HomeНовиниВ РайоніТорти-шедеври Лілії Пашко (+фото)

Торти-шедеври Лілії Пашко (+фото)

( 0 Votes )

 

Для Лілії Пашко із Заболоття кондитерська справа – це більше задоволення, ніж прибуток. Жінка з дитинства любила випікати та готувати, а  2 роки тому вперше спробувала пекти на замовлення.

 Сама Лілія родом з міста Володимир-Волинський Волинської області. Приїхала до Заболоття більше 25 років тому. Тоді її направили працювати у село за розподіленням у місцевому садочку. Спочатку була вихователем і музичним керівником, а з часом стала і завідуючою.

Чотири роки тому пішла на пенсію. Оскільки 47-річна пані Лілія звикла до більш рухливого способу життя, то просто сидіти дома не змогла. Тоді почала в'язати на замовлення, бо вміє це робити ще з 6 років. Але з часом ця справа стала невигідною, нитки дуже дорого коштувати, а дерти високу ціну з людей не хотілося. Та й зір був вже не той.

Після в’язання зацікавилася випіканням тортів та короваїв. Жінка практично самоучка, бо усі ідеї, поради та рецепти вишукувала в Інтернеті. Спочатку  прикрашала роботи білком, пудрою, а потім навчилася працювати з  мастикою. Робить її з такого кондитерського засобу, як маршмеллоу (жувального зефіру). Найперше –  розтоплює його на водяній бані, потім замішує з пудрою, робить потрібний колір, а тоді ліпить все, на що здатна власна фантазія або ж замовляють люди.

Її роботи сьогодні часто можна помітити на місцевих (і не тільки) весіллях, ювілеях, хрестинах. Комусь до вподоби квіточки, листочки з мастики, комусь – фантастичний малюнок, а комусь – герої улюблених мультфільмів. Головне – це вміти фантазувати.

Я саме застала майстриню за випіканням. У неї в той момент була відповідальна справа – окраса короваю. Розповідаючи мені про своє хобі, вона ретельно ліпила квіточки для весільної хлібини. Сама жінка, жартуючи каже: «Ось так я граюся, коли прикрашаю кондитерські вироби».

Наскільки прибутковою сьогодні є ця справа, пані Ліля сказати не змогла. Бо інколи буває одне замовлення у місяць, а деколи – 2 в тиждень. Та кондитерці не стільки важлива фінансова складова цієї справи, як розвиток власної уяви і те задоволення, яке вона отримує від випікання.

Для свого чоловіка жінка випікає не часто. Каже, що він не дуже ласий до солодкого. Хоча завжди підтримує її, коли щось не виходить, вміє і покритикувати, сказати що вийшло гарно, а що не дуже. Майстриня до цієї критики тільки прислухається, і старається зробити все якнайкраще.

1 кілограм короваю нині в пані Лілії коштує 90 гривень, вартість торта за 1 кг – 100-120 гривень, в залежності від ваги всього виробу. Якщо вага торта більше 3 кг – вартість 100 грн., менше 3 кг – 120 грн. Кондитерка зазначає, що ціни на інгредієнти сьогодні дуже піднялися. Можливо, через те, що випікання на замовлення стало досить популярним, і часто випікати самому просто не вигідно. Так, наприклад, щоб спекти 1 кг торта з мастики, варто закупити самих лише інгредієнтів не менше ніж на 80 гривень.

Найбільше Лілія любить випікати вночі, коли в будинку абсолютна тиша. Тоді тихенько включає телевізор і сідає творити. Каже, над замовленнями з фото набагато легше працювати ніж власноруч прикрашати. Тут головне ще вміти правильно зрозуміти, що хочуть люди.

Сьогодні найчастіше замовлення роблять тутешні мешканці Заболоття та жителі Варашу. Хоча було й таке, що її роботи їхали у Рівне.

Розлучатися з диво-тортиками та красивими короваями їй зовсім не важко. Каже, навпаки, приємно, що людям подобається її краса, і вони хочуть бачити ці смаколики на найважливіших подіях свого життя.

 


 

Ольга ПЕШКО.

Фото автора.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.