HomeНовиниВ РайоніУбивці на колесах

Убивці на колесах

( 0 Votes )

Як кажуть в народі – «автомобіль це не розкіш, а засіб пересування». Автомобілі, буси, мопеди та скутери давно увійшли у наше щоденне життя і має їх у користуванні, напевно, кожна сім’я. Погано лише, коли ці помічники мимоволі стають вбивцями.

Мимоволі – тому що сам по собі ні автомобіль, ні мотоцикл не заподіюють шкоди, це стає можливим лише завдяки діям невмілих та безвідповідальних водіїв.

Статистичні дані про дорожньо-транспортні пригоди нагадують зведення з поля бою – загиблі та покалічені обчислюються тисячами за рік.

Не обійшла ця біда і наш район. Так, за даними Володимирецького відділку поліції Кузнецовського відділення ГУ НП в Рівненській області, станом на 27 грудня у 2017 році на території Володимирецького району сталося 170 ДТП.

Вивчаючи судові справи за ст. 286  КК України – порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту – пересвідчуємося, що подекуди секундна розгубленість водія, неуважність на дорозі або перехилена перед кермуванням чарка призводять до людських трагедій. Адже потерпілий в кращому разі опиняється на лікарняному ліжку, а в найгіршому – на кладовищі, а ось на горе-водія чекає кримінальне покарання.

Ось невеликі витяги лише з декількох вироків Володимирецького районного суду за 2016-2017 рік.

 

«Громадянин Л. 08 травня 2016 року приблизно о 15.25 год. в порушення вимог Правил дорожнього руху України, керуючи автомобілем «N», рухаючись зі швидкістю 80-90 км/год., що перевищує допустиму швидкість руху для даної ділянки дороги, проявив неуважність до дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням, перед початком зміни напрямку руху не переконався, що це буде безпечним та не створить перешкод чи небезпеки іншим учасникам дорожнього руху, допустив виїзд транспортного засобу за межі проїзної частини вправо по ходу руху, в результаті чого допустив наїзд автомобіля на неповнолітнього пішохода К., який рухався по правому узбіччі в попутному напрямі, не створюючи при цьому небезпеки чи перешкоди для руху автомобіля.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди пішохід К. отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці».

 

«Б. порушив правила безпеки дорожнього руху, що призвели до смерті потерпілого при таких обставинах.

17.06.2016 року, приблизно о 23 год. 00 хв., у темну пору доби, водій Б., в порушення вимог Правил дорожнього руху України, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не маючи посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб та поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, керуючи зі швидкістю 80 км/год. мотоциклом «V», який незареєстрований у встановленому законом порядку, з увімкнутим ближнім світлом фари на заокругленні дороги вправо по ходу руху, проявив неуважність до дорожньої обстановки, неправильно її оцінив, не вибрав безпечної швидкості руху і допустив виїзд транспортного засобу за межі проїзної частини вліво по ходу руху, де відбувся наїзд мотоцикла на огорожу господарства.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир мотоцикла П. отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці події, а транспортний засіб зазнав механічних пошкоджень»     

 

«Г. 14.12.2015 приблизно о 17 год. 40 хв., у темну пору доби, в порушення вимог Правил дорожнього руху, не маючи посвідчення водія на право керування транспортними засобами, керуючи автомобілем «V», без реєстраційного номеру, рухаючись зі швидкістю приблизно 100,0 км/год., що перевищує допустиму швидкість руху для даної ділянки дороги, яка становить 60 км/год., проявив неуважність до дорожньої обстановки, неправильно її оцінив, з моменту виникнення перешкоди для нього, яку він міг об’єктивно виявити, своєчасно не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу та допустив наїзд автомобіля на пішохода К, який отримав  тілесні ушкодження та  помер на місці події»

 

«Р.11 вересня 2015 року приблизно о 21 годині керуючи технічно несправним мотоциклом марки «В», незареєстрованим в установленому законом порядку, не маючи посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії та достатніх навичок керування, в темну пору доби, в порушення вимог Правил дорожнього руху, рухаючись за межами населеного пункту автодорогою зі швидкістю приблизно 100 км/год, без увімкненого світла фар, через неуважність та втрату пильності, не вибравши безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку, не впоравшись з керуванням втратив керування мотоциклом та допустив його падіння на проїжджу частину дороги. В результаті падіння мотоциклу та співударяння о тверде кам’янисте покриття пасажир мотоциклу  Б. отримав тілесні ушкодження у вигляді важкої відкритої черепно-мозкової травми, перелому кісток склепіння черепа з переходом на основу, забою головного мозку важкого ступеня у вигляді дифузного аксонального ураження, набряку головного мозку, мозкової ком, забійно-осаднених ран голови, правого плеча, кисті, крила правої клубової кисті, що в сукупності згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент заподіяння».

 

«Ф. 29 липня 2016 року, близько 22 години, керуючи автомобілем «A», рухаючись по населеному пункту, порушив вимоги Правил дорожнього руху, проявив неуважність,  не врахував дорожню обстановку, допустив перевищення допустимої швидкості руху, на заокругленні дороги вліво, поблизу житлового будинку, виїхав за межі проїзної частини вправо, де допустив наїзд автомобіля  на пішохода С., яка стояла на правому узбіччі по ходу руху автомобіля та не створювала небезпеки чи перешкоди для його руху. Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди пішохід С. отримала тілесні ушкодження, від яких померла на місці події, а транспортний засіб зазнав механічних пошкоджень»

 

«К. допустив порушення правила безпеки дорожнього руху, що призвели до смерті потерпілого, при таких обставинах.

13 вересня 2015 року приблизно о 21 годині 30 хвилин, у темну пору доби, в порушення вимог Правил дорожнього руху, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не маючи посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб та поліса (сертифіката) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, керуючи без мотошолома мотоциклом «H», з одним пасажиром С., котрий також був без мотошолома, та рухаючись автодорогою, за межами населеного пункту, поблизу с. Красносілля Вололодимирецького району зі швидкістю близько 100 км/год., яка перевищує максимально допустиму швидкість на даній ділянці дороги, проявив неуважність до дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості, дистанції руху та безпечного бокового інтервалу, при виникненні перешкоди для руху, яку об’єктивно спроможний був виявити, заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу негайно не вжив, внаслідок чого допустив зіткнення з автомобілем, котрий рухався попереду у попутному напрямку, хоча мав технічну можливість його уникнути.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир мотоцикла отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці події»

 

За кожним із цих сухих рядків юридичних документів стоять людські трагедії: покалічені та загиблі потерпілі, засмучені родини, батьки, що втратили дітей, вдови та сироти, непоправна біда, яку не відшкодувати ніякими коштами і не пригасити часом.

По кожній з цих справ судом постановлено вироки. Частина з них вже набрала законної сили і засуджені відбувають покарання, частина ще оскаржується у апеляційних судах.

Але навіть поверхневий перегляд справ свідчить, що більшості з цих трагедій можна було уникнути: не вживати спиртного або не сідати за кермо після чаркування; подбати, аби автомобіль чи мотоцикл були справними, не «гасати» з космічною швидкістю, яка доцільна хіба що на спортивних трасах, одягти шолом та дати його пасажиру, під час керування бути уважним і не надіятись на щасливий випадок, який «вивезе».

То ж сідаючи за кермо, пам’ятаймо про ці прості, звичні, але дуже важливі речі, які можуть врятувати нас та інших від біди. І тоді автомобіль знову стане не знаряддям вбивства, а засобом пересування – зручним та комфортним.

Олена ІВАНКІВ. 

ілюстрація з мережі Internet

 

У вас недостатньо прав для коментування.