HomeНовиниВ РайоніШкола мистецтв чекає талантів

Школа мистецтв чекає талантів

( 0 Votes )

 

Про те, що Володимирецька дитяча музична школа передає творчу естафету однойменній дитячі школі мистецтв, широкому читацькому загалу стало відомо з публікації «Запрошує школа мистецтв», вміщеній у «ВВ» за 22 червня. Над тим, як оновити цей дитячий заклад, тривалий час міркували у райраді й РДА. По-справжньому болючою була ця тема для педколективу музшколи.

І ось – газетна публікація поставила всіх нас перед фактом, що вже звершився. Що саме відбулося «за кулісами» реорганізаційного процесу, у майже рекламній статті не повідомлялось. А тим часом у подальшій долі нашого «Будинку музики» поєдналися інтереси райради, РДА, відділу культури та туризму, управління освіти, молоді та спорту, музичної школи й Будинку школярів та юнацтва. Тож пробуючи заповнити цю прогалину, кореспондент «ВВ» запросив до розмови завідуючу відділом культури та туризму Володимирецької РДА Людмилу БОСИК.

– Людмило Василівно! Не так давно у «ВВ» з’явилася публікація про дитячу школу мистецтв у нашому районі, в яку реорганізується нинішня музична школа. З публікації випливає, що вже прийнято відповідні рішення на рівні райради, РДА й відділу культури і що внаслідок реорганізації зміниться не лише назва музшколи, а й звичний формат навчання. Що це практично означає? З чого виходили ініціатори реорганізації і що конкретно нею передбачається?

– Насамперед відмічу, що це не реорганізація, а просто зміна найменування навчального закладу з розширенням наявних у ньому видів навчання. Усе це робиться згідно з чинним законодавством. Але перш ніж розпочати роботу, ми провели моніторинг і вивчили вподобання та потребу дітей. При цьому виходили з сучасних вимог до естетичного виховання.

Звісно, для нас це новина. А от у найближчих сусідів із Зарічненського й Рокитнівського районів, та й загалом по Україні, ці напрямки навчання давно стали звичними, хоча фінансуються з місцевого бюджету. Виступивши перед депутатами районної ради, ми обґрунтували свій проект, і після детального вивчення обопільно прийшли до рішення: дати «добро» ідеї. За розуміння і підтримку щиро дякую депкорпусу райради, бо впевнена, що соціум Володимиреччини незабаром одержить від цього моральні й етичні дивіденди.

– Що являтиме собою школа мистецтв за задумом її засновників? Які завдання вона ставитиме перед собою, кому підпорядковуватиметься і за якою програмою проводитиметься навчання?

– Сьогодні в країні активно проводиться децентралізація органів влади, напрацьовується законодавча база під майбутні зміни суспільства, й окремим пунктом значиться діяльність позашкільних навчальних закладів, зокрема шкіл естетичного виховання. Як втіляться ці проекти на місцях, залежить від нас усіх, бо масштаби вивчення, узагальнення та напрацювання власного досвіду – то і є прямий шлях у майбутнє установи, до результату, який здобудемо внаслідок змін, що сталися. Маємо і думати, і готуватися до цього.

А основним завданням діючої музичної школи було й залишається залучення талановитих обдарованих дітей до навчання за різними напрямками мистецької освіти. Не останню роль у формуванні особистості відіграє телебачення, тому зявляються нові формати телепрограм, дитячі талант-шоу. У нашому районі теж багато здібних дітей – от і розвиваймо їхні таланти. Як і будь-який державний навчальний заклад, працюватимемо за програмою, розробленою  Міністерством  культури. А щодо галузевого підпорядкування, то ніяких змін не станеться. Школа мистецтв залишиться комунальним закладом Володимирецької районної ради, а відділ культури та туризму Володимирецької райдержадміністрації – органом галузевого управління.

– Оскільки Володимирецька ДШМ створюється на базі дитячої музичної школи, то яка школа мається на увазі: тільки Володимирецька ДМШ чи й Рафалівська теж?

