HomeНовиниВ РайоніСелищний голова Володимирця "заветував" рішення ради

Селищний голова Володимирця "заветував" рішення ради

( 0 Votes )

Питання розподілу бюджетних коштів завжди найбільш дискусійні як на засіданнях постійних комісій Володимирецької селищної ради, так і на пленарних засіданнях - проблем багато, а можливості селищного бюджету, на жаль, обмежені.

Не стало виключенням і останнє пленарне засідання селищної ради, що відбулося 11 липня. За пропозицією постійної комісії ради з питань бюджету, фінансів, податкової політики, молоді та спорту питання про внесення змін до селищного бюджету не було включене до порядку денного так як, фактично, були відсутні кошти, які можна було б розподілити.

Проте, вже на пленарному засідання ради 11 липня, за пропозицією депутата селищної ради Оксани Бульботка, воно було включене до порядку денного під першим номером.

Під час обговорення зазначеного питання стало зрозумілим, що єдина причина такого нагального внесення змін до селищного бюджету – виділення коштів на будівництво/ремонт храмів двом релігійним громадам – Свято-Успенській та Свято-Миколаївській парафіям селища Української православної церкви, від яких надійшли письмові звернення про надання їм коштів на відповідні цілі. З такою пропозицією, а саме, про виділення кожній із згадуваних громад із бюджету селища по 110 тис. грн., виступила депутат Оксана Бульботка. 

Селищний голова Олександр Осмолович акцентував увагу присутніх депутатів на тому, що на розгляді у раді також перебувають звернення Свято-Варварівської та Свято-Анастасіївської парафій селища Української православної церкви аналогічного змісту – про фінансову підтримку їх діяльності, а у селищному бюджеті Володимирця на цей рік для кожної із чотирьох парафій УПЦ вже передбачено по 10 тис.грн. на підтримку будівництва та ремонту храмів.

Селищним головою також було запропоновано фінансування діяльності релігійних громад здійснити в однакових розмірах та врахувати при цьому інтереси всіх інших релігійних організацій, що законно діють на території селища, та передбачити кошти також і на їх підтримку.

При цьому селищний голова зауважив, що стан виконання доходної частини бюджету наразі унеможливлює збільшення обсягу видатків. Також невирішеними, у зв’язку із відсутністю фінансування, залишається ряд проблем, пов’язаних із благоустроєм селища - придбання та встановлення у селищі контейнерів для збору сміття, на необхідності чого наголошував майстер з благоустрою КП «Аква» та депутат селищної ради – Петро Стадник, що дозволило б покращити санітарний стан селища та модернізувати роботу комунального підприємства, ремонт громадських вбиралень, ліквідація стихійних сміттєзвалищ, підготовка селища до осінньо-зимового періоду (зокрема, необхідність придбання солі та заготівлі піщано-сольової суміші) тощо, на що загалом потрібно близько 364 тис.грн.

Крім того, дуже гостро у селищі стоїть проблема безпеки жителів та дотримання громадського порядку, вирішенню яких частково сприяло б влаштування системи відео нагляду на вулицях селища. За попередніми підрахунками фахівців, влаштування системи відео нагляду у Володимирці може коштувати селищному бюджету близько 500 тис.грн. Зазначене питання вже обговорювалося на трьох останніх сесіях ради, проте, як бачимо, все ще не передбачено коштів навіть на розробку необхідної проектної документації, на що потрібно лише близько 30 тис.грн.

Варто також згадати про доцільність фінансової підтримки селищною радою діяльності у селищі Територіального сервісного центру № 5644 регіонального сервісного центру МВС України в Рівненській області (колишній «МРЕВ ДАІ»), адже значна частина плати за надання послуг цим центром надходить до селищного бюджету. Від Центру до селищної ради надійшло клопотання про надання субвенції на утеплення приміщення, в якому він розміщений (встановлення металопластикових вікон). На такі цілі варто було б виділити з селищного бюджету 30 тис.грн., адже цілком ймовірним є перенесення роботи Центру з Володимирця у населений пункт, де на його утримання потрібні будуть менші кошти. Наразі цілком ймовірним є його розміщення у м. Вараш, внаслідок чого селищний бюджет втрачатиме десятки тисяч гривень щороку.

За результатом проведеного обговорення, депутатами все ж було прийняте рішення про внесення змін до селищного бюджету. Внаслідок його прийняття, зважаючи на те, що на сьогодні у селищному бюджеті вже передбачено по 10 тис.грн на підтримку діяльності кожної з православних релігійних громад селища, на фінансування Свято-Миколаївської та Свято-Успенської парафій селища Української православної церкви спрямовано загалом по 120 тис.грн. (на кожну), в той час як для Свято-Варварівської та Свято-Анастасіївської парафій передбачено лише по 10 тис. грн.

