварин. Тож усі скажені тварини підлягають знищенню, а їх трупи мають бути закопані не менш як на 2 метри в глибину, оскільки вірус не гине при гнитті.

На сказ хворіють всі теплокровні тварини, переважно м'ясоїдні  (дикі та свійські). Свійські тварини та люди заражаються на сказ від диких м'ясоїдних тварин: лисиць, борсуків, єнотів, куниць, тхорів, ласок, вовків. Небезпечні й укуси кажанів.

Виділення вірусу зі слиною починається у тварини за кілька днів до розвитку клінічних ознак хвороби і триває протягом усього періоду захворювання. Хворі на сказ тварини втрачають почуття страху та забігають в населені пункти.

На початковій стадії (1-2 доби) у тварин змінюється поведінка, з'являється тривога, занепокоєність, лякливість. З часом переходить в збудження, агресію, бажання кусати все, що трапляється на шляху, ковтати неїстівні предмети. Через 4-5 діб з'являються паралічі, хитка хода, слинотеча, звисають вуха та хвіст, голос стає хрипким або беззвучним. Тварина вмирає не пізніше 7 доби від появи клінічних ознак захворювання. Хвороба може протікати в так званій «тихій» формі, коли стадія збудження відсутня, а хвороба стає помітною лише при появі паралічів.

Зараження людини відбувається при укусах, подряпинах і попаданні слини хворої тварини на шкіру та слизові оболонки. Це може відбутися при знятті шкіри з вбитої тварини, при доторканні до предметів, забруднених слиною хворої тварини. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці — 41,4 %) чи домашніх тварин (коти — 21,8 %, собаки — 15,3 %), а також сільськогосподарських тварин (20,2 %).

Найчастіше люди заражаються при порушенні норм поведінки з тваринами, коли тварину дратували,  намагались її насильно впіймати,  віднімали  у  неї їжу,  надавали допомогу  при  наявності характерних ознак для сказу. Щоб не заразитися, слід утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами; повідомляти фахівців ветеринарної медицини про хворих тварин або знайдені трупи лисиць; не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря; не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні. В разі укусу домашньою твариною слід з'ясувати ім'я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, а за твариною можна встановити ветеринарний нагляд; рани від укусів, подряпини, місця ослинення потрібно негайно та ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкодження йодом, накласти пов'язку. Не слід зупиняти кровотечу. В цей же день слід звернутися до спеціалістів травматологічного пункту; варто обов’язково щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх, мисливських та сторожових собак.

Щорічно у Володимирецькому районі реєструється понад 100 осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60% отримують направлення з підозрою інфікування сказом.

Головним заходом боротьби проти сказу є профілактика (знищення хворих на сказ тварин та профілактичне щеплення).   

Рекомендуємо не залишати без уваги випадки покусу, подряпини та ослинення людей чи тварин хижаками. Звертайте увагу на поведінку тварин, особливо нещеплених проти сказу. Враховуючи те, що це хвороба невиліковна, при найменшій підозрі слід повідомляти органи ветмедицини та санітарно-епідеміологічну службу. Обов’язково слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою у лікувальні заклади. Тільки вчасно, кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу може вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.

Власникам необхідно ізолювати підозрювану на сказ тварину. А щеплення домашніх улюбленців може убезпечити їх від страшної хвороби. 

Олександр ПЕТРУК,

начальник   управління ветеринарної медицини району.

Любов ВАШКО,

помічник лікаря-епідеміолога. 


