HomeНовиниВ РайоніУвага - грип!

Увага - грип!

( 0 Votes )

ГРИП старий як світ, і скільки існує людина - це його вічний супутник, до того нещадний, який забрав з планети Земля не один мільйон життів.

На жаль, ефективного заслону цьому захворюванню поки що немає.

 

Грип - це гостре вірусне захворювання, яке характеризується коротким інкубаційним періодом, вираженою інтоксикацією, схильністю до бактеріальних ускладнень. Відомо три типи вірусів, які викликають грип - А, В і С. У природних умовах вони надзвичайно швидко змінюються, ось чому людина, яка перехворіла на грип, не може виробити стійкого імунітету до цієї хвороби. Вірус типу А є причиною майже щорічних спалахів хвороби.

Грип відноситься до захворювань, що носять сезонний характер і проявляється в холодну пору року.

Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні, розмові), передасться від хворої людини здоровій. Вірус, який проникає в організм людини, оселяється на слизових оболонках верхніх дихальних шляхів (порожнині рота, глотки та носоглотки). Хвороба починається раптово - з підвищення температури, ознобу, з'являється загальна слабкість, головні болі, особливо в області лоба, рідкі об мороки, болі в очах, посилюється потовиділення, нежить, чхання, у горлі суко, голос набуває хриплуватого відтінку.

Якщо максимум на третій день не настає полегшення: ніс як і раніше забитий, температура уперто підвищується до 40 градусів, б'є сухий кашель, з'явилася задишка, почали боліти серце або вуха - виходить, у вас уже не ГРВІ, а дещо гірше. ІЦо саме - ангіна, пневмонія, грип, дифтерія, отит - скаже тільки лікар.

Грип може протікати без нежиті, без кашлю і без підвищення температури, але затяжний стан хворого може бути тяжким.

Коли вже людина захворіла на грип потрібно:

-          ізолювати від здорових людей

-          положити її в постіль

-          викликати лікаря додому

Грипозний хворий повинен знаходитись в (окремій кімнаті. Якщо немає такої можливості то постіль хворого відділити ширмою.

Незабудьте: у хворого повинен бути окремий рушник, посуд, носові хусточки. При чханні або кашлі хворий повинен закривати ніс і рот носовою хустинкою.                  

Мати, хвора на грип, при годуванні дитини повинна закривати рої і ніс марлевою пов'язкою, додержуватись суворої чисЛоти. Пов'язку необхідно

щоденно прати і прасувати, частіше провітрювати кімнату. Посуд хворого і речі догляду миють 2% розчином хлораміну, обливають кип'ятком.

Грип небезпечний своїми ускладненнями для маленьких дітей. Оберігайте дітей від грипу, не допускайте спілкування з хворими. Не пускайте своїх дітей у сім'ї, де є хворі на грип. Коли діти захворів не пускайте до школи, в дитячий садок.

Хворий на грип мусить зберігати спокій, не порушувати встановленого лікарем режиму, щоб уникнути ускладнення захворювання.

Ліки від природи:

Тим, хто впевнений, що краща профілактика грипу - народні методи, важливо врахувати, що застосовувати більшість із них треба не в останній момент, а за 2 місяці до епідемії, тобто вже зараз. Перед усім - це споживання цибулі, часнику, буряка, лимонів, смородини , малини, шипшини.                                                                     

Вранці й на. ніч корисно полоскати горло настоями ромашки, календули, шавлії, розчином фурацидіну, соди.

Інгаляції: 1 ст.л. олії, 1 ч.л. соди, 1 ч.л. меду, три часточки дрібно нарізаного часнику залити 1 склянкою окропу, відвар подорожника, розчинена таблетка валідолу, бальзамами, ефірними маслами.

Полоскати горло розчином фурациліну, соди, відваром кори дуба.

При застуді потрібно побільше їсти часнику, цибулі, дихати їхніми фітонцидами, на ніч пити чай з медом, малиною, листям м'яти, чорної смородини, суниці. Корисно пити трав'яні потогінні чаї з листя та цвіту липи, багна з лимонним соком чи скибкою лимона.

Для профілактики застудних захворювань рекомендується приймати лимонне масло.

Нежить та риніт можна вилікувати за допомогою лимонного соку, закапувати його у ніс 4-5 разів на день.

Лікуйте г.рип до кінця та пам'ятайте: це далеко не безневинне захворювання й ті хто переносить його на ногах, мають більше шансів одержати ускладнення з боку серця, легень, нирок.

Дотримуйтесь цих правил та не забувайте крім ліків приймати великі дози вітаміну С, соків, чаїв, Ви легше перенесете хворобу та скоротите її тривалість.

 

У вас недостатньо прав для коментування.