HomeНовиниВ РайоніЩе одна заслужена відзнака колегіуму

Ще одна заслужена відзнака колегіуму

( 0 Votes )

 28 лютого - 2 березня 2013 року у столичному виставковому центрі "КиївЕкспоПлаза" пройшла четверта міжнародна виставка "Сучасні заклади освіти - 2013". Серед 960 навчальних закладів, наукових установ, методичних центрів, регіональних і муніципальних органів управління освітою, видавництв, фондів, підприємств, бізнес-структур України, навчальних закладів та представництв із Чехії, Естонії, Польщі, Словаччини, Росії, Франції, Австрії, Італії і США, на ній було представлено і Володимирецький районний колегіум. 

Враженнями від виставки ми попросили поділитися заступника директора з науково-методичної роботи Людмилу ВОЛЧЕЦЬКУ.   

– У такому форумі колегіум брав участь уже вчетверте, – розповіла Людмила Анатоліївна. – Звичайно, презентуючи свій заклад, знайомилися зі здобутками колег в інших регіонах України і світу, а вивчаючи їхній досвід, порівнювали себе з ними. Представлені нами матеріали на конкурс у 2011 році  презентувалися за номінацією «Упровадження  у навчально-виховний процес середнього освітнього закладу інноваційних  педагогічних  технологій», і приємно, що роботу колегіуму  відзначено золотою медаллю.

– І що дають освітянам такі міжнародні виставки?

– На мій погляд, вони потрібні і дають багато. От хоча б можливість самоідентифікуватися  серед сотень подібних шкіл на Україні та за кордоном. Наш заклад представляли директор Анатолій Остапенко, учитель інформатики Роман Бортник, практичний психолог Андрій Баран і я, оскільки безпосередньо курую роботу закладу у цьому напрямі. І ми одностайні у тому, що на такій виставці можна не тільки позмагатися з найкращими закладами Європи, а й визначити власні сильні і слабкі сторони та намітити точки подальшого докладання сил. Це свого роду поштовх до нових відкриттів, звершень і досягнень.

– А за яких умов можна було взяти участь у такому заході?

– Звичайно, треба було гідно представляти заклад упродовж виставки та взяти участь у конкурсі тематичних номінацій. Велика тематична програма виставки включала семінари, науково-практичні конференції, "круглі столи" і презентації усього 167 заходів, на яких обговорювалися питання подальшого вдосконалення навчально-виховного процесу, впровадження інформаційних технологій і педагогічних інновацій та здійснювався обмін практичним досвідом роботи. Ми, скажімо, представили власну експозицію і стали учасником конкурсу у номінації «Управління та науково-методичний супровід інноваційного розвитку закладу нового типу». Цьому передувала подача матеріалів з досвіду роботи за даним напрямком.  Робота складалася з 50 друкованих  сторінок.  Рекомендації  для участі у конкурсі  ми отримали від управління освіти Рівненської ОДА.

Організатори виставки провели конкурс з ряду актуальних проблем інноваційної модернізації освіти. У тематичних номінаціях виставки на конкурс було подано 608 робіт, представлених педагогічними колективами 27 регіонів України та навчальними закладами й організаціями Польщі, Естонії, Росії, Словаччини, Італії, Австрії. Оцінювалися вони науковими інститутами Національної академії педагогічних наук України й Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України. І за відзнакою, яку ми привезли, титанічна праця всього педагогічного колективу, визнаного одним із кращих в районі й області. Особливо зримо це постає, коли згадати й інші престижні відзнаки колегіуму: диплом лауреата Всеукраїнського конкурсу «100 кращих шкіл України», Почесний диплом презентаційного альманаху «Діловий імідж України. Здобутки. Досвід. Визнання», сертифікат на використання нагороди «Визнання року - 2007», Почесний диплом учасника національно-рейтингової програми «Діловий імідж України. Національні досягнення», срібна відзнака «Визнання року - 2009» і диплом за перше місце у конкурсі «Кращий загальноосвітній навчальний заклад року» в Рівненській області. Колегіум визнано одним із кращих освітніх закладів за результатами громадської акції «Флагмани освіти і науки України» у 2009 році і нагороджено золотою медаллю другої міжнародної виставки «Сучасні навчальні заклади - 2011» та медаллю і грамотою громадської акції «Флагмани освіти і науки України» у 2012 році.

– А якщо говорити про завдання, що стоять перед українською освітою?

Тоді варто сказати таке. У документах ЮНЕСКО XXI століття оголошене століттям освіти, і при цьому йдеться про світову кризу освіти та необхідність суттєво нової її моделі. Основні напрямки реформування освітніх систем у світі – планетарний глобалізм, гуманізація і демократизація, освіти, культурознавча соціологізація та екологізація змісту навчання, технологічна інтеграція та орієнтація на безперервність освіти і її розвивальні та громадянські функції. Тільки гуманізація національної системи освіти, її переорієнтація на особистість учня, активне формування в учнів механізмів самоосвіти, саморозвитку й самовиховання посприяють подоланню кризи в освіті та повній реалізації вимог суспільства до освіти. 

 

Володимирецький колегіум на виставковому центрі

 Записала Антоніна СВІТЛИЧНА. 

 

У вас недостатньо прав для коментування.