HomeНовиниВ РайоніЖнивують фермери (+фото)

Жнивують фермери (+фото)

( 0 Votes )

Жнива у зеніті. Скрізь непогано вродили зернові. У фермерському господарстві ТзОВ «Рівень-Агро» фермера Івана Підлісного з Любахів поля засіяні сортом жита німецько-голандської селекції. Як і овес, теж елітної репродукції.

При мені комбайн зробив дві короткі загінки – і бункер місткістю 6100 кг заповнив кузов вантажівки вівсом по самі борти…

Перші паї, взяті в оренду в людей, – а це приблизно 120 га – любахівський фермер «на пробу» засіяв не лише зерновими. В структурі посівів – жито, овес, соняшник та навіть розторопша лікарська.

Перші тонни зібраного врожаю підуть на податки та в оплату за найману техніку. Планує у числі перших розрахуватися і з своїми пайовиками. В соломі селянам теж не відмовляє: хочеш – збирай. А взагалі-то солом’яна січка-мульча – чудове природне добриво-органіка під майбутні посіви…


Хліб іде…

Найвідповідальніша пора – жнива. Гул комбайнів у полях щемом відзивається у серці кожного, хто хоч сотку землі засіяв зерновими. Тепер настав час збирати урожай. І хоча в нашому районі зернозбиральних комбайнів вдосталь, вистояти в черзі змушений кожен. Комбайнери – чесний щодо черги народ.

– Почекайте, хлопці, – просить власник «степового корабля» Олександр Антонович, – он дядько з самого ранку жде. Викошу йому і приїду…

За Володимирцем, на Бурках і до мікрорайону Аеродром, ходить чотири зернозбиральні комбайни. За ними – невеликими групами люди. Гарячий сезон жнив у селі.


 

1 серпня 2017 року розпочалися вони і у фермерському господарстві Івана Підлісного, що в Любахах. Вранці із Хмельниччини сюди доставили потужного «Клааса» з десятиметровою жаткою. Зразу «гість» приступив до роботи. Розповідає господар поля Іван Підлісний:

– З 11 години ранку до обіду під Лозками цей потужний зернозбиральний комбайн уже впорядкував 11 гектарів. Для журналістів спеціально завтра проведу маленький семінар на рахунок жита німецької селекції. Хочу сказати, що воно не є генномодифікованим. Сортове, гібридне і добірне. Аж серце радується, коли потоком зерно пливе. Площа під цим житом займає близько 50 гектарів. Не жито – еталон зернових. Якщо захочете побачити його ближче, то в Олізарці крайня хата, там живе родичка моєї дружини. Вона пізно посіяла це жито. Сусіди казали родичці, що з насінням її, мовляв, обманули. То підіть зараз і подивіться на те жито. Не жито, а золото. Справжнє золото. І нас перші намолоти порадували. Але про врожайність будемо говорити, як буде вал. Поділимо-побачимо, як ми спрацювали в цей рік.

Завтра будемо косити зернові за Любахами, ближче до Володимирця. Звичайно, хвилююся. Ці жнива для мене як народження дитини. А щодо комбайнів… я маю власного комбайна. Але його віддав брату – хай справляється на своєму полі. А собі через фірму виписав цю махину. Славна техніка! Надворі зараз до сорока градусів, спека, а в салоні комбайна прохолодо, працює кондиціонер. Покатався на ньому – наче якесь відкриття зробив. Додам. Оплата найманому комбайнеру йде за кожен скошений гектар.

Прошу тільки одного – хорошої погоди, аби вчасно зібрати хліб…


У кожного поля сьогодні свято. У кожної діляночки, на яку гостинно і власно заходить комбайн, іменини – жнива. Під негучний робочий гул жатка забирає перед собою застиглу хвилю колосся і залишає зернозбиральний агрегат замість себе золотаві доріжки соломи. Сьогодні сотка скошеного жнива коштує від 18 до 23 гривень. Ось він, хліб!

Щоб не говорили, а з двох мішечків насіння, розсіяного на 15 сотках, взяти 10-15 мішків – це щось значить. І солома своя. За жниварями іде прес. Пресує солому у тюки. За один тюк пресувальники правлять 5-7 гривень.

…У напрузі тримають жнива села і селища країни.

– Усі поспішають впорядкувати жнивне поле, допоки стоїть хороша погода: і в індивідуальному секторі, і в громадському, – коментує начальник відділу економічного та агропромислового розвитку РДА Марія Кривко. – Сьогодні приступили до зернозбирання хлібороби з Любахів («Рівень-Агро») і ДПДГ «Городецьке» з Городця. Господарствам району потрібно зібрати зернові на площі близько 2 тисяч гектарів.

Г. Штерн

На фото автора:

Йдуть жнива

 

У вас недостатньо прав для коментування.