HomeНовиниВ РайоніКонкурс наукових та інженерних досягнень «Intel ISEF»

Конкурс наукових та інженерних досягнень «Intel ISEF»

( 0 Votes )

ЗВІСНО, то була велика честь – представляти школу, район і область на такому рівні. А запросили мене на цей конкурс після перемоги на всеукраїнському форумі ’’Дотик природи’’. Навіть не уявлялися його масштаб і престижність. І лише зайшовши на сайт, зрозуміла: він стане найважчим моїм випробовуванням, адже в національному етапі  міжнародного конкурсу учнівських наукових та інженерних досягнень «Intel ISEF» беруть участь 250 найкращих проектів українських школярів.

 Свої наукові проекти представили й учасники Грузії та Румунії. Тож конкурс проходив протягом чотирьох днів у Києві і відзначався неймовірною атмосферою змагальності. 

Спочатку (Рівненщину представляли двоє учасників) готувалися постери для публічної презентації. 250 робіт розподілились у десяти секціях: біоінженерія, ботаніка, екологічна інженерія та енергозберігаючі технології, екологія та охорона навколишнього середовища, зоологія, медицина, науки про Землю, психологія, хімія та біохімія, хімічна інженерія. І я зі своєю роботою («Вплив забруднення побутовим сміттям на ріст і розвиток деревостанів через ущільнення ґрунту») потрапила до найчисельнішій секції – екологія та охорона навколишнього середовища.

  Організатори та фіналісти конкурсу у США влаштували для нас майстер-клас і поділилися досвідом, який свого часу допоміг їм перемогти на «Intel ISEF», і продемонстрували стандарти міжнародного захисту проектів. А відтак ми публічно захищали власні проекти. Спочатку до мене міг підійти кожний і розпитати про проект і його практичне значення. А потім відбулося закрите суддівство за категоріями. Тут були присутні лише учасники та члени журі. Відбулося 12 сесій згідно з персональним розкладом для кожного учасника, в якому вказувалося, на якій сесії до нього завітає хтось із журі. Мій розклад, скажімо, передбачав чотирьох членів журі. І невдовзі було проголошено 20 суперфіналістів, які повторно захищалися, виборюючи право участі у міжнародному турі.

На завершення відбувалося нагородження учасників конкурсу. Звісно, третьому місцю у своїй секції неабияк зраділа. А ще конкурс багато чого змінив у моєму житті. Знайшовши нових друзів, я отримала ще й величезний досвід і задумалась, як треба вдосконалюватись у подальшому. А найголовніше – збагнула, що треба боротись і не пасувати перед труднощами. Адже ще видатний письменник Бертольд Брехт писав: ‘’Хто змагається, може програти. А хто не змагається – уже програв ’’.

 

Тетяна ПАВЛЕНКО,

учениця Рафалівської ЗОШ 

 

У вас недостатньо прав для коментування.