HomeНовиниВ РайоніНа Володимиреччині триває "Велике будівництво"

На Володимиреччині триває "Велике будівництво"

( 0 Votes )

 

У рамках президентської програми «Велике будівництво» на території району сьогодні реалізують три значимі інфраструктурні проекти – будівництво школи в селі Озерці і дороги між селами Красносілля та Сопачів, а також реконструкція приймального відділення Володимирецької ЦРЛ.

«Ці об’єкти обирались у співпраці місцевої, районної та обласної влади і їх реалізація відповідає запиту жителів Володимиреччини», – пояснює голова Володимирецької РДА Анатолій Рижий. «Заклади освіти, дороги та медичні установи ­– це найперше, що хочуть бачити оновленим мешканці краю. Я впевнений у цьому, бо ці питання постійно фігурують у зверненнях громадян, на нарадах з представниками громадськості та органів місцевого самоврядування, під час зібрань жителів сіл та селищ».

Наймасштабніший із цих проектів – будівництво Озерецької школи, яке розпочалось ще декілька років тому. І справа не лише в цифрах – попри те, що загальна вартість проекту оцінюється у майже 69 млн. грн., а школа розрахована на 196 учнівських місць, основна його цінність у тому, що він демонструє позитивну зміну відношення держави до невеликих громад.

Село Озерці зростає і кількість дітей у ньому значно перевищує можливості старої школи, яка, до того ж, була в аварійному стані. Такі зростаючі в українській глибинці села явище поодиноке, яке, все ж, дає приклад іншим – комфорт собі і дітям можна забезпечити не лише у містах. Президентська програма підтримує такі приклади і дає посильну допомогу. Для села Озерці такою допомогою стала школа.

Кошти на реконструкцію вдалося отримати з різних джерел. Але найпотужнішим з них стала субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження РАЕС. Реалізувати проект без цих коштів було б можливо, проте набагато складніше. І все ж районна влада також не стоїть осторонь. Лише цьогоріч депутати районної ради виділили на будівництво 800 тис. грн.

Голова Озерецької сільради Олександр Федорчук переконаний, що завершення будівництва – безперечний пріоритет для усієї громади. Він розповідає, що через аварійність старої школи навчальний процес постійно переривався. Діти там мерзли і почували себе в небезпеці. Сьогодні той корпус силами громади уже знесли, тому добудувати нове приміщення до 1 вересня просто необхідно.

Загалом проект передбачає створення нового навчального корпусу, шкільної їдальні, бібліотеки з читальним залом, медичного блоку, майстерень, спортзалу. Збудують також протипожежну насосну станцію та пожежні резервуари. Для школи буде працювати власна котельня на твердому паливі, системи водопостачання з власної свердловини та системи водовідведення з локальними очисними спорудами.

Інші два проекти важать для громади не менше. Дорога Красносілля — Сопачів, загальна кошторисна вартість якої складає понад 20,1 млн. грн., зробить доступнішим для жителів сіл півночі району новий райцентр – місто Вараш. Там раніше була ґрунтова дорога, якою у період дощів могла проїхати хіба-що спецтехніка. Сьогодні шлях має асфальтне покриття.

Рішення ж про реконструкцію приймального відділення Володимирецької ЦРЛ приймали ще до пандемії і сьогодні воно бачиться надзвичайно влучним. Хороша лікарня – це ефективніша робота лікарів, кращі умови для пацієнтів та безпека усіх. Очікується, що роботи розпочнуться найближчим часом. Нині триває проектування, розпочате за кошти районного бюджету у сумі 400 тис. грн.

«Усі три об’єкти – це довгострокові інвестиції, результати яких видно вже. Президентська програма «Велике будівництво» допомагає оновити інфраструктуру нашого району, зберегти малі громади, дати змогу людям лишатись тут. І для нас це лише початок», –  резюмує Анатолій Рижий.

Відділ внутрішньої політики Володимирецької РДА

 

У вас недостатньо прав для коментування.