HomeНовиниВ РайоніАтомні квіти

Атомні квіти

( 0 Votes )

"Ніндзя" і "Зоя", однотонні та кольорові, великі і маленькі. Від квіткового розмаїття тут просто розбігаються очі. Вже кілька років за 3 кілометри від Рівненської АЕС взимку і влітку цвітуть голандські гербери. Завдяки дешевому теплу, яке надходить з атомного гіганта, і яке, власне, здешевлює собівартість квітки, підприємство залишається конкурентоспроможним.

У теплицях вирощують до 3 сотень квіток на одному квадратному метрі в рік. З мега-квітника повернулась Оксана Жужельська.

Оксана Жужельська, журналіст: "Справжній квітковий рай під Рівненською атомкою. Тут майже гектар голандських гербер. 26 сортів стандартного розміру, і 12 сортів міні".

Обслуговує це все господарство два десятки працівників. Усі офіційно зареєстровані, і середня плата на підприємстві сьогодні складає майже 3 тисячі гривень. Квіткарка Леся Сніжко у цьому раю працює з першого дня заснування підприємства. Зізнається, спочатку було важко, бо про догляд за греберами не знали нічого. Але тепер їй відомі ледь не всі секрети

Леся Сніжко, квіткарка: "Якщо малий сонячний день - то квітка менша. Їй треба багато сонця. Але коли вже його забагато-теж погано".

Загалом з одного квадратного метра за рік тут збирають до трьохсот гербер. Ринки збуту за 4 роки роботи не змінили. Основний - це Київ, ще частина потрапляє у рівненські магазини. Але зараз вже задумуються про експорт за кордон. Аби тримати марку тут ретельно відбраковують некондиційні рослини, а торік взагалі змінили посадковий матеріал та завезли кілька нових сортів. Залишатись на плаву дозволяє саме сусідство з Рівненською АЕС. Підприємство забирає в станції її надлишкове тепло по 48 гривень за гігакалорію, відтак собівартість квітки - менше 7 гривень.

Олег Ординат, генеральний директор підприємства: "Ми вирішили розширити свої виробничі потужності. Поруч з існуючими ви бачите нові площі, вже на 95 % збудовані. І якщо нічого не станеться екстраординарного, то до 30 травня на нових площах буде висаджений посадковий матеріал".

Після розширення площа теплиць складе вже 2,5 гектари, і тут з'явиться ще 13 нових робочих місць.

Оксана Жужельська, Сергій Сафта.

Відео: http://www.rtb.rv.ua/company/tele/video/4229/

 

У вас недостатньо прав для коментування.