HomeНовиниВ РайоніЧи готова Володимиреччина до можливих паводків (+відео)

Чи готова Володимиреччина до можливих паводків (+відео)

( 0 Votes )

На рівні держави посилити підготовку до протипаводкових дій у регіонах зобов’язав віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул під час всеукраїнської селекторної наради. Він акцентував на необхідності чіткого й оперативного моніторингу рівня води на найбільших водних артеріях, а також на злагодженій взаємодії всіх служб задля безпроблемного пропуску криги і талих вод.

 Ситуація, відмічалося, вкрай складна, оскільки, крім інтенсивного танення снігу, в Україні очікуються дощі. Рівень води в річках через це стрімко зростатиме. 

Рівненщина готується до можливих паводків 

Перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко доповів, що на 4-х із 8 гідропостів Рівненщини рівень води перевищив заплавну відмітку.  Відтак у 3 районах області введено підвищений ступінь готовності до повені. Цілодобово діють обласний та регіональні штаби з оперативного реагування на надзвичайні ситуації. Вони координуватимуть роботу інженерної та спеціальної техніки, пожежно-насосного обладнання і плавзасобів.

Анатолій Юхименко зазначив, що задля попередження паводків та порятунку сіл від шкідливої дії води в області розчистили меліоративні канали та береги, відремонтували захисні дамби протяжністю понад 6 кілометрів, 20 насосних станцій і стільки ж насосно-силових агрегатів, 27 гідропостів та 654 водопропускні споруди. Насосне обладнання вже працює, і від надійної роботи меліоративного комплексу області залежить безпека краян та захист їхнього майна.

 

Статистика, резерви і захист 

Як відзначалося, загалом на Рівненщині весняній повені протистоять 91 насосна станція, 12 водосховищ, майже тисяча кілометрів захисних дамб, 3,5 тисячі гідроспоруд, 50 тисяч гектарів акумулюючих водойм, 18 тисяч кілометрів меліоративних каналів і майже 13 тисяч водопропускних споруд та 89 насосних станцій.

Обласні служби гідронагляду і реагування та керівництво області співпрацють  з відповідними службами  південних  районів Білорусі, з якими межує Рівненщина.

                  

Завдання всім і кожному 

Відповідно  до настанов  уряду, що прозвучали на всеукраїнській селекторній нараді щодо можливих паводків на обласному рівні, аналогічний захід провів перший заступник голови ОДА Анатолій Юхименко Він поставив конкретні завдання перед районними і  місцевими органами влади, службами і структурами,   задіяними  в регіонах, – не допустити людських жертв,  псування майна та інших тяжких наслідків. Також Анатолій Юхименко дав настанови районним протипаводковим штабам – консолідувати дії всіх служб, сприяти успішному протистоянню водній стихії, оперативно реагувати на кожне  повідомлення, звернення чи виклик. У роботі відомств, підрозділів і служб мають домінувати порядок і дисципліна, оперативне реагування і відповідальність кожного. 

 

Що робить влада району? 

У продовження селекторної наради свою, як засідання штабу з надзвичайних ситуацій у нашому районі, провів  її керівник, перший заступник  голови РДА Петро Вакуліч. Він констатував, що районний штаб з надзвичайних ситуацій, організований для протистояння можливим паводкам, діє з 26 березня. Йому підлягають всі структури, підрозділи і служби, що забезпечують життєдіяльність населення  району та його  безпеку.

Начальник районного протипаводкового штабу  заслухав  відповідальних за організацію роботи на ввірених ділянках та оцінив їх нинішній стан.

Про заходи з боку місцевої ДПРЧ-16 доповів начальник  служби цивільного захисту Володимир Симонюк. Представник «Рівнеенерго» у нашому районі Василь Іваницькмй запевнив, що енергетики докладуть всіх зусиль, аби забезпечити безперебійну подачу електричного струму.

Про контроль та заплановані  дії на випадок повені відзвітував за нову  згруповану структуру цивільної оборони головний спеціаліст управління будівництва, надзвичайних ситуацій та житлово-комунального господарства Андрій Смоляр.

За словами начальника управління водного господарства Павла Буравського, всі  базові, технічні і допоміжні сили сконцентровано на ділянках, де може виникнути небезпека підтоплення. За його словами, найбільше турбує ріка Стир, тож не виключено, що доведеться співпрацювати не тільки з маневицькими колегами, а й із сябрами-меліораторами Білорусі. Керівник УВГ доповів про стан і  матеріально-технічне забезпечення  меліоративних  систем, гідроспоруд, захисних дамб і шлюзів.

Висловлені пропозиції і зауваження внесено до протоколу. Зокрема й щодо доставки з зони ризику майбутніх породіль і тяжко хворих, недопущення забруднення питної води, профілактики  інфекційних хвороб. Службі ветеринарної  медицини запропоновано визначити місця можливої евакуації  худоби, свиней, птиці та іншої  домашньої живності. Зазначалося, що в зоні підтоплення та проведення протипаводкових заходів не може бути допущено спекулятивного підняття цін на продукти і медикаменти, а в поселеннях, які може «відрізати» водою, треба створити запаси продуктів і медикаментів.

У полі зору штабу – забезпечення роботи громадського транспорту відповідно до графіків. Громадяни повинні своєчасно отримувати інформацію по місцевому радіо, в електронних і друкованих ЗМІ про проходження води, особливо на територіях з високим ризиком підтоплень.

 

Засідання штабу з надзвичайних ситуацій

Засідання штабу з надзвичайних ситуацій

 


 

Г. ШТЕРН


Матеріали по темі:

 

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.