HomeНовиниВ РайоніОдин на всіх

Один на всіх

( 0 Votes )

Його у селі знають усі, і називають просто і по-дружньому, Степанович. Сімейний лікар Юрій Будник з села Великі Телковичі, яке є одним з найвіддаленіших населених пунктів Володимирецького району, може стати взірцем для своїх колег. Після закінчення медучилища він працював кілька років фельдшером і пішов у медичну академію. Інтернатуру проходив у володимирецькій глибинці, та так там і лишився.

Будні сімейного лікаря у репортажі Оксани Жужельської.

Від Володимирця до Великих Телковичів - трохи більше сорокА кілометрів зруйнованої дороги, які звичайний автомобіль долає за півтори-дві години. Тож на допомогу швидкої жителі села не надто розраховують. Коли востаннє бував у райлікарні, 91-річний Кирило Блищик вже й забув. Каже, лежав у ній ще у 1945-му, коли селом "гуляв" тиф. На здоров'я не нарікає, а коли що, додає, на допомогу приходить сімейний лікар.

Кирило Блищик, житель села Великі Телковичі: "Вже от з 2009-го року був параліч чи інсульт, чи як воно там. Відняло ноги. То Степановича викликав - і він мене не відправив до лікарні, обслужив дома. І так підлікували мене, слава Богу, до цього часу."

А ось і він - той самий Юрій Степанович, надія і опора не лише Великих Телковичів, а й ще 4 навколишніх сіл. Він прийшов сюди п'ять років тому, ще інтерном. Та так тут і лишився. Спочатку, зізнається, було складно, але потім звик і знайшов спільну мову з людьми. На годиннику майже 18-та, а у коридорі амбулаторії ще черга. За роки роботи, каже, доводилось стикатись з усім: надавав допомогу і вдома, і в лісі, і в полі. Серед надзвичайних медичних ситуацій найпоширенішими в селі залишаються різні травми, алергічні реакції на укуси комах та змій.


 Юрій Будник, сімейний лікар: "Часто бувають інсульти, було кілька пологів на дому. Цьому теж спочтак доводилось вчитись, знав лише в теорії, а от на практиці навчився вже тут".

Єдине, за що не береться сімейний лікар, так це хіба не оперує та не приймає пологів з патологіями. Тоді хворих відправляє в райцентр. Все інше лікує сам. Без градації на день і ніч, свято та будні. Це, каже керіництво Юрія Будника, і є той випадок, коли кадри вирішують все.

Іван Караїмчук, головний лікар Володимирецької райлікарні: "Як показує практика - лікар має бути на своєму місці. Він має переживати за долю населення. Він зустрічається з цими людьми, спілкується з ними. Адже практично кожна людина була в нього на прийомі".

Оксана Жужельська: "Аби полегшити роботу сімейному лікарю та покращити умови лікування, місцевим жителям у наступному році амбулаторію обіцяють відремонтувати. Зараз виготовляють проектно-кошторисну документацію".

Оксана Жужельська, Сергій Сафта.

Відео: http://rtb.rv.ua/company/tele/video/4222/

 

 

У вас недостатньо прав для коментування.