УКРАЇНА 

                                                                                    ВОЛОДИМИРЕЦЬКА  РАЙОННА  ДЕРЖАВНА  АДМІНІСТРАЦІЯ
                                                                                                                          РІВНЕНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

 

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови  районної  державної  адміністрації

 

   14 січня 2013 року

 

                               15

Про оголошення території с.Городець

Городецької сільської ради

неблагополучною по сказу

                         

Відповідно до Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» Міністерства сільського господарства та продовольства від 15.03.1994 №5 
та виконання розпорядження голови районної державної адміністрації від 4 березня 2004 року № 65 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення
стабільної епізоотичної ситуації у Володимирецькому районі":
1.Визнати епізоотичну ситуацію по захворюванню на сказ в районі, як таку, що є складною.
2.Територію Городецької сільської ради оголосити неблагополучною по сказу та встановити карантинні обмеження на її території у радіусі 
10 км від вогнища сказу собаки.
3.Затвердити план заходів по локалізації і ліквідації осередку сказу на території с.Городець Городецької сільської ради згідно з додатком.
4.Селищним та сільським головам,  комунальним підприємствам району вжити заходів для покращення обліку щодо  реєстрації собак та суттєвого 
зменшення кількості бродячих собак в населених пунктах
.
5.Кузнецовському міськрайонному сектору Головного управління держсанепідслужби в Рівненській області посилити контроль за своєчасним 
забезпеченням госпіталізації людей, контактних з хворими тваринами
.
6.Управлінню ветеринарної медицини району, Кузнецовському міськрайонному Сектору ГУ держсанепідслужби в Рівненській області через 
органи місцевого самоврядування, ЗМІ, навчальні заклади постійно проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо застереження на
захворювання сказом та підвищення вимогливості до власників по утриманню собак
.
7.Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації  Вакуліча П.С.
Голова адміністрації                                                            В.Ткачук                                                                                                     

 

Додаток

до розпорядження голови

райдержадміністрації

14 січня 2013 року № 15 

ПЛАН

заходів по ліквідації вогнища сказу собаки

в с.Городець  Городецької сільської ради

 

 

п/п

Найменування заходів

Термін виконання

Виконавці

Відмітка про виконання

1.

Провести епідрозслідування випадку сказу у собаки в с.Городець.

12.01.2013

Ветслужба

Держсанепідслужба

 

2.

Встановити число осіб, контактних із скаженою собакою, вияснити обставини контакту.

12.01.2013

Ветслужба Держсанепідслужба

 

3.

Провести госпіталізацію осіб, контактних із скаженою собакою, призначенням і проведенням антирабічних щеплень.

12.01.2013

Держсанепідслужба, КЗ «ЦРЛ»

 

4.

Провести подвірні обходи з метою виявлення потерпілих від укусів і ослюнень людей та тварин.

12-17.01.2013

Зав ФАП, держсан-

епідслужба, депутати та сільський актив Городецької с/р, дільничний інспектор, Ветслужба

 

5.

Провести перевірку Городецької сільради та ФАП с.Городець по ви-конанню розпорядження виконання розпорядження  голови районної державної адміністрації від 4 бе-резня 2004 року № 65 "Про  заходи щодо запобігання захворювання на сказ у Володимирецькому районі".

14-15. 01.2013

Держсанепідслужба,

Ветслужба

 

6.

Провести дезинфекцію місць знаходження скаженої собаки у господарстві Володька В.С. та Купчишин А.О.

12.01.2013

Ветслужба

 

7.

Провести вакцинацію проти сказу тварини на території Городецької сільради.

12-14. 01.2013

Ветслужба

 

8.

Провести відстріл бродячих тварин ( собак і котів ) на території Городецької сільради.

 

12-20. 01.2013

Сільський голова с.Городець, дільничний інспектор, УТМР

 

 

9.

Провести відстріл диких тварин в лісових масивах, прилягаючих до с.Городець, з відправкою в обл.вет. лабораторію для дослідження на сказ.

12-20. 01.2013

ДП “Володимирецьке лісове господарство, мисливські організації району

 

 

10.

Широко провести санітарно-освітню роботу з питань профілактики сказу серед населення села, району.

Січень-лютий

Зав.ФАП,

КЗ «ЦРЛ», Держсанепідслужба,

Ветслужба,

редакція газети «Володимирецький вісник»

 

11.

Виставити попереджувальні знаки з написом “Обережно сказ” у лісових масивах на території Городецької сільської ради.

12-

22.01.2013

ДП “Володимирецьке лісове господарство”

 

   

Заступник голови адміністрації                                                  Я. Березюк    

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.