HomeНовиниВ РайоніЗдоров’я - скарб, який не має ціни

Здоров’я - скарб, який не має ціни

( 0 Votes )


З самого дитинства нам говорять, а потім ми й самі починаємо розуміти, що здоров’я – головне у нашому житті. Поздоровляючи когось зі святом чи днем народження, насамперед бажаємо здоров’я. Бо лише тоді, коли зі здоров’ям усе гаразд, можна досягти у житті запланованих вершин. 

У тлумачному словнику С.І. Ожегова поняття «здоров’я» подається, як «правильна, нормальна діяльність організму, його повне фізичне та психічне благополуччя». Тож поговоримо про здоров’я дітей…

  Є така школа!

 Ось деякі дані Мінохоронздоров’я: з 6 млн. підлітків віком 15-17 років короткозорість зареєстровано у 94,5%  (за час навчання кількість дітей із цим захворюванням збільшується у п’ять разів). Далі йдуть захворювання опорно-рухового апарату, органів дихання, кровообігу, травлення, нервової системи. Кількість захворювань, що обмежують вибір професії, сягає 30%. Підвищена невротизація діагностується у 85 % учнів шкіл нового типу, а в 55 % учнів звичайних шкіл – хронічні захворювання. Психічні захворювання серед учнів через кожні десять років «приростають» на 10-15 %. А понад 65 % практично здорових школярів мають морфофункціональні захворювання. Неухильно «омолоджуються» алкоголізм і наркоманія…

А ось і всім відома, визнана цивілізованим світом правда: здоров’я дитини на 51 відсотків залежить від способу життя, на 17-20 – від спадковості, на 20 – від стану навколишнього середовища і лише на 8-9 – від медицини. За цих умов в Україні практично здоровими закінчують школу лише 5-7 відсотків випускників. І, виходячи з цих цифр, напрошується висновок: негайно і кардинально треба міняти підхід батьків та навчальних закладів до охорони дитячого здоров’я. Й у нашому районі є заклад, який уже другий рік у різний спосіб намагається вирішувати цю проблему, – районний колегіум. Постараймося розглянути ці спроби.

 Бездонне джерело здоров’я

 З лютого 2012 року навчальний день у закладі починається не дзвінком на урок, а ранковою зарядкою, обов’язковою для всіх учнів. Здавалося б, користь від такої гімнастики очевидна, але цей захід, на жаль, у школах майже не практикується. І це при тому, що зарядка зміцнює нервову систему, запобігає захворюванням шлунково-кишкового тракту, сколіозу, плоскостопості, ослабленню зору, у дітей підвищуються концентрація уваги і швидкість мислення, покращується пам’ять. Зрештою, вона допомагає школяру, який прийшов напівсонним у школу, прокинутись і налаштуватися на робочий лад.

Своєчасне виявлення, лікування та профілактика сколіозу у дітей – важливе державне завдання. Для формування правильної постави і запобігання початковим стадіям сколіозу колегіум застосовує фізичну реабілітацію, яка базується на так званих профілакторах Євмінова. Методика В. Євмінова – це медична методика кінетотерапії (лікувальної фізкультури), яка ґрунтується на дозованому навантаженні хребта з одночасним виконанням комплексу фізичних вправ для зміцнення м’язів хребта і покращення живлення всіх його структур: дисків, зв’язок, тканин.

Унікальність цієї методики полягає у стійкому лікувально-відновлювальному ефекті, який ґрунтується на подвійному впливові на хребет: з одного – розвантаження хребта шляхом його витягування, а з іншого – тренування і зміцнення міжхребцевих дисків, покращення обмінних процесів і розвиток міцного м’язового корсета, що захищає хребет від травматичних чинників. Методика вчить, як зняти напругу у спині, зміцнити глибокі м’язи спини і запустити процеси самовідновлення та нормального функціонування структур хребта.

Заняття за цією методикою проводять спеціально підготовлені вчителі фізкультури. Теоретичні заняття поєднуються з практичними. Тож на кожному уроці фізкультури діти 15 хвилин займаються на дошках Євмінова.

Кожний знає, як тяжко дитині висидіти урок, не горблячись, не «лягаючи» на парту. Неправильне сидіння за партою якраз і призводить до сколіозу та поганого зору. Тож у колегіумі поруч із звичними в одному з класів поставили і стоячі парти – конторки. З’явилася можливість проводити уроки в динамічному режимі, для чого через кожні 15 хвилин діти міняються місцями. Таким чином зберігається і зміцнюється хребет та формується правильна постава. Наразі конторками користуються учні 1-4 класів. А зважаючи на здобутий позитивний результат, планується запровадити конторки і для 5-9 класів.

