HomeНовиниВ РайоніНа Володимиреччині виявлено хворих на сказ лисиць

На Володимиреччині виявлено хворих на сказ лисиць

( 0 Votes )


З початку 2013 року на Володимиреччині зафіксовано 2 випадки сказу у Городецькій та Антонівській сільських радах. Сказ виявили у собаки та  лисиці. Небезпека даного інфекційного захворювання полягає в тому, що хвороба невиліковна. На сказ хворіють не тільки дикі звірі, а й домашні тварини.

 Спалахи недуги виникають періодично, найчастіше навесні та восени. Зараження на сказ – і тварин, і людей – відбувається під час укусу, а також коли слина хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки. 

Аналізуючи причини появи бездомних (безпритульних) тварин, вважаємо, що це наслідок безвідповідального ставлення людей до «братів наших менших». Беручи в сім'ю собаку чи кота, люди не завжди співставляють свої можливості щодо утримання та догляду за тваринами. Часто терпіння вистачає лише на кілька місяців або ж рік, а потім тварині «вказують на двері». Опинившись на вулиці без щоденного родинного догляду і раціону, тварина вимушена самотужки шукати собі їжу. У великих населених пунктах таким джерелом харчів є сміттєзвалища, у малих — навколишні поля, луки, ліси. А ці природні угіддя заселені дикими звірами, серед яких, особливо в популяції червоної лисиці, вже склались стаціонарні вогнища сказу.

Останнім часом хижаки наблизились до невеликих населених пунктів, причиною чого стало зміцнення кормової бази навколо них через значне збільшення чисельності мишоподібних гризунів на неораних роками родючих землях. І тоді відбувається контакт між диким звіром — джерелом збудника сказу — і бездомною твариною, яка вже інфікована повертається до людського житла, де і стає загрозою для усіх мешканців — як людей, так і домашніх тварин. Це стверджує і статистика: основна кількість випадків сказу — бездомні (безпритульні) коти і собаки.

Ось тут і постає одне з головних завдань фахівців ветмедицини — перервати епізоотичний ланцюг: хижаки (джерело збудника) — безпритульна домашня тварина. Тому власники тварин повинні пам'ятати, що основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі м'ясоїдні (в основному — лисиці), сприяють також поширенню даної хвороби бродячі собаки, коти. Зараження сказом відбувається при попаданні слини хворих тварин на пошкоджену шкіру, слизові при покусах, подряпинах. Так, останній випадок сказу стався в с. Чаква, де скажена лисиця забігла на подвір’я приватного господарства і намагалася впіймати гуску. Це побачила господиня. Вона впіймала тварину, а чоловік господині заколов її вилами, а лисицю залишив на своєму городі, не повідомляючи нікого про даний випадок.

Від укусів свійських і диких тварин цього року в Україні померло вже десять чоловік, котрі вчасно не звернулися по допомогу до лікарів. Як ми вже говорили, збудник сказу міститься в лисиці. Її в природі ніхто не лікує, одне одному передається вірус. І коли в цієї тварини починаються клінічні ознаки, то вона втрачає страх і йде до населених пунктів, кусає свійських тварин, буває, й людей. А вірус передається тільки слиною, надходить у кров, розвивається, вражаючи нервову систему, головний і спинний мозок, а далі на людину чи тварину чекає довга і болісна смерть. Хвороба — небезпечна. Але якщо звернутися до лікарів у перші дні після укусу скаженої тварини, то життя можна врятувати, для цього є спеціальна вакцина. І насамкінець, застереження: якщо побачили неадекватну поведінку тварини (слина тече з рота, агресивність), — не наближайтеся до неї, одразу повідомляйте про випадок державні служби.


Щоб не заразитися сказом, слід виконувати такі правила:

- утримуватись від контактів з дикими та бродячими тваринами;

- виконувати правила утримання домашніх тварин, дотримуватись норм поведінки з ними;

- хворих тварин або їх трупи направляти до пунктів ветеринарної медицини для обстеження їх фахівцями ;

- не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;

- не знімати шкуру з трупів диких тварин;

- у разі укусу людей домашньою твариною слід з’ясувати ім’я та адресу господаря - це допоможе уникнути щеплень проти сказу, адже за твариною можна буде встановити ветеринарний нагляд;

- рани від укусів, подряпини, місця обслинення потрібно негайно і ретельно промити проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну пов’язку Не слід зупиняти незначну кровотечу. В цей же день необхідно звернутися до медичного закладу або травматологічного пункту, який працює цілодобово. Якщо тварина невідома, то обов’язково провадиться безумовний курс лікування антирабічними вакцинами;

- у разі пошкодження одягу, в якому була одягнута людина під час укусу, необхідно його обробити гарячою праскою - і лише після цього одяг можна ремонтувати;

- щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.


 

Матеріали до теми: 


 


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.