HomeНовиниВ РайоніПеревірка культурно-розважальних закладів Володимиреччини

Перевірка культурно-розважальних закладів Володимиреччини

( 0 Votes )

У рамках профілактичної роботи щодо попередження трагедій, пов’язаних із відпочинком громадян, на Рівненщині проводиться моніторинг та аналіз стану пожежної та техногенної безпеки культурно-розважальних закладів, зокрема нічних клубів, ресторанів та інших розважальних закладів з масовим перебуванням людей.

 Останнім часом стан протипожежного захисту такого виду розважальних закладів стає предметом пильної уваги адже через феєрверки та салюти в нічних розважальних закладах світу гинуть сотні людей. 

Так, у 2009 році сталося аж дві пожежі в нічних клубах, в яких загинуло 216 осіб. Одна з цих пожеж трапилася в столиці Таїланду, а інша – у російському місті Перм. У першій пожежі загинуло 66 осіб, а у другій – 150.

У 2003 році пожежа, яка виникла в нічному клубі The Station у найменшому штаті США Род-Айленді, забрала життя 100 людей.

 «Багатими» на пожежі у нічних клубах були також дев'яності роки попереднього століття. Зокрема, на Філіппінах у пожежі, яка сталася у 1996 році в Ozone Disco Club, згоріло 160 людей. Крім того, у 1990 році в результаті підпалу нелегального клубу Happy Land у Нью-Йорку загинуло 89 осіб.

Проте наймасштабніша пожежа сталася у нічному клубі Cocoanut Grove в американському Бостоні у 1942 році. Ця трагедія забрала життя 492 осіб.

Ще одна масштабна за своїми наслідками пожежа сталася 27 січня 2013 року. Під час проведення культурно-розважальних заходів у нічному клубі «Кісс» (м. Санта-Марія, Бралізія) виникла пожежа, внаслідок якої загинули 245 людей, 131 людину з травмами та опіками доставлено до лікарень.

Як показує досвід, найбільш поширеними причинами пожеж саме в таких закладах є: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електромережі та при утриманні шляхів евакуації, незнання обслуговуючим персоналом обов’язків на випадок пожежі використання відкритого вогню, що взагалі суперечить усім вимогам пожежної та техногенної безпеки. Нерідко відвідувачі, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, самі спричиняють пожежу, кинутим недопалком цигарки під гардину чи будь-яку іншу декорацію, який через лічені хвилини перетворить нічний заклад у справжнісіньке пекло.

 Найчастіше, трагічні наслідки траплялися, коли у приміщеннях з масовим перебуванням людей декорації та оздоблення стін шляхів евакуації виконано з горючих матеріалів, пластику, синтетичних тканин, що прикрашають підвісні стелі, стіни тощо. Усі ці легкозаймисті матеріали сприяють швидкому розповсюдженню полум’я по всій площині закладу. Предмет чи виріб, що може спровокувати пожежу, переважно трапляється серед електрообладнання, саме перенавантаження електромережі, що прокладено з порушенням правил пожежної безпеки, призводять до загорань. Зачинений у підсобному приміщенні електричний чайник чи нагрівач, не вимкнене світло, проведені тимчасові вогневі роботи, електрозварювальні вмить завдадуть лиха.

З метою запобігання виникненню таких надзвичайних ситуацій, працівники відділів та секторів Управління Держтехногенбезпеки здійснюють пожежно-профілактичну роботу в усіх нічних розважальних закладів області.

Під час таких відпрацювань особлива увага звертається на стан електрогосподарства, шляхів евакуації, наявності та працездатності зовнішнього і внутрішнього протипожежного водопостачання, інженерних систем протипожежного захисту. З керівниками та обслуговуючим персоналом розважальних закладів проведено інструктажі про дотримання правил пожежної безпеки під час масового відпочинку людей.

Так, на території Володимирецького району знаходиться 4 вищевказаних закладів, які перевірені співробітниками Володимирецького районного сектору Управління Держтехногенбезпеки у Рівненській області.

За результатами проведених перевірок видано відповідні приписи на усунення порушень та проінформовано керівників розважальних закладів про необхідність своєчасного усунення порушень у сфері пожежної та техногенної безпеки, необхідність проведення із обслуговуючим персоналом  інструктажів на протипожежну тематику, порядку застосування вогнегасників під час пожежі, проведення навчальної евакуації з приміщень закладів.

Як показують перевірки, культурно-розважальні заклади на території Володимирецького району знаходяться переважно в належному протипожежному стані, керівники об’єктів з розумінням ставляться до виконання запропонованих протипожежних заходів і не створюють жодної перешкоди працівникам Держтехногенбезпеки для огляду приміщень нічних клубів.

Враховуючи викладене вище, Володимирецький районний сектор Управління Держтехногенбезпеки звертається до мешканців району з проханням бути обережними у поводженні з вогнем. Під час відвідування нічних розважальних закладів звертайте увагу на розміщення евакуаційних виходів з приміщення, які позначаються світловими ліхтарями зеленого кольору з написом «ВИХІД» та запам’ятайте місце їх знаходження. Пам’ятайте в закладах громадського відпочинку евакуаційні виходи повинні бути завжди відчинені, а шляхи евакуації до них вільні (незахаращені). Якщо ж ви помітили порушення даних вимог то негайно повідомте адміністрацію закладу з вимогою усунення виявлених порушень. У разі ігнорування ваших зауважень, заради ж власної безпеки краще залишити цей заклад, а про дане порушення повідомте Володимирецький районний сектор Управління Держтехногенбезпеки для відповідного реагування.

Шановні громадяни пам’ятайте! Ваша безпека, безпека ваших рідних, близьких, друзів також може залежить і від Вас.

 

 

Вадим ЗВИНИК

Т.в.о. начальника РС УДІТБ у Рівненській області

старший лейтенант служби цивільного захисту


 

 

У вас недостатньо прав для коментування.