Серед інноваційних оздоровчих технологій для учнів початкових класів слід виокремити фітбол-гімнастику. Ця нетрадиційна форма роботи з дітьми є засобом психотерапії і психокорекції. І полягає вона у виконанні гімнастичних вправ на великих надувних еластичних м’ячах різного діаметру та конфігурації. Рухові дії з цими м’ячами зміцнюють м’язи спини і черевного пресу, і що важливо – формують правильну поставу. Така діяльність сприяє вдосконаленню функцій рівноваги і рухового контролю, зміцненню і розслабленню м’язів та може бути використана для тренування серцево-судинної і дихальної систем.

Учні початкових класів під час уроків не лише «гризуть граніт науки», а й вчаться здоровому способу життя: правильно дихати, рухатися, сидіти. Цьому сприяють інновації у навчально-виховний процес. Одна з таких інновацій – соляні мішечки з йодованою сіллю, які під час уроку учні на кілька хвилин кладуть собі на голівки. Мішечки шиються з цупкої тканини розміром 15 на 15 сантиметрів. Відповідно від ваги дитини у них насипається 250-400 грамів солі, і на голові їх тримають, лише коли пишеш або читаєш. Медичні обстеження показали, що в багатьох дітей порушена функція щитовидної залози, а йодована сіль позитивно впливає на її відновлення. До того ж, тримаючи соляний мішечок, дитина вирівнює спину, відстань від ока до парти стає оптимальною і формується правильна постава.

У 1-4 класах на уроках проводяться щоденні вправи для зміцнення м’язів шиї, фізкультхвилинки, вправи для зміцнення зору, пальчикова і дихальна гімнастика. Цей досвід невдовзі пошириться і на 5-9 класи, щоб допомагати дитячому організмові зміцнюватись і правильно розвиватись.

Для дітей з проблемами опорно-рухового апарату запроваджено «масажний» графік – десять сеансів, які проводяться через день. Для профілактики грипу (зокрема для дітей, які часто хворіють застудами) проводяться інгаляції з соком подорожника, календули, інтерфероном, ромашкою тощо. Двічі на рік з цією ж профілактичною метою всі учні п’ють вітамінізований чай, а за результатами медичного огляду учням призначається 10-денний курс лікування фіто-чаєм. Складається відповідний графік прийому. Фіто-чаї готуються на озонованій воді, в якій відсутні бактерії і віруси, а озон перетворюється на кисень. При гастриті дають «Гастрофіт», при бронхіті і кашлі – «Грудний збір», при захворювання нирок – «Нефрофіт» і т.д.

Також всі учні колегіуму приймають кисневу пінку, збагачуючи організм киснем і вітамінами та підвищуючи імунітет. Складові пінки – натуральний сік, корінь солодки та кисень, який особливим чином додається до напою. Під час грипу класні кімнати озонуються. Протягом п’ятнадцяти хвилин озонатор знищує всі бактерії і віруси. А ще в колегіумі мають кисневий концентратор, з допомогою якого дитині, котра, не дай Боже, знепритомніла, надається киснева терапія.

 Ця дорога – для всіх

 Ми розглянули більшість заходів, які проводяться в закладі для підтримки, профілактики та покращення здоров’я дітей. Звичайно, це не все. Для прикладу, навесні з’явиться графік і для тих дітей, які, маючи проблеми з опорно-руховою чи дихальною системою, відвідуватимуть басейн. Невдовзі розроблятиметься графік і для заняття на тренажерах, хоча й зараз вони не простоюють. Ми не говорили про це. Але в колегіумі є багато різноманітних секцій та гуртків, які теж відіграють не останню роль у становленні дитини та її здоров’я.

А на останок, незалежно від того, як хто ставиться до районного колегіуму і його директора Анатолія Остапенка, можна резюмувати, що шкільна стратегія, коли школа рухається назустріч дитячому здоров’ю, єдино правильна. Думаю, у недалекому майбутньому вся наша освіта піде цим шляхом. Адже здоров’я дітей – пріоритетне, якщо не головне, питання нашого часу.

Піклуймося ж про своє здоров’я. Дбаймо про здоров’я дітей та… частіше посміхаймося. Бо що не кажіть, а добрий усміх подовжує життя.

Володимир КОВАЛЬЧУК.

Фото Олексія Городного

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.