HomeНовиниВ РайоніСільська медицина вийде на новий рівень? (+фото)

Сільська медицина вийде на новий рівень? (+фото)

( 0 Votes )

Стан справ з сільською медициною, без перебільшення, плачевний. І не тільки у глухих селах, де з анестезії іноді лише перекис водню і таблетка парацетамолу чи спазмалгону.

Часто люди у своїх ФАПах мають змогу звернутися до свого сімейного лікаря раз у тиждень, а якщо він взяв відпустку чи захворів – то й рідше.

Приміщення сільських ФАПів виглядають дуже убого, часом там немає елементарного – бинту, перекисі водню або ж таблеток від головного болю. Що найсумніше – смертність серед сільського населення в Україні в 1,5 раза вища, ніж серед міського.

Новина про те, що у п’яти селах Володимирецького району з'являться амбулаторії, порадувала жителів району.

– Нарешті, може хоч в амбулаторії медикаменти якісь будуть. Бо часто буває, що прийдеш на медпункт купити ліки, а у них навіть елементарного нема, нарікає пані Галина, жителька Жовкинь.

Уже до кінця цього року реконструюють ФАПи під амбулаторії загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) у Заболотті, Жовкинях, Великих Цепцевичах, Більській Волі та в Рафалівці.

Нам вдалося побачити процес реконструкції фельдшерсько-акушерського пункту під лікарську амбулаторію під лікарську амбулаторію ЗПСМ у Жовкинях. Щоправда, завітали ми з самого ранку, тож хлопці тільки готувалися до роботи.

На одній із вулиць кидається в очі приміщення майбутньої амбулаторії. І хоч воно ще далеко не в належному вигляді (внутрішня частина не готова) проте ззовні частина приміщення гарно пофарбована, на території викладено бруківку.

 

 

на фото: амбулаторія ЗПСМ у Жовкинях до та після реконструкції

Мене зустрічає один із працівників. Каже, що усі роботи мають бути завершені до вересня. Місцеві подейкують: щоб встигнути зробити ремонт до зазначеного терміну, робочі часом мусять працювати у неділю.

Самі ж хлопці приїхали з Вінниці, роботи виконує генеральна підрядна організація ТОВ «Вінницька будівельна компанія». Кажуть, свою роботу виконують совісно.

Стало цікаво, а що зміниться в середині самого приміщення? За коментарем ми звернулися до головного лікаря КНП "ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РЦ ПМСД"  Олександра Волочнюка:

– Все робиться по плану. У більшості амбулаторіях реконструкція повинна завершитися у грудні цього року. Медичне начиння та устаткування тут буде згідно сучасних вимог і стандартів укомплектування амбулаторій, –  все, що розповів лікар.

– Ми ще самі фактично нічого не знаємо. Сьогодні заходили туди, всередині фактично ще нічого не зроблено, лише розплановані кабінети. Бачили віконечко, там нібито має бути реєстратура. Звичайно, амбулаторія в такому вигляді, в якому вона має бути – стане досить зручною для людей. На місці люди зможуть обстежитися, здати аналізи. А якщо буде палата для денного стаціонару, то людям вже не потрібно буде їхати у Володимирець, щоб прокапатися, –  коментує завідувач ФАПу у Жовкинях Надія Совгуть.

  У структурі реконструйованих амбулаторій мають бути оглядовий кабінет, маніпуляційний і оперативно-перев’язочний кабінети, реєстратура, фізіотерапевтичний кабінет, експрес-лабораторія, кабінет функціональної діагностики, палата для денного перебування хворих, стерилізаційна і господарча кімнати, приміщення для персоналу, туалет.

Що ж, як то кажуть, поживемо – побачимо. Хочеться вірити, що медицина у селі вийде на новий рівень. А люди отримуватимуть якісні послуги, не боятимуться звертатися до лікарів і більше дбатимуть про власне здоров'я.

Ольга ПЕШКО.

Фото автора. 

 

У вас недостатньо прав для коментування.