HomeНовиниВ РайоніНові тести на водійське посвідчення: Що змінилось

Нові тести на водійське посвідчення: Що змінилось

( 0 Votes )

 

Уже місяць як працює нова система екзаменування на отримання посвідчення водія.

Інтернет бурлив здогадами та домірковуваннями – як же воно буде? Одні писали про «плюс 5 питань за кожну помилку», інші обурювались, що система все одно викидає питання, які не стосуються твоєї категорії.

Начальник територіального сервісного центру №5644 у Володимирці Микола Шершун поділився інформацією про те, як нововведення працюють на практиці.

Миколо Степановичу, розкажіть, будь ласка, про нову систему екзаменування. Власне кажучи, в чому її новизна?

Підхід той самий. 20 питань, плюс право на 2 помилки. Комп’ютер сам обирає білет. Новизна – в питаннях. Якщо стара система об’єднувала в собі неактуальні питання, тобто такі, що стосувались недіючих ПДР, то нова включає лише діючі ПДР.

Правила дорожнього руху постійно змінюються. Актуальні дані  відображатимуться в системі в момент набуття їх читтності?

Так, на відміну від старої системи, нова система буде оновлюватись актуальними ПДР. Якщо раніше студенту треба було вчити старі правила через недосконалість системи, бо може в білеті трапитись таке питання, то тепер це зайве. Також в новій системі багато питань саме на логіку і навіть є питання, які не стосуються самих правил ПДР. Одного разу студенту, що здавав іспит на категорію С, трапилось питання про види мастил. На категорії С і D взагалі багато питань по технічному стану і будові автомобіля. Найпопулярніша ж категорія – це категорія В.

Як взагалі можете прокоментувати сьогоднішній рівень знань людей, що прийшли до вас здати іспит на знання ПДР?

На жаль, позитивної тенденції немає. Люди просто зубрять правильні відповіді. Не розв’язують ситуацію, не намагаються зрозуміти, чому саме ця відповідь є правильною, а просто зубрять – який пункт буде вірним. Це різні речі. Бо на дорозі в реальних умовах водію треба обрати не правильний пункт з відповіддю, а оперативно та вірно реагувати на ситуацію. А виходить так, що студенти зайшли на сайт головного сервісного центру МВС України, там є тести на знання ПДР. Вони створені, щоб у віртуальному варіанті тренувати знання теорії, а не вчити вірні відповіді. Студент 2-3 дні посидить на тих тестах і вже відповіді знає. Сяде за кермо – та чи далеко він доїде, здавши іспити на тренажері і не розуміючи алгоритму своїх дій у реальних ситуаціях, які щохвилини трапляються на дорогах?

Чи введена в дію онлайн-трансляція здачі іспитів?

У Рівному, Дубні, Сарнах відео-камери вже встановлені. Ми поки їх не маємо. Думаю, скоро теж отримаємо.

Скільки людей вже тестовано за новою сисемою?

Можу тільки сказати, що зі 140 перших студентів, які складали іспит за новою системою, вдало склали 105… Тим, хто не зміг пройти тести з першого разу, надається спроба перездачі. Це коштує 26 гривень, якщо перездача іспиту з теорії. І 13 гривень перездача навичок водіння.

Знаю, що тепере посвідченя водія уже не довічі, а мають свій строк дії, так?

Так, раніше посвідчення мало строк дії 50 років, тепер – 30. Щоб його заново отримати, треба мати при собі діючу медичну довідку встановленого зразка, паспорт і ідентифікаційний код. До речі, чистий обмін посвідчення коштує 201 грн…

 

Стало цікаво для себе, що ж то за нова система така. З першого разу зайти на сайт не вдалося. Сторінка не завантажувалася. Зареєструватись через соціальну мережу не вдалося взагалі. Вискочило віконце із поясненням, що дана операція неможлива у зв’язку з тим, що додаток у режимі розробці.

Нарешті зареєструвалась (до речі, можна вказати вигадані дані). Отож, на 20 питань виділяється 20 хвилин, тут же стоїть і  таймер. Можна одразу переглянути весь перелік питань.

Пройшовши кілька разів тести, починають траплятись вже знайомі питання. Отож, дійсно, посидиш день на тестах і можна спокійно йти здавати іспит…

До речі, пощастило мені якось їхати до Вараша з інструктором по водінню від однієї з автошкіл району. Не здогадуючись про мету моєї цікавості, він все виклав як на долоні:

То не тести, то біда. Зробили ще гірше, ніж було. Обіцяли прозорі і чіткі питання, а зроблено навпаки, щоб студент ще більше плутався. Вся ця система побудована так, аби витягнути зі студента побільше грошей. Питання трапляються не по категоріям, вони мають двояке дно… Питання часто стосуються непринципового слова в ПДР. Наприклад, якщо в пункті ПДР прописане слово «біля», а не «коло», то правильна відповідь буде зі словом «біля», хоч і сенс відповіді від того не зміниться (приклад примітивний, але наглядний). Тобто все направлене на дослівне вивчення правил, а не на їхнє розуміння. Абсолютно нічого не змінилось.

Дізнавалася

Олена СТЕЛЬМАЩУК

 

У вас недостатньо прав для коментування.