HomeНовиниВ РайоніНайбільший лісгосп України - ДП «Володимирецьке лісове господарство»

Найбільший лісгосп України - ДП «Володимирецьке лісове господарство»

( 0 Votes )

Справжня весна все не йде. Але нарешті відступає затяжна зима. Все менше й менше снігу лишається на полях та в лісах, все дзвінкіший щебет птахів – провісників весни. Шумлять, наливаються соками дерева у лісі, і деінде вже видно молоду зелену траву. Додалося роботи і в лісівників: вони готуються до лісовідновлювальної кампанії. Чи готові працівники ДП «Володимирецьке лісове господарство» до виконання свого головного обов’язку – садіння лісу, ми й розмовляємо з директором найбільшого лісгоспу України Миськом О.С.

– Олександре Степановичу, які роботи маєте виконати навесні? 

– До Пасхи, у максимально короткі строки 16 наших лісництв мають посадити 271 га лісових культур, в т.ч. експериментальний 1 гектар плантації швидкоростучої тополі. Для цього лісівники виростили в минулому сезоні 5 млн. шт. сіянців сосни звичайної, дуба звичайного і бореального, ялини європейської та інших (всього 14 видів порід).

– А де берете насіння?

– Уже в цьому році на шишкосушарні Антонівського лісництва перероблено 23 тони шишок сосни звичайної і отримано 229 кг насіння сосни звичайної для висіву в лісових розсадниках. Розсаду вирощуємо на площі 4 га, поруч із висіяним з осені жолудем дуба звичайного для забезпечення потреб наступного сезону в сіянцях.

Крім посадки лісу та посіву розсадників, лісівники проведуть заходи по сприянню природному поновленню лісу (мінералізація, рихлення ґрунту та підсів насіння сосни) на перезволожених площах на площі 156 га. Буде зроблено доповнення минулорічних посадок на площі 205 га, а також плантацій новорічної ялини на площі 5 га (до речі, в грудні 2012 року реалізували населенню 6,3 тис. шт. новорічної ялинки на суму 180,7 тис. грн.).

 На площі майбутніх лісових розсадників лісництва вивезли 80 тон торфокомпосту та 2,5 тонни деревного попелу. Для кращої приживлюваності сіянців під час посадки лісу їх коріння буде оброблено спеціальним препаратом «Максимарін-гель», якого ми придбали на 38 тис. грн.

 На проведення всього комплексу весняних лісокультурних робіт буде використано 800 тис. грн. власних коштів, бюджетне фінансування на ці роботи не передбачено.

– Олександре Степановичу, чи братиме лісгосп участь у щорічній акції «Майбутнє лісу в твоїх руках»?

Контора лісгоспу– Як і кожного року, наші лісівники візьмуть активну участь у проведенні щорічної акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу в твоїх руках» з метою розширення еколого-лісівничої пропаганди і просвіти населення, поширення знань про ліси та їх важливість для існування життя на планеті, виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у роботах з лісовідновлення та лісорозведення. Зазвичай акція починається 21 березня, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН як Міжнародний день лісів і закінчується в День Довкілля, який щороку проводиться в Україні в третю суботу квітня.

– А що конкретно плануєте зробити?

ДП «Володимирецьке лісове господарство» розробило ряд заходів по проведенню акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», а також всеукраїнської акції згідно розпорядження Кабінету Міністрів України «За чисте довкілля». Згідно плану заходів по проведенню акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», до 20 квітня лісівники надаватимуть допомогу при упорядкуванні парків, скверів та алей у районі, працюватимуть над озелененням та благоустроєм садиб, кордонів, лісництв та прилеглих територій (всього на площі 15 гектарів), приберуть 18 місць відпочинку та рекреаційних пунктів, впорядкують 8 джерел та криниць, 5 сміттєзвалищ та ліквідують 35 несанкціонованих смітників. А ще маємо очистити від сміття біля 1 кілометра берегів рік, озер та водойм. Також в рамках акції лісгосп безкоштовно надасть необхідний посадковий матеріал для озелення бульвару Шевченка у райцентрі, амбулаторії у Рафалівці та ФАПу в Сопачеві. Ну і, звичайно, ми проводимо конкурс на кращий твір та малюнок за темою «Людина і ліс», переможці якого отримають грошові премії: за І-ші місця – по 300 грн., за ІІ-гі місця – по 200 грн., за ІІІ-ті місця – по 100 грн. До речі, на всі питання по проведенню акцій лісівники відповідатимуть за телефоном гарячої телефонної лінії за номером 6-12-64.

– Олександре Степановичу, а чи достатньо в лісництвах саджанців для виконання усіх цих завдань?

 – Так, лісгосп має в достатній кількості саджанці декоративних деревних та чагарникових порід, бо ми щорічно черенкуємо в теплицях тисячі зелених черенків, щоб потім висадити їх в шкільне відділення. Тут і туя західна (різні форми), і ялівець козацький, і ялина, і самшит та багато інших порід. Будь-хто з бажаючих може їх придбати в Полицькому та інших лісництвах за помірну плату, тел. для довідок 6-12-64. Також можна безпосередньо звертатися і у лісництва.

– Дякую за розмову! 

Записав Михайло НАУМЕНКО.

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.