– Безумовно, основою школи мистецтв буде Володимирецька дитяча музична школа з її кадровим потенціалом, матеріальною базою та наявним приміщенням. Але заклад, як уже зазначалося, не створювався, а просто перейменований рішенням районної ради. Нині згідно з чинним законодавством проводиться його перереєстрація як юридичної особи.

– Свого часу висловлювалися припущення, що створення школи мистецтв втягне в реорганізаційний процес Володимирецький БШЮ. Якщо так, то чи узгоджено на сьогодні позиції відділу культури й управління освіти? Яким чином буде використано приміщення БШЮ і чи не матиме це негативного впливу на діяльність музичної школи і на стан позашкільної роботи з дітьми?

– Ви так висловилися –  «втягне». Мимохіть думається про якусь майже авантюрність замислу. Але насправді це не так. На рівні району вже давно стоїть питання по згаданому вами закладу. Тож на сьогодні вивчається можливість передачі майнового комплексу БШЮ у користування школі мистецтв. Це приміщення – з актовою залою, танцювальним і додатковими класами. Воно добре пристосоване для роботи з дітьми. Сама ж музична школа, ви про це добре знаєте, настільки переповнена, що в ній немає де проводити індивідуальні заняття.

Нові напрямки навчання – це групові заняття з десятьма учнями водночас. Для цього вкрай потрібні додаткові класи. А питання реорганізації, ліквідації чи якихось інших юридичних змін Володимирецького БШЮ стосується багатьох структур влади: районної ради, управління освіти, фінансового управління і селищної громади. Маємо спільно напрацювати робочу карту цього процесу, врахувавши всі можливі ризики.

– З публікації, що з’явилась у «ВВ», напрошується висновок, що робота у школі мистецтв передбачатиме оволодіння ударними інструментами, академічним й естрадним вокалом, народними інструментами, хореографією, образотворчим і театральним мистецтвом, але чомусь не згадуються фортепіано, баян, акордеон і гітара. Чи означає це, що внесено суттєві корективи у роботу музичної школи, і чи є на сьогодні необхідний для такої суттєвої реорганізації кадровий потенціал?

– Сталося одне з двох: або не зовсім чітко висловились автори згаданої статті, або ви щось неправильно зрозуміли. Базовою у роботі школи мистецтв вважаємо музичну школу, інакше кажучи – музичний напрямок позашкільної освіти. І вже цьогоріч відбувся набір учнів, які навчатимуться грі на фортепіано, баяні та акордеоні, духових інструментах, скрипці і бандурі. Набір, до речі, проходив на конкурсній основі і вже зареєстровано 74 заяви.

Навчання у класах сольного співу та ударних інструментів – це додаткові музичні напрямки. А щодо хореографії, образотворчого і театрального мистецтва, то для нашого району це нові види естетичного навчання, і ми тільки розпочинаємо цю роботу. Кадровий потенціал для цього є. Молоді фахівці з вищою освітою вже готові працювати з обдарованими дітками, розвиваючи здібності і таланти нашого краю.

А загалом має створитися сучасний дитячий заклад, в якому значно поглибляться і розширяться можливості займатися всіма видами мистецтв. Синтез різних їх видів, їхнє взаємопроникнення і взаємозбагачення поєднає в собі академічні, народні та сучасні форми різнобічного мистецького розвитку дитини. А з часом з’являться нові відділи та відділення – і новостворений дитячий заклад вбере і поєднає у собі найкращі традиції краю, набутий педагогами досвід у вихованні та їхню мудрість у набутті технічної майстерності.

  Зацікавтеся, будь ласка, досвідом уже існуючих подібних установ. Такої інформації достатньо в інтернеті. І тим самим знімуться ваші нинішні сумніви та побоювання. Але зверніть увагу й на сумний досвід, що вже проявився. Через байдужість і пасивність чи то громад, чи то влади ряд шкіл естетичного виховання закрилися. Причини загалом відомі – недофінансування або реорганізації. Ми ж намагаємося зберегти і розвинути важливу для нас дитячу культурну установу.

– Чиїм  коштом утримуватиметься Володимирецька ДШМ і якою у її кошторисі буде частка батьківських грошей?

