HomeНовиниВ РайоніВолодимиреччина отримала 2 карети екстреної допомоги

Володимиреччина отримала 2 карети екстреної допомоги

( 0 Votes )


Як ми уже повідомляли, завдяки державній субвенції наша область отримала 30 автомобілів медичної допомоги (в тому числі 3 реанімобілі). 2 карети «швидкої» комплектації класу Б вартістю 650 тисяч кожна надійшли у наш район на підстанцію екстреної медичної допомоги (один із них слугуватиме людям на Рафалівському посту «швидкої» допомоги).

 Новенькі мікроавтобуси «Пежо Боксер» з дизельними двигунами обладнані найсучаснішим діагностично-лікувальним обладнанням, в тому числі ношами, вакуумним матрацом, пневмошинами для переломів, універсальними медичними відсмоктувачами (електричними та ручними), оксиметрами, глюкометрами, переносними системами для ін’єкцій і вливань (в тому числі під тиском), портативними системами дихання, засобами реанімації, дефібрилятором та іншим мед устаткуванням – всього 24 найменування. 

Потреба в таких автомобілях назріла давно, адже парк санітарної техніки в нашому районі давно потребує капітального оновлення, щоб відповідати поставленим завданням.

За словами старшого фельдшера володимирецької підстанції екстреної медичної допомоги Тетяни Степанюк, диспетчер за день опрацьовує до 30 термінових викликів; ще 15-17 хворих звертаються на пункти «швидкої» самостійно. З отриманням санітарного автомобіля нового покоління на володимирецькій підстанції рахується 7 карет екстреної допомоги, що дозволить 100-відсотково реагувати на кожний терміновий виклик.

– А чи не повториться трагедія, що трапилася на Київщині, коли на виклик до хворої парамедики відповіли, що пального немає і «швидка» не приїде? – запитую. – В результаті хвора померла на руках у своєї дочки…

 

– Ні, – з твердою упевненістю відповідає заступник головного лікаря Тетяна Рябченко, – у нас не було і не буде жодного проігнорованого виклику «швидкої» допомоги, адже забезпечення пальним – це один з пріоритетів нашої діяльності. Щоправда, у зв’язку з реформуванням служби екстреної медичної допомоги дещо змінюється схема надання невідкладної допомоги.

Екстрена (невідкладна) медична допомога на території України поза межами лікувально-профілактичних закладів надається цілодобово дорослому і дитячому населенню бригадами швидкої медичної допомоги. Виклик Бригади здійснюється з будь-якого телефону набором номера виклику екстрених служб (103) по всій території України або при особистому зверненні громадян до підрозділу швидкої медичної допомоги. Бригаду може бути викликано у випадках втрати свідомості; судом; раптового розладу дихання; раптового болю в грудній клітці; гострого болю в черевній порожнині та поперековому відділі; головного болю, що супроводжується запамороченням або нудотою; порушення мовлення, слабкості у кінцівках,  що виникли раптово; гіпо- та гіперглікемічної  коми; гіпертермічного синдрому; зовнішньої кровотечі, блювання кров’ю; ознак гострого отруєння; порушення перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча, інше);  анафілактичної реакції, спричиненої різними чинниками, в тому числі укусами комах; укусів змій; укусів тварин; усіх видів травм (поранення, переломи, опіки, важкі забої, травми голови тощо); пов’язаних з невідкладною стоматологією; нещасних випадків (у тому числі обумовлених дією диму, вогню та полум’я, електричного струму, блискавки, пов’язаних із транспортними засобами); теплового удару, переохолодження; асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх тіл у дихальні шляхи, удушення); наслідків злочинного нападу;  надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; гострих психічних розладів (з поведінкою, небезпечною для життя хворого та/або оточуючих); інших станів, які загрожують життю та здоров’ю людини.

У всіх інших випадках медична невідкладна допомога надається силами первинної ланки медико-санітарної допомоги (фельдшер, педіатр, сімейний лікар).

Норматив  прибуття бригади по Володимирцю або Рафалівці – 10 хвилин, по району – 20 хвилин. Окремо наголошу, що не існує проблеми медикаментозного забезпечення надання невідкладної допомоги. За рахунок держзакупівель для Володимирецької підстанції та пунктів екстреної медичної допомоги придбано лікарських засобів та виробів медичного призначення на 500 тис. грн. В арсеналі екстреної медичної допомоги з’явились препарати для проведення тромболітичної терапії в першу годину при гострому інфаркті міокарда, що дасть змогу зберегти не одне життя, вартість однієї дози препарату 14 тис. грн.   

Втілення основних принципів реформування екстреної медичної допомоги дасть змогу виділити в загальній масі викликів – першочергові, скерувати екстрену медичну допомогу за її призначенням і врятувати не одне життя.  

 

 
 
 
 
 
 
 


Фото Сергія СКІБЧИКА.


 

У вас недостатньо прав для коментування.