Підтримка діяльності одних релігійних громад селища у обсязі 120 тис. грн., а інших лише 10 тис. грн., за умови наявності їх письмових звернень про фінансування в однакових обсягах, що мало місце під час останньої сесії селищної ради, а також неврахування аналогічних потреб інших релігійних громад селища є свідченням надання незаконних переваг одній релігії, віросповіданню чи релігійній організації щодо інших. Зазначене й стало однією з причин накладення селищним головою «вето».

Крім того, прийняте рішення про внесення змін до селищного бюджету порушує встановлені законодавством вимоги щодо його збалансованості та цільового використання коштів – станом на 10 липня цього року перевиконання доходної частини бюджету, за рахунок якого планувалося додаткове виділення коштів, було відсутнє, що унеможливлює здійснення будь-яких додаткових видатків, а на підтримку релігійних громад селища спрямована сума коштів, більша від тієї, що передбачена відповідною бюджетною програмою.

На сьогодні дія спірного рішення про зміни до бюджету зупинена розпорядженням селищного голови, а саме рішення буде повторно розглянуте на сесії ради 27 липня.

 

Варто також згадати, що дуже емоційно пройшло обговорення змін до селищного бюджету також на попередній сесії ради, що відбулася у червні, в тому числі, щодо фінансової підтримки діяльності релігійних громад.

Тоді свої пропозиції щодо розподілу коштів підготували «бюджетна» комісія депутати ради і селищний голова.

Також до селищної ради надійшов ряд звернень (від органів влади, жителів селища, релігійних громад тощо) щодо фінансування з селищного бюджету тих чи інших ініціатив.

«Бюджетною» постійною комісією ради, яку очолює депутат Оксана Клімук, зважаючи на обсяг вільних коштів, було запропоновано передбачити у бюджеті кошти на будівництво закритого дощового колектора по вулиці Повстанців, благоустрій селища, в тому числі придбання контейнерів для збору сміття, надання субвенції територіальному сервісному центру МВС у смт Володимирець на заміну вікон (на звернення Центру) та матеріальної допомоги на лікування жителям Володимирця, хворим на хронічну ниркову недостатність, які потребують курсів програмного гемодіалізу (всього - 20 тис.грн.) та 110 тис.грн. Свято-Успенській релігійній громаді селища на поточний ремонт храму.

Депутат селищної ради Оксана Бульботка підтримала пропозицію «бюджетної» комісії щодо виділення коштів на влаштування дощового колектора по вулиці Повстанців та на матеріальну допомогу на лікування жителям селища, та, водночас, замість здійснення інших видатків, запропонувала виділити 1,270 млн.грн. на реалізацію проекту «Реконструкція штучної водойми з благоустроєм прилеглої території в парковій зоні смт.Володимирець Рівненської області» (загальна вартість робіт - близько 4,520 млн.грн.).

Селищний голова звернув увагу депутатів на те, що у разі фінансування робіт з будівництва дощового колектора по вулиці Повстанців, доцільно передбачити також близько 400 тис. грн. на подальший ремонт дороги по цій вулиці.

Також селищним головою були внесені пропозиції про виділення коштів на ремонт дороги по вулицях Х.Хуткого та Новій (від жителів цих вулиць надійшли звернення щодо їх готовності прийняти фінансову участь у виконанні таких робіт), придбання та встановлення у центральній частині селища біо-туалетів та виготовлення додаткових лавочок для глядачів масових культурних заходів, що відбуваються у селищі, розробку проекту щодо влаштування відео нагляду на вулицях селища, благоустрій території за приміщенням районної бібліотеки (на умовах співфінансування робіт суб’єктами господарювання).

За результатом обговорення, було прийнято рішення підтримати пропозицію депутата Оксани Бульботка, а також профінансувати ремонт дороги по вулиці Нова.

У такий спосіб було розподілено 3,510 млн. грн. бюджетних коштів – практично весь обсяг перевиконання доходної частини селищного бюджету за 5 місяців цього року, наслідком чого й стала відсутність у бюджеті коштів, які можна було б спрямувати на ті чи інші напрямки у липні.

Маємо надію, що розподіл коштів селищного бюджету все ж здійснюватиметься ефективно і, в першу чергу, в інтересах їх власника - громади селища…

Людмила БЛИЩИК
 

У вас недостатньо прав для коментування.