– Як і дотепер, джерелами фінансування залишатимуться районний бюджет і батьківська плата. При цьому стосовно музичного напрямку суттєвих змін не станеться, а батьківська плата за навчання збільшиться пропорційно збільшенню заробітної плати педпраціників. Пророблено великий об’єм економічних розрахунків, у яких враховано і бюджетні ресурси громади, і фінансові можливості середньостатистичного жителя району, і нормативні вимоги чинного законодавства.

На даний час педагоги, які працюють в установі, отримують зарплату з батьківських коштів. А от класи хореографії, образотворчого і театрального мистецтва, на жаль, комерційні, і зроблений по них розрахунок включає витрати на заробітну плату вчителів та часткову оплату комунальних і господарських послуг.

Уже оголошено набір учнів на навчання – і батьки відреагували миттєво: приводять дітей та пишуть заяви на вступ до школи. Багато телефонних дзвінків. І приємно, що звертаються не тільки володимирчани, а й мешканці всього району. Може, на противагу  прикрій  криміногенній ситуації, може, у зв’язку з проголошеною у країні проєвропейською орієнтацією, але тенденція до естетичної освіти міцнішає.

– А як на зайнятості працівників культури й освіти позначиться вказана реорганізація, тобто скільки робочих місць буде створено і скільки – ліквідовано? У чому вигода перетворення музичної школи у школу мистецтв?

– Навчальний процес Володимирецької дитячої школи мистецтв забезпечуватиме нинішній педколектив музичної школи. З вересня він розшириться за рахунок молодих педагогів по класу вокалу, хореографії, образотворчого і театрального мистецтва. І для прикладу можна відмітити, що на роботу у школу повертається Анна Гайдук, колишня наша учениця, яка закінчила Рівненське музичне училище по класу скрипки. Вигоду з проробленої роботи, вочевидь, матимуть усі вихованці нашої школи.

– Чи варто з ваших, Людмило Василівно, слів робити висновок, що у Володимирецькій ДШМ передбачається надання випускникам спеціальної мистецької освіти з врученням свідоцтва державного зразка?

– Саме так. І в цьому й полягає перевага навчання у школі мистецтв перед заняттями у гуртках чи приватних студіях. Усі бажаючі зараховуються на шести- і восьмирічну форму навчання залежно від обраного навчального напрямку. А по закінченні школи випускники отримуватимуть свідоцтво державного зразка.

– З самого початку усього бажаного не охопиш. Але чи можна вже зараз говорити про перспективи ДШМ і якими вони вбачаються?

– У перспективі школа мистецтв стане центром естетичного розвитку Володимиреччини, а водночас – першою і важливою сходинкою для розвитку юних обдарувань. Наші вихованці вже мають чимало досягнень навіть на міжнародних конкурсах. Тож і надалі докладатимемо зусиль, аби найкращі з них представляли свій заклад на конкурсах усіх рівнів, фестивалях і талант-шоу.

Наші випускники могтимуть продовжувати навчання за обраними напрямками у вищих мистецьких навчальних закладах. Тим самим вони отримуватимуть улюблену професію на все життя. А ще зауважу, що при розширенні фахових дисциплін зростуть і можливості учнів. Таким чином творитиметься культурний кадровий потенціал району. Нині ж ідея до втілення – створити  заклад, у якому грають, співають, танцюють, малюють, і всі – педагоги і діти – роблять це з задоволенням.  

 Тож дякую вам, Олексію Остаповичу, за інтерес до нашої діяльності і за вболівання про можливі її наслідки. А ще запрошую частіше відвідувати оновлену школу мистецтв самому, з сім’єю та колегами. Усім мамам і татусям, не байдужим до долі дітей, наша розмова, сподіваюся, буде цікавою. Тож скористаюсь нагодою і пораджу діткам віком від семи років не боятися йти навчатись у Володимирецьку дитячу школу мистецтв. Додавши ваш талант до нашої професійності, ми неодмінно отримаємо сузір’я нових зірочок.

До зустрічі!

 

Записав Олексій ГОРОДНИЙ.

 

У вас недостатньо прав для коментування.