HomeНовиниВ РайоніЛелеки попали у сніговий полон

Лелеки попали у сніговий полон

( 0 Votes )

Гнані природнім інстинктом, за своїм вічним календарним планом, вони прилетіли на батьківщину. А вона зустріла їх… зимою. Все заметене снігом, великим снігом. На полях він сягає півметра, а в лісі, по низинках та дорогах, ще більше. Лише в сонячні дні де-не-де з-під снігової ковдри пробивається сміливий весняний струмочок – по канавах, магістральних каналах чи озерцях-болотах.

  Саме до цих живих потічків і прямує перелітна птиця. Дикі гуси, качки, сірі чаплі, ряд дрібніших птахів, мешканців болотяних місцин, уже повернулися на Полісся. Білі лелеки – теж не виняток. Вперше їх побачили 19 березня із кузнецовської маршрутки неподалік Городця біля траси Київ-Варшава.

 А 24 березня 2013 року люди розповіли таке. Знаючи, що лісник «вибув» із села до своєї знайомої в інший населений пункт, поїхали хлопці з Ромейок у ліс «зрізати колодку». Потім почувся гул трактора. Хлопці подумали, що хтось по їх сліду йде та й поспішили тікати. Біля болітця, занесеного снігом, ще стояла копиця сіна. На ній сиділо декілька білих буслів, а на снігу лежав не один десяток замерзлих птахів. Старшого віку чоловіки казали, що видиво не із приємних.

Лелеки на Володимиреччині попали у сніговий полонРозповідає землевпорядник Ромейківської сільської ради Ніна Тарасюк:

– Жителі нашого села бачили, як прилетіли білі лелеки. Двадцять п’ять буслів, замучених і замерзлих, сіли на обійсті Василя Івановича Усика. Спостерігаючи їх жахливий стан, Василь Іванович, щоб менше турбувати птахів, змайстрував рогатку і з неї кидав лелекам хліб. Через декілька днів птахи знялися і полетіли на Олізарку, до Суховолі. Там їх люди бачили біля води і ставків…

                У Воронках люди вивозили гній на поля, і на системі теж побачили пару замерзлих лелек. А за селом Луко, де йшов виробіток торфобрикету, місцеві жителі знайшли троє замерзлих сірих журавлів.

Журавлі прилетіли і у Великі Телковичі. Місцеві лісівники, не дивлячись на снігові замети, наглядають за ввіреними лісовими масивами. Вони бачили шість сірих журавлів у лісі, де звично гніздяться ці птахи.

                Члени товариства охорони птахів Рівненщини на чолі з Василем Ільчуком проводять збір інформації про перелітну птицю і її нинішній стан. Мінприроди України звертається до кожного, хто зустріне перелітних птахів, з проханням менше їх турбувати, аби кожна пташина зберегла сили і витримала кліматичні екзамени природи.

 

Галина Тєтєнєва.

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.