HomeНовиниВ РайоніСвято рідної мови

Свято рідної мови

( 0 Votes )


21 лютого 2000 року Генеральна конвенція ЮНЕСКО ухвалила рішення про заснування Міжнародного дня Рідної мови. Доброю традицією стало відзначати цей день і у Полицькій загальноосвітній школі. Це світле свято української мови зібрало учнів у залі, щоб прославити слово рідне, пісню українську.

 Під мелодію української народної пісні вітають гостей ведучі в українських костюмах з хлібом і сіллю на вишитому рушнику. Слово – Божий дар, його людина одержує разом із життям, яке й не уявляється без слова. Протягом життя – змалку і до останнього подиху – людину супроводжує мова.

Пізнати історію рідної сторони і рідної мови нам допомагають книги і самобутня народна творчість нашого народу: мелодійні пісні, прислів’я, загадки, усмішки, жарти.

На святі прозвучали пісні різних жанрів: історичні, колискові та жартівливі а сучасна українська пісня на слова і музику М.Катрицька «Рідна мова» у виконанні Демчук Анжеліки і Яким’юк Лесі зачепила найтонкіше і найніжніші струни кожної душі. В цю мить спадають на думку слова Великого Кобзаря:

«Ну що б здавалося, слова…

Слова та голос – більш нічого…

А серце б’ється, ожива,

Як їх почує!»

Засобами мови народ завжди висміював тих, хто недотримувався встановлених звичаїв і традицій. Діти виготовили ромашку з прислів’ями, а бажаючі зривали пелюсточку і пояснювали їх зміст.

В українській мові дуже багато загадок, їх люблять відгадувати не тільки діти, а й дорослі. Звучали вони і на цьому святі.

Український народ дуже дотепний. Він склав багато повчальних усмішок, які несуть виховний потенціал. Дотепні та веселі жарти заставили глядачів щедро посміятися.

Мова потребує постійного, повсякденного піклування. Кожен із нас повинен оберігати рідне слово. Будьмо не байдужі – ось тоді мова житиме. Нашій мові потрібен вогонь любові, потрібна духовна міць. Хто змушений дихати суржиком, нагадує людину, позбавлену чистого повітря,» - прочитали ведучі. Підтвердженням цих слів була інсценізація «Зустріч друзів». Адже, кожна людина, яка поважає себе, країну, мову, не буде калічити своєї мови, бор вихована людина говорить грамотно, красиво, навіть про найбуденніші речі, бо мова не ділиться на святкову й буденну.

Це свято ще раз показало усім що значить для кожного з нас рідна мова. Щасливі ми, що народилися серед народу з такою багатою мовою. Ми надіємося, що кожен з присутніх у цій залі від цього свята залишить у серці хоча б одну краплину до рідної мови.

Свято рідної мови підготували учні і класні керівники 4-х класів.

Бережімо рідну мову, гордо усім заявляючи: «Ми – українці. Сини та доньки рідної  землі. Ми пишаємося цим, любимо свій народ свою землю, свою мову!»

 

Свято рідної мови в Полицькій школі

 

 

Галина РИШКО,

бібліотекар Полицької ПШБ

 

У вас недостатньо прав для коментування.